Autor Wątek: Ile naprawdę można przejechać na rezerwie  (Przeczytany 31345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jkolonko

• Toyot Leżący
  • *
Ile naprawdę można przejechać na rezerwie
« dnia: 18 Lipca 2016, 00:09:35 »
Może to kogoś zainteresuje, na autocentrum.pl ukazało się video z kanału Zachar Off pt. Ile naprawdę można przejechać na rezerwie z hybrydowym Aurisem w roli głownej. A gdy ktoś nie chce oglądać, to odpowiedź w skrócie: nieco poniżej 150km

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
Odp: Ile naprawdę można przejechać na rezerwie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2016, 04:04:50 »
Wiemy!
Jest już o tym info w temacie  Auris Hybrid 2015 ile faktycznie pali benzyny?

Offline FileS

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2016, 20:25:35 »
Zazwyczaj w Toyotach rezerwa zapala się jak masz jeszcze około 10l w baku.

Offline siubuk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipca 2016, 08:55:23 »
u mnie tylko ze nie w hybrydzie jak juz licznik pokaze 0km do konca jade na stacje i tankuje 40L paliwa. podobno auris ma 50litrowy bak wiec mam jeszcze 10litrow

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipca 2016, 11:41:46 »
Auris HSD TS - ostatnie wskazanie prognozy - 15km, potem już "---" , przejechane 5km - do baku weszło 37,8l, przy 22C (pojemność nominalna 45l). Podobnie jak u ZacharOFF

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2016, 13:22:24 »
Ostatnio było tak:
Kontrolka zapaliła się gdy komputter pokazywał pomiędzy 100 a 50, dokładnie nie zwróciłem uwagi.  Na wysokości Grójca pokazywał zasięg 26 km po czym zmienił na trzy kreski.  Od tego miejsca przejechałem jeszcze ok. 55 km do stacji, weszło 42,2 litra

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2016, 14:38:14 »
U mnie w ubiegłym tygodniu wracając z Chorwacji było tak ... - rezerwa zapaliła się przy szacowanym przez komputer zasięgu 37 km. - dojechałem do "0" i później przejechałem jeszcze 30 km do stacji - zatankowałem 44 litry :) - lekki stres był (bo załadowany byłem po brzegi łącznie z bagażnikiem dachowym) nie powiem ale wiedziałem z wcześniejszych pomiarów, że zostaje faktycznie około 8-10 litrów od momentu rezerwy - zresztą zasięg podawany przez komputer po tankowaniu do pełna bynajmniej w moim (benzyna 1.6) - pokazuje ok. 520-530 km. a licząc nawet spalanie 8l/100 km. wychodzi, że komp powinien pokazywać przynajmniej 600 km.

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpnia 2016, 13:32:50 »
Zazwyczaj w Toyotach rezerwa zapala się jak masz jeszcze około 10l w baku.
W instrukcji do HSD jest informacja, że kontrolka rezerwy gaśnie po wlaniu 8,1 l benzyny - związane jest to z ponownym uruchomieniem silnika po tym, jak skończy się paliwo.

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sierpnia 2016, 13:53:25 »
Macie tutaj odpowiedź na wszystkie pytania :)
https://www.youtube.com/watch?v=LRRBmgpq35E

Offline soprano

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpnia 2016, 21:51:38 »
Z tą rezerwą w Aurisie to jest cyrk moim zdaniem powinna pokazywać dopiero zero do przejechania jak w baku pozostanie góra 3 litry. Po pełnym zatankowaniu pokazuje czasem około 1000 km do przejechania powoli spada i mniej tym szybciej kilometry znikają bez sensu kompletnie wezmę kanister benzyny jestem ciekaw ile przejadę do odciecia.....

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Sierpnia 2016, 22:54:17 »
Ano trochę jest.  Mnie najbardziej wkurza ten znikający zasięg.  Dzisiaj było tak:
1. Kontrolka rezerwy zapaliła się przy zasięgu 64 km.  Przejechałem jeszcze 28 km, w tym czasie zasięg spadł do 16 km.  Weszło 39,94 litra.  Średnie spalanie wg komputera 5,2 spod dystrybutora 5,6.

Offline b0b3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Sierpnia 2016, 12:17:22 »
Bo to przelicza dynamicznie wg tego jak deptacie :) w każdym samochodzie raczej tak jest, w poprzednim też tak miałem... i raczej nie dopuszczajcie do jezdzenia z 3-4 litrami w baku tak jak wspomniana wyżej propozycja, bo pompa zassa cały ten szlam z dołu baku w układ :)

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Sierpnia 2016, 12:40:40 »
Zgadzam się z przedmówcą w 100 %.
Po co tyle bicia piany o głupstwo?
Przecież i tak trzeba autko zatankować a nie ścigać ile kto przejedzie na rezerwie.Chyba za ktoś lubi hardcore a potem stanie na poboczu i nachalnie ręką aż mnie ktos podrzuci na stację paliw.... :thumbdown:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Sierpnia 2016, 21:59:56 »
Zgadzam się z przedmówcą w 100 %.
Po co tyle bicia piany o głupstwo?
Przecież i tak trzeba autko zatankować a nie ścigać ile kto przejedzie na rezerwie.
Ani to głupstwo ani bicie piany i nikt się nie ściga.
Po prostu Toyota koncertow sp.....liła algorytm wyliczania zasięgu i tyle.  W poprzednich autach zasięg wyświetlało poprawnie od początku każdego przebiegu a i komputer przekłamywał minimalnie albo wcale.  Czyli można, co nie dziwi bo zagadnienie jest na poziomie paru formuł w excelu.
Jeżdżę od początku w porównywalnych warunkach, średnie spalanie waha się na poziomie +/- 4% a komputer po zatankowaniu uparcie wyświetla zasięg 910 kilometrów czyli ok. 150 km więcej niż rzeczywisty,  Pól biedy gdyby to jeszcze miało liniową proporcję, ale nie, przez większość przebiegu pokazuje więcej niż de facto jest po czym na ostatnich ok. 150-200 km zaczyna się zachowywać jak taksometr w mafijnej taksówce.
To jest kompletnie nie do zaakceptowania i zamierzam to zgłosić jako wadę a Toyota powinna poprawić oprogramowanie.

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sierpnia 2016, 22:13:31 »
Ja się jeszcze nie spotkałem aby zasięg był nawet z błędem do 20 km poprawny.Czy to we Fiacie,Peugeocie,Citroenie, Volvo czy Mercedesie, zawsze były trzy kreski a auto nadal jechało. Myślę, że producenci specjalnie wprowadzili takie przekłamanie dla bezpieczeństwa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl