Autor Wątek: Jak docierac silnik 4efe po remoncie???  (Przeczytany 12026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Jak docierac silnik 4efe po remoncie???
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Kwietnia 2005, 13:51:14 »
Cytat: zyzolek
Cytat: Croom
po tym przebiegu ??

Bardzo delikatny silnik.
Mialem Audice z 300 tys km i nie bylo takich problemow. Auto nie do zajechenia. Ale zachcialo mi sie jakichs japonskich wynalazkow. maslalem sobie jak kupowalem to auto ze przebieg 80 tys. to jak nowy w poronaniu do 300 tys w audicy. BLAD. Trzeba bylo dalej jezdzic audi

Skoro uwazasz ze silniki toyoty sa delikatne to twoja opinia. Te silniki wymagaja odpowiedniego traktowania i zachowania pewnych zasad i przezyją wiekszość silników innych marek. To ze kupiłeś corollke z zajechanym silnikiem to cóż twoj pech ale nie znaczy to ze wszystkie takie są.
BMW E46 320d
Mini Cooper

mjr

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Kwietnia 2005, 15:11:57 »
Cytat: Speede_x

serwisSJ: mogły byc oryginały. Jak siępytałem w toyocie to podali mi podobną cenę( ztym ,że u mnie były robione pierścienie i uszczelniacze tylko +głowica)

a ta wersja remontu ile kosztowała?

Speede_x

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Kwietnia 2005, 15:13:56 »
części (oryginały): pierścienie + komplet uszczelnień góry silnika + filtr oleju = ok. 900zł
robocizna 700
obróbka głowicy 400

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Kwietnia 2005, 18:15:33 »
Wielekie dzieki Croom i speede_x za porady.

Zrobilem juz 2,5 tys km. prawie wszystko w trasie. Autko teraz jezdzi rewelacja i mysle ze go dobrze dotarlem. Oleju (RS 10W60) nie wzial mi ani grama. Ogolnie silnik chodzi bardzo rowno i cichutko, bez porownania do tego co bylo wczesniej przed remontem. Czuc, ze autko jest mocniejsze ale predkosci maksymalnej jeszcze nie testowalem, zrobie to dopiero po przegladzie w serwisie gdzie mi to robili. Na razie niech sie jeszcze spokojnie dociera.
Pali mi teraz o 2,5 litra mniej paliwa przy normalniej jezdzie. Przed remontem i tak malo palil ale teraz to juz w ogole. Wyprzedzanie oraz podjazdy pod strome wzniesienia nie stanowia teraz zadnego problemu. W koncu jestem super zadowolony z mojej Carolliny, choc jeszcze 2 miasiace temu przeklinalem ten samochod.

jeszcze raz dzieki za porady.

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Kwietnia 2005, 18:22:54 »
Cytat: Speede_x
części (oryginały): pierścienie + komplet uszczelnień góry silnika + filtr oleju = ok. 900zł
robocizna 700
obróbka głowicy 400

Dorzuce jeszcze do tego ze cena jednego tloku to ok 150 zl ale trzeba je zamawiac bo je zciagaja. Ja czekalem na moje 3 tygodnie. Ceny tlokow wahaja sie zeleznie od dostawy.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Kwietnia 2005, 18:36:29 »
Wielekie dzieki Croom i speede_x za porady.

Zrobilem juz 2,5 tys km. prawie wszystko w trasie. Autko teraz jezdzi rewelacja i mysle ze go dobrze dotarlem. Oleju (RS 10W60) nie wzial mi ani grama. Ogolnie silnik chodzi bardzo rowno i cichutko, bez porownania do tego co bylo wczesniej przed remontem. Czuc, ze autko jest mocniejsze ale predkosci maksymalnej jeszcze nie testowalem, zrobie to dopiero po przegladzie w serwisie gdzie mi to robili. Na razie niech sie jeszcze spokojnie dociera.
Pali mi teraz o 2,5 litra mniej paliwa przy normalniej jezdzie. Przed remontem i tak malo palil ale teraz to juz w ogole. Wyprzedzanie oraz podjazdy pod strome wzniesienia nie stanowia teraz zadnego problemu. W koncu jestem super zadowolony z mojej Carolliny, choc jeszcze 2 miasiace temu przeklinalem ten samochod.

jeszcze raz dzieki za porady.

Ciesze sie. Zastanów sie tylko nad zmiana oleju. Castrol RS zostawia strasznie duzo osadów w silniku u w kosekfencji rozwala uszczelniacze.
BMW E46 320d
Mini Cooper

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Kwietnia 2005, 18:52:42 »
Cytat: Iceman

Ciesze sie. Zastanów sie tylko nad zmiana oleju. Castrol RS zostawia strasznie duzo osadów w silniku u w kosekfencji rozwala uszczelniacze.

A w serwisie toyoty powiedzieli mi, ze to najlepszy olej dla tego silnika ze wzgledu na wysokie obroty. To moi znajomi, to chyba by mi zle nie doradzali.
Tak czy owak wkrotce jade do nich na przeglad, wymiane olejow, regulacje zaworow itd. Inaczej strace gwarancje na ten remont. Przy okazji wypytam ich jeszcze o to jaki olej jest najlepszy.
Ale dzieki Iceman za sugestie o olej.

Speede_x

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Kwietnia 2005, 08:05:18 »
Oleju (RS 10W60)
moje kłopoty z silnikem eynikają z zaniedbań poprzedniego właściciela + wadliwa partia olejów castrola. Jak bym miał wlać cokolwiek z Satroilem w nazwie do nowo zrobionego silnika ,to chyba ręce by mi sięza bardzo trzęsły ;)

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Kwietnia 2005, 11:30:02 »
Poszukaj Valvoline VR1 Racing Motor Oil 5W-50/10W-60 > KLIK <
Powinien zadowolic twój silnik.
BMW E46 320d
Mini Cooper

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl