Autor Wątek: Uklad hybrydowy sie nie przelacza  (Przeczytany 18585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Uklad hybrydowy sie nie przelacza
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Sierpnia 2016, 20:17:16 »
Ciekawe. też muszę zerknąć, bo mam to samo. Ja sobie tłumaczyłem tym, że albo silnik jest niedogrzany albo odwrotnie, po szybkiej jeżdzie na obwodnicy silnik sie nie wyłącza, bo musi być schłodzony i musi być smarowanie olejem póki jest gorący. Czasami jak mnie wkurza, że na światłach chodzi spalinowy to włączam po prostu tryb EV lub P  i często pomaga (choć nie zawsze, zwłaszcza przy włączonej klimie). Na razie mnie to nie niepokoi, bo spalanie mam niskie jak na II generację, bo w mieście 5-5,5l /100km a na drogach gminno-powiatowych potrafi spaść nawet do 4l przy spokojnej jeżdzie.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Uklad hybrydowy sie nie przelacza
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Sierpnia 2016, 23:05:44 »
Moze zabrzmi to troche glupio ale ja sprawdzilbym termostat . Najprosciej na postoju wlaczyc tryb serwisowy i uruchomic silnik spalinowy zeby sie nagrzal , pozniej ogrzewanie na full i obserwowac zbiorniczek wyrownawczy . Jak kolega Priusman podpowiedzial , podlaczyc sobie dongla z OBDII i obserwowac temp silnika . Powinna byc 90 stopni , przy 91 powinien otworzyc sie termostat . Jest jeszcze jeden punkt do ktorego warto zagladnac . Pisalem o tym przy okazji innego tematu . Chodzi o wentylator baterii trakcyjnej . Jak jest zabity lub zepsuty i nie tloczy powietrza do wnetrza baterii to bateria ma zbyt duza temperature i komputer nie pozwoli na jej uzycie . Jak to nie pomoze to proponuje zresetowac ECU .

link do filmiku pokazujacego jak dobrac sie do tego nieszczesnego wentylatora
https://youtu.be/tf0FMoY3CsA
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2016, 23:12:45 wysłana przez Pawadam »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl