Autor Wątek: Pytanie o kompatybilność kół a także śrub  (Przeczytany 3378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: Pytanie o kompatybilność kół a także śrub
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Maja 2016, 18:57:05 »
W skrócie - jest tak jak pisze paul_krakow.
Jednak koło zapasowe jeśli jest innego rozmiaru niz reszta kół na samochodzie i jest odpowiednio oznakowane, może służyć do dojechania do warsztatu.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline ard

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Maja 2016, 10:48:43 »
Dobra, dzięki za odpowiedzi.
Dla świętego spokoju wezmę te 16 mimo, że drożej.

Uwaga do Paula: Ja nie mędrkuję, tylko dociekam. Świadectwo homologacji nie jest formalnie żadnym aktem prawnym.
BTW: zapytałem ASOra i nie był taki kategoryczny. Jego odpowiedź krążyła w okół "na wszelki wypadek". Powiedział, że dawniej na świadectwie homologacji było kilka rodzajów kół a od pewnego czasu jest tylko jeden. Wyraził przypuszczenie, że to chyba UE nas tak uszczęśliwia i poparł moją opinię, że to bez sensu :)

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Maja 2016, 15:19:29 »
A jednak mędrkujesz z uwagami o tym czym jest a czym nie jest homologacja...
To jeden z najważniejszych papierów od producenta samochodu.
Popytam prawników a nie ludzi z aso
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Maja 2016, 12:44:27 »
warto zapytac ubezpieczyciela, ale pytanie kierowac tylko w formie papierowej

Offline komacom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Maja 2016, 23:48:20 »
Jestem posiadaczem Aurisa Hybrid od tygodnia. Przed zakupem też miałem problem z doborem opon do niego. Chciałem kupić auto z wyposażeniem Comfort + pakiet Style bo zależało mi na światłach LED i przyciemnianych szybach. Niestety w tym pakiecie są koła 17" co mi nie odpowiadało bo chciałem 16". Zaczęły się rozmowy o podmianie kół z 17" na 16" przez dilera. Niestety w homologacji bym miał 17" wpisane i żadne inne. Trzeba pamiętać że przy każdej stłuczce realizowanej przez ubezpieczyciela, są wpisywane rozmiary kół. Policja podczas wypadku też wpisuje na jakich kołach pojazd się znajdował. dowiedziałem się że każdy ubezpieczyciel odmówi wypłatę odszkodowania z tego tytułu a już w Polsce były takie przypadki. Dlatego po długich wyliczeniach i rozmowach zdecydowałem się na zakup Aurisa w wersji Prestige gdzie są i Ledy, ciemne szyby a koła 16"
W markach z grupy VW macie wpisane w homologacje opony 15",16",17" czasami nawet 18". W Toyocie niestety tylko jeden rozmiar opon.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl