Autor Wątek: Dziwna wibracja przy otwartej przepustnicy na max  (Przeczytany 1643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline auris2014

• Początkujący
Dziwna wibracja przy otwartej przepustnicy na max
« dnia: 11 Lipca 2016, 16:04:15 »
Zauwazylem nastepujaca rzecz. Gdy rozpedzam sie z bardzo malej predkosci np. gdy mam na 2-gim biegu i wcisne gaz do dechy (przepustnica otwarta na 100%) to przy okolo 2000 obrotow slysze dosc glosny basowy dzwiek(wibracja), ktory ustaje przy okolo 2400-2500 obrotow (przechodzi w standarodowy dzwiek silnika na wyzszych obrotach). Zaznaczam, ze nie jezdzilem wczesniej Toyotami i byc moze to normalne, ale chcialbym sie dowiedziec czy u Was tez cos takiego wystepuje.

Moj samochod: Toyota Auris II TS
Rok produkcji: 2014

Offline Pawel1989

• Prawie Toyot
Odp: Dziwna wibracja przy otwartej przepustnicy na max
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2016, 14:56:04 »
Witam,

Mam dokładnie taki sam samochód z silnikiem 1.6 132 KM i ten sam problem. Czy ktoś jeszcze spotkał się z podobną sytuacją? Zna ktoś przyczynę?

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2016, 15:00:49 »
U mnie w wersji z końca 2015 roku dokładnie to samo ale jak na moje oko to sprawa wydechu...

Wysłane z mojego HUAWEI MT7-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Pawel1989

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2016, 15:10:23 »
Dodam, co jeszcze zauważyłem. Kiedy podjadę na parking i zaciągnę hamulec ręczny, a bieg zrzucę na neutralny, wtedy obroty falują z zakresu ok. 600-650 rpm pod 900-950 rpm. Częstotliwość tych falowań pokrywa się z cyklami pracy wiatraka chłodnicy (włączona klima). Dodatkowo wraz ze wzrostem obrotów silnik również wydaje charakterystyczny dźwięk. Wygląda to tak, jakby niepokojący dźwięk związany był z obciążeniem silnika (obciążenie kompresora klimatyzacji, też go wywołuje). Falowania ustają, jak włączone są dodatkowo światła mijania, bądź wyłączona klimatyzacja, niemniej jednak dźwięk silnika nie jest taki aksamitny, jak na początku.

Offline Pawel1989

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2016, 15:22:40 »
Tutaj coś znalazłem.

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,35773.0.html

Może się komuś przyda.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2016, 15:24:42 »
Dzisiaj byłem w aso co prawda z hybrydą (09.2015) ale panowie stwierdzili, że problemem była pogięta osłona aluminiowa wydechu...
Objawy miałem podobne do tych co piszecie, ale nadal przy wyższych obrotach słychać jakby jakiś metal wchodził w rezonans i dzwonił.
Jest może trochę lepiej, ale nadal czasem słychać metaliczne dzwonienie...  :thumbdown:
Zobaczę jak sytuacja rozwinie się w czasie. Narazie da się jeździć.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2016, 18:24:50 »
Kiedyś był problem ze złym spasowaniem filtra powietrza który sobie wpadał w drgania i hałasował przy pewnych obrotach.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Września 2016, 20:42:08 »
do usunięcia. Pomyłka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl