Autor Wątek: Klima - ile gazu trzeba?  (Przeczytany 20314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

alex22be

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« dnia: 15 Kwietnia 2005, 12:32:43 »
Wczoraj napelnialem klime gazem po wymianie zaworu , i tu sie pojawil problem -ile?Z niby dostepnych informacji sa dwie mozliwosci 700 albo 900 gram.Na nalepce w aucie nie ma nic (to jest bolesne!)Poprzednio dawalem 1 kg i bylo dobrze,teraz wg. jakiejs ksiazki 700 gr i to za malo.Moze ktos ma wiecej doswiadczenia?Moja Previa to 1996 z jedna klima z przodu i jedna lodowka.

maran

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwietnia 2005, 00:41:50 »
ja mam podwójna klime bez lodówki 1991r i z tego co pamietam to 1,25kg R12 było optymalnie, teraz mam wyciek oczkiem osuszacza i nie moge go dostac a inne trzeba przerabiac i nie chca sie podejmowac a szkoda bo moze bym nabił w tym roku, tak na koniec staruchy zaszalec
 :lol:

alex22be

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2005, 12:12:48 »
maran, Poszukaj w innych firmach -Hella i Bosch,tam cos znajdziesz,maja katalog on line,ja tak znalazlem zawor do klimy ktory w Toy kosztuje prawie100€ a w Hella 50 ,maja tez filtry,widzialem.U mnie klopot pojawil sie w tamtym roku- wyciek spod lacza na filterku/osuszaczu,to zrobilem ale podczas ladowania gazu zepsuli mi zawor,wymienilem i jest teraz ok,dodalem w piatek jeszcz200 gram (jest teraz910gram)i jest teraz ok,trzeba w rekawiczkach jezdzic,jak bedzie latem ,zobacze.Mam ksiazke Chiltona,ale tam tez nic nie ma na ten temat,tylko schematy elektryczny i blokowy podwojnej klimy.Swoja droga moim marzeniem jest dostac gdzies resztki Previi4WD z podwojna klima,to moze sobie cos bym przezrucil ,bo taki fajny model tu w Belgii jest praktycznie nieosiagalny,pozdrawiam.

alex22be

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwietnia 2005, 12:16:40 »
maran, Sorki zapomnialem ,u mnie jest R134a , nie R12,to jest b.wazne ,filtry ,olej,uszczelki ,itp sa zupelnie inne!

andy84

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2005, 09:07:29 »
Cytat: alex22be
maran, Sorki zapomnialem ,u mnie jest R134a , nie R12,to jest b.wazne ,filtry ,olej,uszczelki ,itp sa zupelnie inne!

Cześć Alex
Ja w weekend napełniałem klime mam to co Ty R134a i według speców powinno wejść 900g i tyle weszło  :aclap .
Pozdrawiam

Sylwester

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2005, 10:24:28 »
Gdzie jest oznaczony typ klimy? Ja też będęmusiał dobić gazu bo lato tuż tuż.

alex22be

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwietnia 2005, 12:27:35 »
Nie ma specjalnych oznaczen typu klimy(ale to chyba jasne-wiesz czy masz 1czty2 i ile lodowek),jest nalepka na wlocie powietrza z przodu pod maska po prawej stronie , tam powinno byc oznaczone jaki gaz i ile,akurat u mnie nie ma napisane ile tylko R134a.Gazu wlezie i 1.5 kg , ale nie bedzie to dzialalo na pewno , w tym problem ze jak za duzo dasz , to cos poleci ,zawor moze , a pompa na pewno po jakims czasie.Jesli wiesz dokladnie ile jest gazu w ukladzie mozesz probowac dobijac do okreslonej ilisci , jesli nie lepiej bedzie wymienic i nabic od nowa tyle ile byc powinno.

maran

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwietnia 2005, 01:35:26 »
Alex22 dzieki za podpowiedz gdzie szukac taniej, w ASO osuszacz kosztuje ok.350zł , jak nie znajde to chyba podjade do warsztatu i zapytam czy nie zaspawaliby oczka i z głowy, i tak mało co przez nie widać :)

alex22be

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwietnia 2005, 23:27:53 »
Sorki ze nie pomyslalem od razu o tym ,ale jesli leci z oczka to chyba wymiana filtru/osuszacza nic nie da,oczko jest na gniezdzie,do ktorego sie ten filterek przykreca.We czwartek bedesprawdzal swojaa instalacje to spojrze,ale zdaje sie ze trzeba wymienic kawalek (krotki)przewodu z gniazdem.Spawanie-nielatwo bo to jest aluminium,ale fakt ze niepotrzebne jest to oczko.

maran

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Kwietnia 2005, 22:05:48 »
z tego co pamietam to to oczko jest wtłoczone w korpus osuszacza ale jesli sie myle to moze to potanic naprawę...?

alex22be

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwietnia 2005, 18:27:02 »
Zajrzalem dzis do swojej,oczko jest na przewodzie aluminiowym od chlodnicy w kierunku pompy,jest zlacze zaraz kolo filterka,wiec koszt wymiany takiego kawalka nie powinien byc zbyt przerazajacy,(niestety tylko ASO) , filterek w Helli  nr czesci (miedzynarodowy)HELLA
Article Number:  8FT 351 197-151
Article Description:  Dryer, air conditioner  
,to juz troche taniej niz oryginal , w ASO koniecznie nowe uszczelki.Zrobilem kilka zdjec jak to wyglada jak chcesz zajrzyj tu : http://pomeranians.telenet.be/previa.htm
Osobiscie wymienilbym i przewod i osuszacz,bo jak nie to beda problemy ze szczelnoscia.
Pozdrawiam

maran

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Kwietnia 2005, 00:54:22 »
spojrzałem u siebie , mam inny osuszacz, oczko jest od frontu na jego głowicy - to jedna całosc.Prawdopodobnie dlatego ze mamy rózne czynniki ty R134 a ja mam starszy R12. dzieki Alex za fotki to ułatwiło lokalizacje.

marekkub

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Kwietnia 2005, 10:53:58 »
Mam pytanko. Gdzie w Warszawie (najlepiej blisko Pruszkowa) można uzupełnić (ewentualnie naprawić) klime, ale R12?
Niestety w kilku co byłem nie uzupełniają R12.

eltech

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwietnia 2005, 23:54:08 »
Marek w Międzylesiu ja w zeszłym roku dobijałem R12. Spróbujęzorganizować telefon do tego gościa to Wam podam bo jak na razie to jeździłem tam na pałę

marekkub

• Gość
Klima - ile gazu trzeba?
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Kwietnia 2005, 21:07:38 »
Z tego co sięoriętuje to będzie chyba coraz trudniej o R12. A czy ktoś wie jak bardzo sięróżnią klimatyzacje na R134, albo inaczej czy można przerobić na R134 i ile by to kosztowało.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl