Autor Wątek: Ile naprawdę można przejechać na rezerwie  (Przeczytany 31359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Ile naprawdę można przejechać na rezerwie
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Grudnia 2016, 07:08:48 »
Zgadza się, sposób pokazywania zasięgu to zupełna porażka. W ogóle nie uwzględnia historii spalania tylko za każdym razem po zatankowaniu do pełna pokazuje zasięg ponad 900 km czyli zakładający spalanie ok. 4,5 litra.  Co gorsza, podczas jazdy na danym cyklu zużycia nadal nie reaguje na rzeczywiste spalanie, co w efekcie daje efekt wira w baku na ostatnich 200 km owego "zasięgu". 

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Grudnia 2016, 08:36:23 »
Cytuj (zaznaczone)
W ogóle nie uwzględnia historii spalania tylko za każdym razem po zatankowaniu do pełna pokazuje zasięg ponad 900 km czyli zakładający spalanie ok. 4,5 litra.

I tu się z Tobą nie zgodzę. Początkowo miałem zawsze zasięg na pełnym 923 km. Po wyjeździe do Norwegii i przejechaniu 8 tys. km z pełnym obciążeniem (i sporym spalaniem - około 6 l) przez jakiś czas po wycieczce pokazywał 888 km zasięgu.
Ale generalnie zgadzam się, że pokazywane wartości spalania i zasięgu są baaaaardzo przybliżone. 

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Grudnia 2016, 10:36:12 »
Wczoraj tankowałem i pokazało mi 523 km zasięgu na pełnym baku, więc raczej się uczy :) Wcześniej jechałem po autostradzie jakies 500km.

Ale wir w baku na koniec rzeczywiście jest, przed wyjazdem w trasę pokazuje że mam paliwko na dodatkowe 100km, a gdy dojeżdzam to już pokazuje 0 i jadę na resztkach w baku :)
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2016, 10:38:08 wysłana przez mariuszs »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Grudnia 2016, 11:22:38 »
Powoli dojrzewam do tego aby zgłosić to jako usterkę.

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Grudnia 2016, 12:48:42 »
Mozliwe, ze to kwestia oprogramowania.
Teraz bywa, ze jade w stresie autostrada bo jak zapala sie rezerwa to po paru kilometrach juz jest --- a do stacji 40km i ogolnie szukam numeru do assistance :)
Pozniej sie okazuje, ze bym spokojnie mogl jechac jeszcze ze 150km ;)

Offline pollpbl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Marca 2017, 12:28:35 »
2.0 D4D -> rezerwa zapala sie jak jest okolo 50-60 km zasiegu. Zawsze wtedy tankuje do pelna, wchodzi okolo 39-41 litrow pod korek. Jezeli zbiornik paliwa ma faktycznie 55l to zawsze zostaje okolo 15 litrow na zapas. Troszke duzo...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Marca 2017, 20:27:44 »
Ostatnio próbowałem ile przejadę po kontrolce rezerwy. Udało mi się zrobić 168km. Po czym samochód jechał ale nie reagował na czerwoną wskazówkę. Przyśpieszał bardzo powoli po wciśnięciu do zera tak jakby ciągle był na zielonej tarczy. Auris II Hybrid 2016.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Marca 2017, 23:36:50 »
Ostatnio próbowałem ile przejadę po kontrolce rezerwy. Udało mi się zrobić 168km. Po czym samochód jechał ale nie reagował na czerwoną wskazówkę. Przyśpieszał bardzo powoli po wciśnięciu do zera tak jakby ciągle był na zielonej tarczy. Auris II Hybrid 2016.

Ja w minioną niedzielę zrobiłem ok 75km na rezerwie i wymiękłem ;-)
Weszło równo 41 litrów pod sam korek (ts hybrid '15).
Wychodzi, że 150km od zapalenia się rezerwy można spokojnie zrobić (jadąc w okolicach 5l/100)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Marca 2017, 09:40:47 »
I to jest prawidłowe.  Kontrolka powinna się zapalać z odpowiednim wyprzedzeniem umożliwiającym np. dojechanie do wybranej stacji na autostradzie oddalonej o 100 km.

Inna kwestia to głupoty pokazywane przez wskaźnik zasięgu.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Marca 2017, 10:23:29 »
I to jest prawidłowe.  Kontrolka powinna się zapalać z odpowiednim wyprzedzeniem umożliwiającym np. dojechanie do wybranej stacji na autostradzie oddalonej o 100 km. Inna kwestia to głupoty pokazywane przez wskaźnik zasięgu.

:-) Toyota przez 3/4 czasu pokazuje dobrze zasięg.
Te przykładowe 200km jest prawdziwe, nawet jak za 100km już pokazuje 0.
Również mam po tankowaniu 923km zasięgu i jakbym jeździł spokojnie to wyssania całości/odcięcia napędu dałoby się tyle przejechać.
W filmie Zachara wyszło w sumie ok 50l zamiast 45l.
Czyli mamy tutaj rezerwę do rezerwy poganiane przez elektroniczne przekłamanie wyświetlacza zerujące zasięg ok 70-100km za wcześnie :-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Marca 2017, 10:52:43 »
I to jest właśnie beznadziejne.  Komputery w innych samochodach nie cierpią na amnezję i nie usiłują narzucić kierowcy ecodrivingu po każdym zatankowaniu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl