Autor Wątek: Oświetlenie w podsuftce  (Przeczytany 8464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jedras

• Toyot Leżący
  • *
Oświetlenie w podsuftce
« dnia: 27 Maja 2016, 01:37:33 »
Witam,
Kupiłem aurisa z 2016 roku hybrydę. Chciałbyn wymienić żarówki oświetlenie wewnetrznego podsufitka na jakies mocniejsze może jakieś ledy. Do świateł z tyłu w podsufitce jakoś się dostałem. Nie mogę jednak ogarnąć oswietlenia wnetrza nad kierowcą z przodu. Czy tak samo jak tył wyciąga się cały moduł przy użyciu siły czy wystarczy jakoś podważyć i wyjąć przeźroczyste plastiki tych lamp. Jakie żarówki są tam z przodu? Czy te same co na tyle W5W? Chciałbym się jeszcze dobrać do oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Jakie tam są żarówki chyba W5W i jak się do nich dostać? Czy od strony klapy od wewnatrz czy jakos od zewnatrz wyciągając cały moduł lampy podświetlenia tablicy?
Może już ktoś bawił się w wymianę tych żąrówek i może polecić najlepszy sposób?
Pozdrawian

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Oświetlenie w podsuftce
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maja 2016, 09:44:27 »
chyba lampki masz takie same jak w corolli ?
https://www.youtube.com/watch?v=AMnUSu6ugDo

Offline jedras

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maja 2016, 18:32:56 »
Dzięki wielkie. Film pomógł. Lampy identyczne jak w corolli. Jeszcze tylko nie wiem jak dobrać się do podświetlenia tablicy rejestracyjnej.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwca 2016, 13:58:49 »
Od strony bagażnika :D

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwca 2016, 12:15:11 »
Od strony bagażnika :D

A tak bardziej konkretnie? Mam wersję kombi i nie widzę możliwości dobrania się do tego oświetlenia rejestracji bez demontażu plastiku wewnątrz bagażnika...

Offline Husar83

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Czerwca 2016, 13:25:44 »
Jeśli można wiedzieć na jakie żarówki zmieniasz? Też mnie boli że w nowych autach odrazu LED nie wystawili. Też mam kombiacza i chce powymieniać żarówki. Także światła drogowe jakieś takie żółtawy odcień mają. Lipa trochę, fajne autko a żarówki z żuka :)

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Czerwca 2016, 22:48:23 »
Osobiście nie jestem zadowolony z ledów, strasznie szybko mi się przepaliły. Ciężko również znaleźć w internecie jakieś informacje gdzie można znaleźć jakieś dobre świetlówki LED. Kiedyś jeden z sprzedawców powiedział mi, że mi za długo nie poświecą, bo nie są stabilizowane. I miał rację. Po długiej walce wróciłem do zwykłych żarówek. Chętnie bym kupił coś porządnego ale chciał bym mieć pewność, że nie wysiądą po miesiącu. Osram oferuje LED-y (typu 5W5) ale chyba po 50 zł za sztukę. Ciekawe czy takie żarówki są wystarczajaco dobre?

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Stycznia 2017, 11:21:23 »
Witam, czy ktoś wie jak dobrać się do żarówek oświetlenia tablicy rejestracyjnej w Aurisie kombi II? - tak żeby nic nie zepsuć bo te najmniejsze drobiazgi okazuje się później że relatywnie najwięcej kosztują...
Wydaje się, że trzeba to zrobić "od zewnątrz" ale czym i gdzie podwadzić... i jak wyjąć...?

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Stycznia 2017, 11:54:25 »
Od zewnątrz, trzeba użyć płaskiego śrubokręta i podważyć. W instrukcji jest to pokazane.

Offline qz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2017, 00:16:08 »
@herkules

W "elektonicznej wersji" instrukcji obsługi (np. AurisTS_OM_OM12K53PL_view.pdf), którą (po zalogowaniu) możesz ściągnąć z serwisu "Moja Toyota".
Na stronach 526 i 527 masz opisane i zilustrowane "co i jak?"

Wkleił bym Ci ten fragment, ale zaraz jeden z forumowiczów wytknie mi (znowu), że "łamię prawa autorskie" itp. itd.  <zalamka>
Moje spalanie:

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Stycznia 2017, 12:11:34 »
@herkules

W "elektonicznej wersji" instrukcji obsługi (np. AurisTS_OM_OM12K53PL_view.pdf), którą (po zalogowaniu) możesz ściągnąć z serwisu "Moja Toyota".
Na stronach 526 i 527 masz opisane i zilustrowane "co i jak?"

Wkleił bym Ci ten fragment, ale zaraz jeden z forumowiczów wytknie mi (znowu), że "łamię prawa autorskie" itp. itd.  <zalamka>

Dzięki za info :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl