Autor Wątek: Problem z Klimatyzacją  (Przeczytany 7331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Problem z Klimatyzacją
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Lipca 2016, 08:56:16 »
Bliżej silnika jest chłodnica,.

PS.
Nie cytuj całego postu jeśli Twój jest następny.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Lipca 2016, 20:57:48 »
Co  do  ,,drugiej  skrzyneczki" - podawałem  ,,zupełnie  po  omacku" - więc  czekaj  może  ktoś  poda  Ci  co  i  jak, albo  google.

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Lipca 2016, 22:28:45 »
Co  do  ,,drugiej  skrzyneczki" - podawałem  ,,zupełnie  po  omacku" - więc  czekaj  może  ktoś  poda  Ci  co  i  jak, albo  google.

Poczekam, popatrzę, rozumiem więcej :)
Dzisiaj znowu działała bez problemu ani razu AC nie mrugało. Zmienna franca jest...

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Lipca 2016, 20:44:25 »
Przekaźnik którego szukasz znajduje się na zdjęciu nr 1 w prawym górnym rogu(najjaśniejszy kolor). Oznaczenie ma MGC - zamień go z sąsiednim. Co do mycia chłodnicy-pomaga i to dużo. Ja to robię tak. Demontuje wiatrak lub wiatraki, spuszczam płyn, wyciągam chłodnice, płynem do mycia silnika opryskuję cała chłodnicę. Odczekuję ok 15 min. Myje chłodnicę dokładnie woda z węża. Skraplacz dokładnie przedmuchuje sprężonym od strony silnika. Składam wszystko, zalewam płynem. Ostatni pacjent po takim zabiegu podczas ostatnich upałów w warszawskich korkach przed czyszczeniem na LO przy klimie automatycznej miał problemy ze schłodzeniem wnętrza. Aktualnie właścicielka twierdzi że przy 21 st. ustawionych na automacie nie jest wstanie wytrzymać w środku w bluzce z krótkim rękawem.
Suzuki Swace Elegance + LPG

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Lipca 2016, 21:03:41 »
I mi się wydaje, ze to jest właściwy trop. Teraz przy 20 stopniach klima mrozi jak wściekła!
Czy do zdjęcia chłodnicy niezbędny jest kanał? Jak moja zaczyna się pocić to ten demontaż jej nie dobije?

Nigdy nie czyściłeś skraplacza od klimy? On też może być brudny i to przecież on odpowiada za chłodzenie czynnika.

I kolejny punkt do sprawdzenia: czy załącza się wentylator w momencie włączenia A/C
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2016, 21:56:41 wysłana przez TT2002 »

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Lipca 2016, 22:32:58 »
Mam ten komfort że mam kanał wiec z niego korzystam jest łatwiej. Ale nie jest niezbędny.  Jeśli poci ci się chłodnica to najwyższa pora na jej wyminę. U mnie w każdym aucie po włączeniu klimy załącza się wiatrak.
Suzuki Swace Elegance + LPG

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lipca 2016, 11:53:58 »
Macie jakiś namiar gdzie najlepiej kupić chłodnicę, jakiej marki? Do mojej 3.5 są tylko dwie na Allegro i zero opisu, ani firmy ani opisu...

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Lipca 2016, 21:39:02 »
  Nigdy nie czyściłeś skraplacza od klimy? On też może być brudny i to przecież on odpowiada za chłodzenie czynnika. 
Oczywiście  masz  rację - pisałem  o  tym:
- skraplacz  widzisz  od  przodu  i  możesz  ocenić  jego stan (zawsze  ma  być  czysty)  i  często  taki  jest  bo  pęd  powietrza  go  porządnie  przedmuchuje

- jak  zdejmiesz  chłodnicę możesz  go  przedmuchać  lub  w  miarę  delikatnie  przemyć, po namoczeniu jak podpowiadano  do  sposobu  mycia  chłodnicy (kierując  wodę  od  strony  silnika- ,,z  wodą  w  komorze  silnika  trzeba  być  ostrożnym").

Co  do  zamiennika  chłodnicy - mogę  napisać  jak  kupowałem do  Cariny - w  sklepie  poprosiłem  o  podanie  co  mają (lub  mogą  zamówić), wybrałem  taką  z  ceną  średnią (i  te  droższe  nie  puszczą  z  torbami ) - jeżdżę  około  1,5 roku (chyba) i nie  narzekam.

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Sierpnia 2016, 21:47:12 »
Czy osuszacz może powodować wyłączanie się klimatyzacji? Zauważyłem pewną zależność. Zawsze po burzy, jak jest parno klima przestaje chłodzić i mruga A/C

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Sierpnia 2016, 01:29:45 »
Osuszacz ma za zadanie osuszać czynnik w układzie z wilgoci. Wątpię, żeby objaw, który podajesz miał związek z osuszaczem.

Sprawdź naciąg paska i dokładnie obejrzyj kostkę elektryczną sprężarki. Zdarzało się, że pasek zamókł i ślizgał - sterownik nie dostawał sygnału z czujnika obrotów sprężarki i rozłączał sprzęgło. To samo z wtyczką - jeśli dostanie się do niej wilgoć, to sterownik nie będzie wiedział, że sprężarka pracuje lub nie będzie w stanie zapiąć sprzęgła.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl