Autor Wątek: RAV-4 2002 D-4D Dziwny hałas przy przyspieszaniu  (Przeczytany 1771 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Div3r

• Prawie Toyot
RAV-4 2002 D-4D Dziwny hałas przy przyspieszaniu
« dnia: 28 Lipca 2016, 21:37:09 »
Witam.
2 lata temu kupiłem Ravkę w dieslu 2.0 D-4D 2002. Do tej pory wszystko działało bezproblemowo. W tym roku po zimie zaczęły się małe problemy.

- Kilkukrotnie, podczas jazdy pojawiały się spadki mocy(po wyjechaniu z galerii handlowej w dół). Samochód na 3 biegu nie przyspieszał, raz zgasł i nie chciał zapalić. Po zjechaniu na bok i dodaniu sporo gazu na luzie moc wracała. Przy jeźdźie autostradą bezproblemowo rozpędza się do 160km/h, jednak po jakimś czasie traci moc i ledwo jest w stanie utrzymać prędkość 120. Moc wraca po krótkim postoju.

- Pojawił się problem z dziwnym dźwiękiem podczas przyspieszania na 4-5 biegu. Dźwiek podobny do przesypywania kamieni przez sito udało mi się zarejestrować na poniższym filmie(zaczyna się w 1:19 -4bieg i ponownie w 1:29- 5 bieg )
https://youtu.be/e6qMIh9xx3k?t=75

Aktualnie pojawia się on praktycznie zawsze przy próbie przyspieszenia powyżej 120km/h, jednak nie występuje po dłuższej jeździe, jakby silnik dogrzał się wystarczająco.

Odwiedziłem z tym problemem mechanika, gdzie powiedziano mi, że turbina wymaga regeneracji, komputer wykazał spadek ciśnienia na turbinie. koszt 2300zł.
Po wizycie problem dźwięku na kilka tygodni niemal całkowicie ustąpił, jednak znów zaczyna się nasilać.

Czy to faktycznie problem z turbiną, czy może z innym podzespołem? Nie znalazłem nigdzie podobnego problemu- inne osoby miały problem z turbiną na postoju, u mnie jednak po dodaniu gazu na postoju wszystko pracuje normalnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl