Autor Wątek: Poziom oleju  (Przeczytany 3071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
Poziom oleju
« dnia: 21 Czerwca 2016, 06:23:48 »
Witam. Pytanie moze i glupie ale nurtuje mnie to strasznie. Gdy sprawdzam poziom oleju rano po calonocnym postoju to jak wyciagam miarke to jest 3/4 miedzy kropkami. Jak bagnet wsadze i wyciagne drugi raz to juz jest centymetr powyzej kropek. I tak samo za trzecim, czwartym razem. I znowu nastepnego dnia rano wyciagam i jest 3/4 miarki. I znowu jak wsadze i wyciagne bagnet to jest cent. ponad kropkami. To znaczy ze jest za dużo oleju czy dobrze go zglupialem. Silnik to 1.6 benzynka

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Poziom oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2016, 07:17:04 »
Witam. Pytanie moze i glupie ale nurtuje mnie to strasznie. Gdy sprawdzam poziom oleju rano po calonocnym postoju to jak wyciagam miarke to jest 3/4 miedzy kropkami. Jak bagnet wsadze i wyciagne drugi raz to juz jest centymetr powyzej kropek. I tak samo za trzecim, czwartym razem. I znowu nastepnego dnia rano wyciagam i jest 3/4 miarki. I znowu jak wsadze i wyciagne bagnet to jest cent. ponad kropkami. To znaczy ze jest za dużo oleju czy dobrze go zglupialem. Silnik to 1.6 benzynka

A wycierasz bagnet?  :-P

Obi

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2016, 09:36:03 »
Glupie pytanie  :laugh: jasne ze wycieram

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2016, 09:51:22 »
W ramach eksperymentu przed pierwszym sprawdzeniem po calonocnym postoju odkrec korek od wlewu oleju i odczekaj chwile i dopiero sprawdzaj poziom.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:35:23 »
Glupie pytanie  :laugh: jasne ze wycieram
Wcale nie głupie tylko może nieprecyzyjnie zadane.
Kiedy wyciersza bagnet, czy wskazanie jest na 3/4 między kropkami po wytarciu bagnetu?
czy tez wyciągasz masz wskazanie pomiedzy kropkami, wycierasz bagnet wkładasz, wyciągasz i masz poza skalą?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwca 2016, 11:54:17 »
O ile dobrze pamiętam to poziom oleju należy sprawdzać na ciepłym silniku.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwca 2016, 12:24:04 »
Cytuje z biuletynu serwisowego Toyoty:

Cytuj (zaznaczone)
Rozgrzej silnik, wyłącz go i poczekaj 5 minut. Poziom oleju powinien znajdować się między oznaczeniami minimalnego i maksymalnego poziomu oleju na wskaźniku.

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwca 2016, 15:42:55 »
No wlasnie nie bylem pewny jak to jest bo gdzieś pisza ze sprawdza sie na zimnym, gdzie indziej ze na cieplym. Po wpopwiedzi Felicjatora przeczytalem instrukcje i faktycznie jest napisane ze na cieplym. Moze dlatego tak przeklamywalo. Dzieki wszystkim za pomoc

Offline adasskoo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpnia 2016, 12:43:06 »
Mam to samo w swoim aurisie, nawet miałem obawy ze cos jest nie tak i przybywa oleju... Po wizycie w serwisie stwierdzili ze z olejem wszystko ok. Kanał na bagnet jest widocznie jakos kiepsko zrobiony i olej się na nim osadza czy cos fałszując pomiar... Taki mój wniosek. Jedno pytanie, czy u Was olej też czuć benzyną wyraźnie ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl