Autor Wątek: Parę głupich pytań o MR2  (Przeczytany 14559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pietuh

• Prawie Toyot
Parę głupich pytań o MR2
« dnia: 15 Czerwca 2016, 13:30:39 »
Pierwszy post, więc wypada się przedstawić.
Jestem Przemo i mieszkam w okolicach Poznania.
Mam kilka pytań dotyczących MR2 gdyż stałem się szczęśliwym posiadaczem przed liftingowej Toyotki r2002.
Kocham te autka typu nisko, twardo, głośno, ciasno dlatego to jest kolejny z tej serii (stary już jestem), poprzednikiem MR2 był MG F.
Szukałem dosyć długo bo wymagania mam nietypowe jak na dzisiejsze czasy tzn jak najmniej elektroniki, moja nie ma nawet ABS :cheesy:
Udokumentowany przebieg auta to 170000 km i wg zapewnień poprzedniego właściciela nie wymaga dolewek oleju od zmiany do zmiany, co okazało się prawdą bo po przejechaniu 4000km oleju nie specjalnie ubywa chociaż bywa też na ostro.
Teraz pytanie, czy warto wymieniać kolektor na pozbawiony tej ceramicznej wkładki?

Autko brzmi jak marzenie w przedziale 2-3tys obrotów i planuję trochę wzmocnić te wrażenia przez założenie odpowiedniego wydechu i stożkowego filtra powietrza.
Pytanie dotyczy filtra, konkretnie jaki polecicie żeby obyło się bez przeróbek, pamiętając że świeżo po zakupie skarbonka nie jest w najlepszym stanie :-(

Ponieważ auto podobnie jak jego poprzednik będzie użytkowane jako czysty roadster (jakieś dachy to wymysł szatana) ale ogrzewanie MR2 do najlepszych nie należy, w MG jeździłem bez dachu zimą w sweterku i czapce na głowie + rękawiczki w Toyotce to raczej niemożliwe.
Pytanie jak można zwiększyć siłę nadmuchu, moż ktoś ma podobne doświadczenia.
To na razie tyle, pytań będzie chyba więcej i liczę na wyrozumiałość :-)

Offline Filu

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Odp: Parę głupich pytań o MR2
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2016, 01:54:07 »
Teraz pytanie, czy warto wymieniać kolektor na pozbawiony tej ceramicznej wkładki?

warto  :cheesy:

ogrzewanie MR2 do najlepszych nie należy

Nie wiem skąd masz takie informacje, Ale przy ogrzewaniu z MR2 można smażyć drób  :laugh:

jak można zwiększyć siłę nadmuchu

Wystarczy minimalnie uchylić okno (rozszczelnić kabinę)

moja nie ma nawet ABS

To by oznaczało, że coś masz popsute, bo w takiej wersji wychodziły  :cheesy:

www.FotoSzopa.pl

Offline Pietuh

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2016, 17:14:38 »
Jednak ma ABS :-( a ogrzewanie jest OK jeżeli jeździ się zadaszonym autem, ale jak wspomniałem traktuję to auto jako czysty roadster więc dachu nie będę wozić i problem w tym że ma słaby nadmuch na nogi co jest podstawą w jeździe zimowej. W MG jeździłem bez dachu w samym sweterku przy -10 wystarczyła czapka i rękawiczki. Jeżeli ktoś nie próbował to informuję że wszystkimi roadsterami można jeździć bez dachu w deszczu, tylko musi być min 60km/godz :grin:
O kolektorze pomyślę wiosną, dzięki za radę :good:

Offline Filu

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2016, 00:36:54 »
ma słaby nadmuch na nogi co jest podstawą w jeździe zimowej

Cos chyba jest nie tak.
U mnie w jednej jak i w drugiej na nogi leci więcej niż trzeba a temperatura wystarcza do usmażenia jajek :

www.FotoSzopa.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl