Autor Wątek: DPF - regenracja  (Przeczytany 12050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: DPF - regenracja
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Czerwca 2016, 09:48:40 »
Koledzy jak rozpoznajecie, że filtr się regeneruje? Ja zauważyłem co jakiś czas podwyższone obroty i spalanie przy zwolnionym pedale gazu, ale nie wiem czy to jest oznaka regeneracji? .....
Dokładnie tak jak napisałeś to jest regeneracja - wypalanie dpf

Ja już przejechałem 12 000 km Aurisem 1.4 D4D i ani raz nie zauważyłem ani podwyższonych obrotów ani spalaniu przy zwolnionym pedale gazu a non stop mam włączone chwilowe spalanie i zawsze 0,0L /100km wyświetla przy nie naciskaniu na gaz.  :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Lutego 2018, 19:42:44 »
Czyścił ktoś z was filtr DPF i może podzielić się wrażeniami?

https://www.youtube.com/watch?v=OevH7a-0OlQ

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Lutego 2018, 19:56:34 »
Z tego co słyszałem od innych którzy to robili (nie koniecznie w toyotach) zabieg kosztowny, działający na chwile. Później konieczna jest wymiana albo półśrodek wszystkim znany...

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Lutego 2018, 20:05:39 »
Mam pytanie. Ja jeżdżę głównie po mieście i przedmieściach i raz na 2 tygodnie wracam do domu obwodnicą. Robię wtedy 35km, a nie 10, ale dzięki temu przez 15km obwodnicy jadę sobie na 4-5 biegu i trzymam obroty 2.7-3k.
Tutaj ja się zastanawiam, czy takim zachowaniem mogę zachęcić DPF do rozpoczęcia procedury dopalania? Czy sam fakt takiego przejazdu - bez dopalania - powoduje jakieś pośrednie wygrzewanie się zawartości filtra
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Lutego 2018, 20:22:10 »
Procedura wypalania włącza się automatycznie bez Twojej wiedzy. Daj lepiej mechanikowi 100zł i niech podłączy Cię pod komputer. Śmigniecie razem z komputerem na drogę szybszego ruchu i zrobi Ci to jak należy. Samodzielne "wypalanie" nie działa zazwyczaj zbyt skutecznie. Czy wypalanie się włącza zobaczysz po większym spalaniu. Mi po kilku miesiącach samych dojazdów do pracy (4km) Auriska pokazywała średnią 12litrów. Później się jej pozbyłem bo dizle to zbyt problematyczne samochody dla ludzi któ?zy nie połykają kilometrów setkami co tydzień.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Lutego 2018, 20:31:19 »
Ja mam do pracy 10km. Tyle szczęścia, że mam dogrzewanie silnika, a w korkach też raczej nie stoję. Czyli silnik sam rozpoczyna dopalanie "kiedy musi", a nie kiedy ja go będę "zachęcał" takimi trasami?

Jak na razie zrobiłem 1.5kkm, a raz odnotowałem właśnie takie dopalanie (ale niestety nie odnotowałem stanu licznika). Obroty na luzie wzrastają z około 750-800 do koło 950-1000. Wtedy wracałem przez miasto na 3 by nie przerwać mu zabawy. Dlatego właśnie raz na 2 tyg go przeganiam obwodnicą. Dodatkowe pytanie - czy lepiej nie będzie robić tego raz na tydzień?
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2018, 20:34:35 wysłana przez vagon1 »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Lutego 2018, 20:44:52 »
Tu nie chodzi o zachęcanie i całą reszte. Wie kiedy musi i jakiej temperatury potrzebuje. nawet 100km nie będzie wystarczające skoro mu szczerze mówiąc nie dasz w pizde by spaliny osiągnęły daną temperaturę. Mój zawsze w zimie wzrastał do 1200 by tylko i wyłącznie szybciej się nagrzać szybciej. Sama klimatyzacja podnosi obroty. Przegoń go w zakresie powyżej 3tyś. Później chwile możesz się nim pobawić w szybkie zmiany biegów i agresywną jazdę. Tak mi doradził znajomy który sprawdzał mojego Urwisa. Na chwile pomogło ale stwierdziłem że to kompletnie bez sensu topić paliwo by nie wtopić pieniędzy w DPF w który i tak wtopie pieniądze wcześniej czy później nie mówiąc o turbie które wtedy dostaje po zaworach i dwumasie. Czyli kolejne kilka tysięcy.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Lutego 2018, 21:54:41 »
 Jak na razie nie mam problemów, ale wolę zapobiegać. (teraz w zimie mam spalanie 6.3) To starać się trzymać go 3k +- 200? Lepiej raz na tydzień przegonić czy co 2? Takie przeganianie pozwoli zapobiegać częstym dopaleniom?
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2018, 21:58:01 wysłana przez vagon1 »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Lutego 2018, 21:59:03 »
Z tego co słyszałem od innych którzy to robili (nie koniecznie w toyotach) zabieg kosztowny, działający na chwile. Później konieczna jest wymiana albo półśrodek wszystkim znany...

599, mniej niż regeneracja.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lutego 2018, 22:07:28 »
"Znajomy" - podstawowe źródło wiedzy w Polsce. Doradzał źle - dopalania nie można sprowokować, ale można mu pomóc. Optymalne obroty to nie 3 tys, a bardziej 2000-2500 na minutę. Ostra jazda też nie pomaga, bardziej pomocne jest trzymanie w miarę stałych obrotów. Dopalanie rozpocznie się gdy silnik ma odpowiednią temperaturę, dodatkowa dawka paliwa służy dodatkowemu zwiększeniu temperatury spalin by przeprowadzić dopalanie (jednym z efektów ubocznych są wyższe obroty biegu jałowego), zmienia się też kąt wtrysku. Jak chcesz pomóc to gdy zauważysz że się zaczęło nie gaś silnika tylko pojedź do celu okrężną trasa np. obwodówką trzymając w miarę stałe obroty (np. jeden bieg niżej niż normalnie). Filtr się wypali w ok 10 minut i tyle. "Katowanie" silnika stosuje się przy siłowym wypalaniu przypchanego filtra, w normalnej eksploatacji nie jest potrzebne.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2018, 22:09:19 wysłana przez sic22 »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Lutego 2018, 07:50:29 »
Ile ludzi tyle opinii jak widać

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Lutego 2018, 09:22:54 »
Całe szczęście, że mój problem z wypalaniem filtra (Insignia) został zażegnany. Auto sprzedane problem z głowy, teraz tylko benzynka, kiedyś hybryda.

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Lutego 2018, 09:55:49 »
Czyścił ktoś z was filtr DPF i może podzielić się wrażeniami?

https://www.youtube.com/watch?v=OevH7a-0OlQ

Ja kupiłem kiedyś Grand Vitarę z pustym DPF-em, jako że  nie chciałem oszukiwać kompa, poza tym przy kontroli  dowód zabierają, wiec kupiłem używkę z angola z niskim przebiegiem. Wydmuchałem ją kompresorem zalałem środkiem do czyszczenia w sprayu  , założyłem,   jeździł bezproblemowo  i dalej u kogoś jeździ. Ludzie modzą z różnymi środkami do kominków, i innymi detergentami, ale  na sucho dużym ciśnieniem z kompresora można spokojnie wszystko wydmuchać.. oczywiście jeśli nie jest zagwożdżony  na amen.

https://www.youtube.com/watch?v=RNqvn6WKQrQ

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Lutego 2018, 19:29:51 »
Całe szczęście, że mój problem z wypalaniem filtra (Insignia) został zażegnany. Auto sprzedane problem z głowy, teraz tylko benzynka, kiedyś hybryda.
W Oplu to zawsze i ze wszystkim są problemy, więc norma.

Offline radoslaw.misiura

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Kwietnia 2018, 07:49:14 »

Ja robiłem regenerację dpf w Rav 4 i to chyba trzy razy mi wypalali w jakiś piecach indukcyjnych efekt był mierny. Po przejechaniu około 200 km znowu kontrolka i spadek mocy. Miałem już wywalic to dziadostwo na stałe, ale mechanik mi odradzał bo probemy na stacjach kontroli z przegladem. Pojechałem w końcu do Toyoty w Bielsku i dowiedziałem się, ze oni regenerują w jakiejs najnowszej technologi wodnej wysyłają do Stalowej Woli. Teraz po zabiegu mija ponad rok i odpukać święty spokój, ale walkę z tym miałem niezłą. Namiar na tą technologie jest na stronie http://www.filtry-dpf-fap.pl/ jak juz robić regenerke to tylko w ten sposób jest on na pewno skuteczny. Poz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl