Autor Wątek: Ile pali Camrzyca  (Przeczytany 391820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yufuyf

• Gość
Odp: Ile pali Camrzyca
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Kwietnia 2005, 09:35:39 »
wygląda w takim razie, że spalanie mam mniej więcej w normie, jeździłem sporo po łodzi, chyba warunki do korkowania sięnie są tak dobre jak w warszawie :-)

dzięki

Karol

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Kwietnia 2005, 23:04:24 »
moja w cyklu miejskim, przy dynamicznej jezdzie, pali 15 ( naprawde ostro to 17), miasto-trasa to 13,5, dluga trasa np. nad morze 11,5 (caly czas predkosc spacerowa 110-130)

Instalacja II gen autronic al 700, swiece ngk zalecane ale nie platyny, przewody chyba jeszcze orgyginalne, wiec gdybym w nie zainwestowal pewnie palila by mniej

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Kwietnia 2005, 23:10:05 »
Karol,
gdybym jeździł "z polotem i fantacją" to pewnie z 18,5 podskoczyłoby mi po wawie do 23 albo więcej  litrów gazu

Hm, w takim razie to sygnał, że coś nie tak. Ten baczek (butlę) paliwa postanowiłem przejeździć z fantazją, zobaczęjakie będzie spalanie.... (moje raporty i tak są zaniżone, bo przecież odpala na benzynce i rano zawsze z 2km robięna benzynie. Ostatnio nawet staram sięgasić na benzynie (jak wrócędo domu).

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Kwietnia 2005, 16:15:27 »
Hm,
dziwne zjawisko - cały baczek paliwa (gazu) przejechałem z włączonym PWR i jeżdżąc "z polotem i fantazją". Dziwne - spaliłem mniej paliwa niż jeżdżąc spokojnie. Wyszło w cyklu miejskim ok. 17,5 litrów na 100km. Jeszcze trochępojeżdżęw "tym stylu", może to jest tak, że jak sięszybciej jedzie to sięszybciej pokona odcinek i w efekcie spali mniej, bo jeżdżąc powoli (po mieście) spala siędużo a mało robi kilometrów.

Karol

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Kwietnia 2005, 23:14:28 »
ja ostatnio postanowilem jezdzic ekonomicznie i zamiast 13,5 spalila mi 14,5 wiec uznalem ze nie mam jej co oszczedzac...
A wg. mnie gaszenie na beznynie nie ma kompletnie zadnego sensu, przeciez to nie gaznik, zeby paliwo w nim zostawalo... benzyne i tak masz  w calym ukladzie nawet jak gasisz na gazie, a gaz tez nie zostaje w kolektorze nawet jak zgasisz na gazie.

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Kwietnia 2005, 09:12:02 »
dzięki, tego nie wiedziałem  :modlitwa

ale mimo wszystko oszczędność gazu przy nieoszczędnej jeździe jest .... zadziwiająca.

wczoraj podpiąłęm siępod komp gazowy (autronic) i bydle pokazało, że dla metanu jest ok, a dla LPG - zbyt dużo powietrza.

co to może znaczyć?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Kwietnia 2005, 09:38:14 »
Cytat: Karol
ja ostatnio postanowilem jezdzic ekonomicznie i zamiast 13,5 spalila mi 14,5 wiec uznalem ze nie mam jej co oszczedzac...

oooo to tak jak w mojej św. pamięci bmw przy max economy 16,5 a opcja bardzo nieeconomy 15,1
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Maja 2005, 22:01:28 »
Napisałem wcześniej, że
Cytuj (zaznaczone)
moja gaziu łyka po Warszawie za 29-30 zł/100km, w literkach wychodzi 17,5-18 litrów, a w trasie za 20,5 - 21 zł/100km. Czy to oby nie za dużo, jeżdżęostatnio raczej jak emeryt i .... nie takiego spalania sięspodziewałem....

Chciałbym powiedzieć że po regulacji gazu - pojechałem wyregulować falowanie obrotów  (firma nazywa sięEnergy Gaz Polska - http://www.egp.pl/start.htm - zapłaciłem 30 zł. Robią duże auta i dlatego zdecydowałem siętam pojechać, bo możliwe że widzieli na oczy Camry :-) ) spalanie spadło...

Przy umiarkowanej jeździe w trasie (80% trasa/20%umiarkowane miasto) spalanie w gazie wyniosło 10,8 litrów gazu na 100km (cenowo - 17,58 zł za 100km) - co w porównaniu do wcześniejszych wyników w trasie - 13 litrów gazu na 100km w takich samych warunkach stanowi sporą różnicę(2,2 litra gazu). To nie jest dużo, ale podejrzewam, że różnica w mieście może być większa, a nawet jeżeli taka sama - to dzięki wyregulowaniu (bez wyraźnie odczuwalnej utraty osiągów) rocznie oszczędzam 900 zł. :D

Pomiar spalin wykazał za dużo CO2. Na benzynie jest przekroczony (bodajże 15% jest dopuszczalny, bywało do 18%), na gazie tylko nieznacznie czasami przekracza (zaleznie od obrotów - człowiek powiedział, że niestety to typowe) - co to oznacza? katalizator?

Dodane 19/05/2005: Nie ma sięczemu dziwić. Nie mam kata - stąd takie spalinki. (nie wiedziałem o tym :-) ale dowiedziałem sięna newsach :-D że jestem bez kata. W ogóle o moim kamraku wszystko na newsach jest hehe

Spalanie w mieście spadło do ok. 16,5 - 17 litrów gazu (inna rzecz że trafaiłem na same najfajniejsze korki)

Steve

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Maja 2005, 21:26:52 »
Karol napisal, ze LPG nie moze zostac w kolektorze dolotowym i z tego powodu nie ma sensu gasic na benzynie.
Moj znajomy przerobil cos takiego, ze jak wrocil z roboty to zgasil samochod na gazie i zostawil na noc, rano przy odpalaniu na benzynce jeszcze zanim silnik zaskoczyl, strzelil gaz  :cwalbrush. Zycie, nie teoria.

yufuyf napisal, ze mial za duzo powietrza przy LPG, czyli uboga mieszanka - to jest najgorsza rzecz jaka moze sie zdarzyc przy zasilaniu LPG. Uboga mieszanka spala sie duzo wolniej, wiec moze dopalac sie jeszcze przy otwartych zaworach wylotowych, co jest najczestsza przyczyna problemow z glowica.

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Maja 2005, 21:48:40 »
ja gaszęcoraz częściej na benzynie, bo to nie ma znaczenia, przecież i tak odpali na benzynie. a drugiego dnia jak odpalam auto to i tak na benzynce jade troche az temperatura wzrosnie i dopiero wtedy przelaczam na gaz. ale nie zawsze o tym pamietam

komus w kamraku strzelilo i srubke znalazl w silniku, a po co mi to?

co do strzelanka, to slyszalem ze podstawa to czyste filtry gazu, powietrza i swiece OK.

Steve

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Maja 2005, 23:09:08 »
Dokladnie, nie zaoszczedzisz gaszac na gazie skoro i tak odpalasz na benzynie.
Tez tak robie przy aucie na wtrysku.
Nie strzela jak jest iskra i dobra mieszanka - moim zdaniem lepiej miec za bogata niz za uboga. Pomykam na gazie od '95, troche juz temat przerobilem.

Marcinos1

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Maja 2005, 23:33:56 »
Moja V6 pali gazu 18-20 w miescie a w trasie 14-18 , przy czym 18 jak cisne powyzej 170 km/h.

Zawsze sie dziwilem jak ludziom moze wychodzic 13 l w miescie  :shock:

Marcinos1

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Maja 2005, 23:37:18 »
Cytat: yufuyf
ja gaszęcoraz częściej na benzynie, bo to nie ma znaczenia, przecież i tak odpali na benzynie. a drugiego dnia jak odpalam auto to i tak na benzynce jade troche az temperatura wzrosnie i dopiero wtedy przelaczam na gaz. ale nie zawsze o tym pamietam

komus w kamraku strzelilo i srubke znalazl w silniku, a po co mi to?

co do strzelanka, to slyszalem ze podstawa to czyste filtry gazu, powietrza i swiece OK.

Sprawne świeczki oraz przewody. Filtry nic nie maja do tego.

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Maja 2005, 17:43:58 »
Moja Camry nie ma Gaziora i benzynki pali mi srednio 11.5 do max  12.5 w zime na zimowkach i krotszych dystansach cykla mieszany ale malo trasy.jak zlapie trase wieksza ponad 200-300km schodze pozniej na calym zbiorniku do 10L bez wielkiego oszczedzania.
Jezdze normalnie ale i nie katuje auta za wolna:) czy gwaltowna jazda:).
Zawsze zalewam pod korek wiec jestem pewien ze to auto tyle mi pali a to ze 2.2 pali podobnie i nie ma zbytnio czym jechac to teaz wiem
.3.0 jedziesz spokojnie a zeby tje spokojnej jezdzie dorownal 2.2 trzeba juz go troszke krecic dlatego spalanko sie podnosi.
Pozdraiwam camrowiczow.
PS
Mam Swoja do sprzedania
Pierwsza rejestracja 97 rok 3.0V6
Servisowana 265tys km oczywiscie nie krecony
pelna opcja (procz skorki)mam welur
Zainteresowanych prosze o kontakt ze mna.Pozdrawiam
Pozniej umieszcze link z fotkami acha cena 35tys ZŁ PLN:) pozdrawiam

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Lipca 2005, 15:01:04 »
Spalanie w cyklu miejskim wyłącznym (tylko Wwa) spadło do 15,6 litrów gaziu (jazda umiarkowanie dynamiczna, jak zawsze). To chyba zasłużyły sięmagnetyzery.

Spalanie w trasie z kilmatyzacją - ok. 11,6 litrów LPG (ok. 100-130km/h)(Wwa-Sopot).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl