Autor Wątek: Auris Hybrid  (Przeczytany 18558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komacom

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Hybrid
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Września 2016, 10:37:08 »
Zastanawiam się ile spali zimny diesel na odcinku 2,5 km. Pewnie z 12 pokaże na komputerze. Tak miałem w moim MB 2,2 cdi. Przy temperaturach -10 pokazywał nawet 19. Obecnie moim HSD po 10 tyś km mam średnie spalanie 4,9 z dystrybutora
Spalanie - Motostat.pl

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Września 2016, 10:56:36 »
Zastanawiam się ile spali zimny diesel na odcinku 2,5 km. Pewnie z 12 pokaże na komputerze. Tak miałem w moim MB 2,2 cdi. Przy temperaturach -10 pokazywał nawet 19. Obecnie moim HSD po 10 tyś km mam średnie spalanie 4,9 z dystrybutora

Mam cały czas porównanie z moim drugim samochodem Corolla E12 2.0D4D 90KM.
Średnio na takich krótkich miejskich dojazdach hybryda w kombiaku pali mi 6l, diesel pali ok 1l więcej.
Oczywiście dane z dystrybutora, komputery w obu autach zbyt optymistycznie pokazują spalanie.

Mimo że diesel niby wgniata lepiej na optymalnym momencie, to o dziwo tiry łykam hybrydą znacznie łatwiej na trasie ;)
Spod świateł już wielu 'bawarskich rycerzy ortalionu' zostawiłem w tyle  :good:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Września 2016, 13:11:29 »
Spod świateł już wielu 'bawarskich rycerzy ortalionu' zostawiłem w tyle 

Zaraz sic22 napisze ze łykasz ich bo pewnie mieli LPG na ubogo ustawione ;)

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Września 2016, 14:54:54 »
Kolego - postaw na swiatlach swojego diesla 1.4 i HSD - zobaczysz co bedzie żwawsze.
Bez wciskania gazu do dechy? Na pewno diesel.
Ten jeden egzaemplarz Priusa którym się karnąłeś to chociaż sprawny był? Te samochody na prawdę są dynamiczne ze świateł a Ty mi piszesz, że za autobusem nie nadążasz. 
Po raz kolejny potwierdzacie, że hybrydy to religia - ślepy hejt bez czytania ze zrozumieniem. Nigdy nie napisałem, że nie nadążałem za autobusami. Za ruchem nadążałem ale wymagało to częstego wciskania gazu do dechy i wycia silnika. Nie było to przyjemne.
Czy był sprawny? Nie wiem jak dilerzy toyoty traktują auta zastępcze. Na pewno coś było nie tak z prawym reflektorem bo świecił dookoła zamiast na drogę.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Września 2016, 15:46:16 »
Bez wciskania gazu do dechy? Na pewno diesel.

A juz myślałem że gorzej być nie może  :wallbash:

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 08 Września 2016, 18:17:36 »
Dlaczego gorzej? Po wciśnięciu gazu o 1/3 samochód nie jechał. Jeśli nie jest to norma to widocznie diler miał wadliwy egzemplarz.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 08 Września 2016, 19:54:36 »
Dlaczego gorzej? Po wciśnięciu gazu o 1/3 samochód nie jechał. Jeśli nie jest to norma to widocznie diler miał wadliwy egzemplarz.
Nie jeździłem Priusem więc nie wiem jak ma ustawioną czułość przyspiesznika.  Z Aurisem HSD w takich zawodach, pomijając ich absurdalność, d4d 1.4 nie miałby żadnych szans.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Września 2016, 20:53:20 »
Napęd jest ten sam.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Września 2016, 21:20:48 »
  Po raz kolejny potwierdzacie, że hybrydy to religia
nie, to Rubikon ;-)

Cytuj (zaznaczone)
Nigdy nie napisałem, że nie nadążałem za autobusami.
Wiemy co napisałeś.

Cytuj (zaznaczone)
Za ruchem nadążałem ale wymagało to częstego wciskania gazu do dechy i wycia silnika.
Dzisiaj z ciekawości obserwowałem ruch wskazówki obrotomierza podczas jazdy.  Ponad 30 km w poprzek przez Warszawę pomiędzy 17 a 18, jazda głównie dwupasmowymi ulicami (Połczyńska, Kasprzaka, Prosta, Radzymińska) przy dużym natężeniu ruchu, którymi jeździ się 70-80 km/h.  Raz może dwa się zdarzyło, że musiałem nacisnąć mocniej gaz i wskazówka weszła głęboko w pole POWER.  Bez żadnego problemu rusza się, jedzie za innymi utrzymując stały dystans lub zmienia pasy utrzymując obroty w polu ECO, w którym nie ma mowy o żadnym wyciu.  Słychać jedynie ciche i miłe dla ucha mruczenie.

Cytuj (zaznaczone)
Czy był sprawny? Nie wiem jak dilerzy toyoty traktują auta zastępcze. Na pewno coś było nie tak z prawym reflektorem bo świecił dookoła zamiast na drogę.
Jak pech to pech.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 27 Września 2016, 18:46:39 »
Wczoraj pośmigałem po krętych włoskich pagórkach :-)

Droga była pusta więc można było na spokojnie sprawdzić maksymalny ecodriving.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl