Autor Wątek: [Auris II FL] Silnik 1,6 132 Km-technika jazdy  (Przeczytany 84597 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: [Auris II FL] Silnik 1,6 132 Km-technika jazdy
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Sierpnia 2016, 12:30:42 »
PS. Valve przy 4000 rpm lekko przekracza połowę swojej mocy nominalnej.

Te lekko to jest prawie 70%

Pamietajcie ze auto nie jedzie mocą a momentem (dokladnie momentem na kolach)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Sierpnia 2016, 19:14:32 »
PS. Valve przy 4000 rpm lekko przekracza połowę swojej mocy nominalnej.
Te lekko to jest prawie 70%
OK. Zawyżyłem (zaokrągliłem poglądowo) o kilkanaście procent (a nie o 70%, jak sugerujesz).
Co do drugiego zdania, to walnąłeś bzdurę. Raz już tu komuś tłumaczyłem problem moment-obroty-moc. Może pamiętasz, było o rowerzyście, wtedy chodziło o napęd. Na kołach prawa fizyki są identyczne tzn. moc=moment*obroty. 
Spalanie - Motostat.pl

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Sierpnia 2016, 20:09:55 »
Zgadzam się w 100%.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Sierpnia 2016, 20:19:38 »
Zgadzam się w 100%.
Oooo, @Ceglany, to ja Tobie to tłumaczyłem.
Widzę, że zmarnowałeś mój czas.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Sierpnia 2016, 20:28:09 »
Poczytałem sobie trochę i wychodzi na to, że moment obrotowy ważniejszy niż moc.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2016, 20:30:01 wysłana przez Ceglany »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Sierpnia 2016, 21:12:03 »
Dwa samochody o takiej samej wadze, oporach i przełożeniu jadą obok siebie z taką samą prędkością. Jeden rozwija większą moc a drugi ma wyższy moment.  Który szybciej przyspiesza?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Sierpnia 2016, 21:25:14 »
ten ktory w danym momencie ma wiekszy moment na kolach.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Sierpnia 2016, 22:09:21 »
Nie idzie skasować. Trudno.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2016, 22:54:42 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Sierpnia 2016, 22:31:52 »
Poczytałem sobie trochę i wychodzi na to, że moment obrotowy ważniejszy niż moc. Z momentu obrotowego wyliczana jest moc.
No to pewnie czytałeś internety, zamiast podręcznika od fizyki.
Faktem jest, że można z momentu obrotowego wyliczyć moc, ale mając zadane OBROTY. Jak jest moment obrotowy a obrotów nie ma, to nie ma mocy i się nie jedzie.
Ludzie często mówią o momencie obrotowym mając na myśli tak naprawdę moc. 

@Zbig
Jeżeli masz na myśli same silniki (jeden z większą mocą, a drugi z większym momentem, np.  benzyna kontra diesel), to problem zahacza niemal o filozofię. Ważne są obroty (w obu jednakowe, jak rozumię) przy jakich wystartują i ich charakterystyki. Jeśli będą to obroty rzędu 4-5 tys, to "benzyna" po prostu odjedzie. Jeżeli obroty będą rzędu 2 tys, to odjedzie "diesel", ale na krótko. Bo wtedy "benzyna" zredukuje o 1 lub 2 biegi i znowu odjedzie :)
Na moc nie ma rady! Jest tylko kwestia dostosowania przełożenia!
Zupełnie inny problem, to ekonomia takiego wyścigu.  W wyścigach jednak nikt na to nie patrzy, dlatego tam się używa benzynowców z odpowiednią MOCĄ.
ten ktory w danym momencie ma wiekszy moment na kolach.
No i tu jest dylemat logiczny. Piszesz o momencie obrotowym, mając w domyśle, że ten moment jest przy określonych obrotach koła. Czyli momentem nazywasz moc. Wzór jest prosty: moc=moment*obroty
Przy jednakowych obrotach i rozmiarach kół, większa moc jest w stanie wytworzyć większy moment obrotowy na kole. A nie odwrotnie.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2016, 22:51:10 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Thing

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 29 Sierpnia 2016, 09:12:53 »
Nieźle się porobiło. Ja osobiście uważam że po co mi max mom. przy obrotach 4400. po to żeby ogłuchnąć jeśli chce się jechać ? Pamiętam jak Auriskiem wybraliśmy się w górzyste tereny. Niestety Auris ma tak fatalny ten moment że nawet czasem redukcje o 2 biegi, a auto mimo wycia i tej rzekomej mocy ledwo chciało przyspieszać. A w praktce Komarek spróbuj na autostradzie dotrzymać kroku D4D - 126KM. Możesz sobie kręcić silnik, wajhować biegami. Niestety będziesz bezsilny i nie ma na to rady.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2016, 09:19:35 wysłana przez Thing »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 29 Sierpnia 2016, 10:31:37 »
Nieźle się porobiło. Ja osobiście uważam że po co mi max mom. przy obrotach 4400. po to żeby ogłuchnąć jeśli chce się jechać ? Pamiętam jak Auriskiem wybraliśmy się w górzyste tereny. Niestety Auris ma tak fatalny ten moment że nawet czasem redukcje o 2 biegi, a auto mimo wycia i tej rzekomej mocy ledwo chciało przyspieszać. A w praktce Komarek spróbuj na autostradzie dotrzymać kroku D4D - 126KM. Możesz sobie kręcić silnik, wajhować biegami. Niestety będziesz bezsilny i nie ma na to rady.
Wygoda, płynność jazdy, ekonomia jazdy, to już inny zakres dyskusji. Benzyną na co dzień raczej nikt nie jeździ z obrotami 4-6 tys rpm, ale potencjał kryjący się w mocy jest. D4D - 126 KM miałem przed Aurisem i bardzo go chwaliłem, jeździło mi się lepiej niż teraz na benzynie. Teraz jeżdżę trochę wolniej i mniej dynamicznie, bo charakterystyka tego silnika "zachęca" do tego. W normalnej jeździe D4D objeżdża valve 1.6 na śniadanie, ale jeżeli będziemy się ścigać, wynik nie jest oczywisty i to za sprawą mocy. Dowód na to jest np. w przyspieszaniu do 100-ki. D4D i valve mają ten parametr bardzo porównywalny (tak jaki i moce i wagę). Ten pomiar jest dość obiektywny (w przeciwieństwie do danych o spalaniu).   
Co do jazdy na autostradzie, trzeba oddzielić wrażenia subiektywne od obiektywnych faktów.  Np. Auris z valve 1.6 może jechać na 4 biegu do 185 km/h, a to już okolice jego maksymalnej mocy. D4D nie MUSI bezkarnie po prostu sobie objechać valve (pomimo, że zwykle to zrobi :).
Spalanie - Motostat.pl

Thing

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Sierpnia 2016, 10:41:21 »
"Teraz jeżdżę trochę wolniej i mniej dynamicznie, bo charakterystyka tego silnika "zachęca" do tego"
Może inaczej. Charakterystyka tego silnika nie pozwala........

Offline Barti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Sierpnia 2016, 11:37:58 »
Dorzucę swoje wrażenia. Dyskusja ta przypomina spór o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Używałem blisko 6lat D4D 1,4 a obecnie Aurisa II FL 1,6 Valve. Jeśli naciskam pedał w deskę to idzie fajnie np od 5.000 obrotów czuć dynamikę ale zdecydowanie jest bardziej "rozciągnięta" niż w D4D. Niestety (albo stety do wyboru)  D4D miała większe uderzenie w plecy ale rozpędzić trudno już ją było, do 100/110 jeszcze było fajnie a póżniej takie nabieranie prędkości. Wnioski w/g mnie są takie jeśli jeździsz spokojnie i mniej dynamicznie 1,6 Valve odpłaci się fajnym spalaniem (u mnie 6.3-6.5), chcą sobie mocno przycisnąć zapłacisz za to więcej (u średnio 1,5 litra) - charakterystyka i turbina w D4D zapewnią większy "kopa" ale tylko do prędkości max 110 póżniej oba auta są równe.

A to fajny cytat który oddaje to wszystko czysto w teorii

"Co jest waż­niej­sze? Moc czy moment? Tak naprawdę ważny jest prze­bieg krzy­wej momentu. On tu roz­daje karty. Im wyż­szy będzie moment i w im szer­szym zakre­sie pręd­ko­ści obro­to­wych będzie dostępny tym ład­niej będzie wyglą­dał wykres mocy i tym szyb­ciej będzie jeź­dziło auto. No, bo skoro moc to ilo­czyn momentu i pręd­ko­ści obro­to­wej to… im wyżej będzie się krę­cił sil­nik i im wię­cej będzie momentu tym wię­cej będzie mocy. Jak widzi­cie moment i moc są jak płuca i serce. Jak jajko i kura. No może ze wska­za­niem na jajko i serce ;-).

No to dla­czego w takim razie die­sle mające wysoki moment i moc, mają gor­szy wynik do setki od ben­zyny? Bo taka ich natura. Wol­nos­sący sil­nik die­sla nie jest w sta­nie osią­gać wyso­kich obro­tów ze względu na ogra­ni­cze­nia kon­struk­cyjne. Sil­nik ben­zy­nowy może. Wynika to głów­nie ze spo­sobu spa­la­nia paliwa w cylin­drach. Ale o tym kiedy indziej. Zro­biono więc tak. Doło­żono do die­sla tur­bo­sprę­żarkę. To pozwo­liło osią­gnąć wyż­szy moment, a co za tym idzie wyż­szą moc. Ale… zawsze jest jakieś ale. Ale obroty uży­tecz­nie nie­wiele się zwięk­szyły. Co to zna­czy? Zna­czy to, że die­sel jest mocny, ale krótko. I teraz docho­dzimy do porów­na­nia osią­gów dwóch sil­ni­ków."
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2016, 11:40:45 wysłana przez Barti »
Corolla E12 HB 1.4 D4D SOL => Auris II FL 1.6 Comfort

Thing

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Sierpnia 2016, 13:28:36 »
A ja myślę sobie tak. Wolę natychmiastową reakcję w przedziale od 1800 - 3000 obr. potrzebne do wyprzedzania, niż to piękne rozciągnięcie w obrotach które są dla mnie bezużyteczne gdzie w przedziale od 1800 do 4000 prawie nic się nie dzieje. Czyli co ? Zostaje nam tyle samo co w Dieslu tylko że musimy na ten zakres czekać 10 sekund, albo zredukować o 2 biegi na co tez tracimy "sporo" czasu. Jeździłem trochę 1.6 i wiem że ten motor przy wyprzedzaniu nawet z górki ma problem oczywiście z redukcją i obrotami między 4000 a 5000. Także nie do końca redukcja daje sukces i moc. Owszem wyprzedzić można, ale odbywa się to bardzo ospale. 1.6 jest całkiem niezły w sprintach ale jeśli chodzi o codzienne poruszanie się w trasie, to jest gorzej niż średni.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2016, 13:52:23 wysłana przez Thing »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Sierpnia 2016, 13:51:58 »
A słyszałeś o czymś takim jak redukcja?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl