Autor Wątek: Padajace turbiny d4d 1cd-ftv PREVIA  (Przeczytany 6875 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sura

• Toyot Leżący
  • *
Padajace turbiny d4d 1cd-ftv PREVIA
« dnia: 30 Lipca 2016, 09:26:59 »
witam
moj problem polega na tym ze w przeciagu dwoch lat wymienione zostaly 4 turbiny przez poprzedniego wlasciciela. Auto kupilem z uszkodzonym turbo. Wymienilem je na regenerowane( juz piate) .
Sprawdzilem przewody olejowe, wymienilem zawor zwrotny, wyczyscilem smoka w ktorym znalazlem pol podkladki a drugie pol zmielone. Po zlaniuoleju z miski na dnie znalazlem mosiezne drobniutkie opilki ktore podejrzewam ze pochodza z turbiny w ktorej pekl walek i tak jeszcze troche chodzila. poskladalem wszystko do kupy. Sprawdzilem cisnienie oleju i na rozgrzanym silniku jest 0,5 bara na wolnych obrotach przy 2k 2bary 3k 3bary.
Co mnie niepokoi to to ze po dluzszym postoju cisnienie pokazuje sie po jakichs 3-4 sekundach. Wiem ze piszecie ze to wina filtra ale mam dwie takie previe z takimi samymi filtrami (mann) i w jednej kontrolka gasnie na rozruszniku a w drugiej po paru sekundach. Teraz pytanie do Was. Czy 0-5bara na wolnych jest ok? Jakie powinno byc prawidlowe cisnienie?? Gdzie znajduje sie zawor regulujacy cisnienie oleju. kupilem nowa pompe bo na 100% kawalki podkladki dostaly sie do niej i chcialbym tez sprawdzic ten zawor czy nie jest zanieczyszczony i czy czasami przez niego olej nie cofa sie do miski
sprawdze jeszcze panewki tylko ze nigdzie nie moge znalezc jakimi momentami dokrecic korbowody i walki rownowazace. Czy ktos z Was posiada takie informacje???
Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2016, 09:48:57 wysłana przez sura »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Padajace turbiny d4d 1cd-ftv PREVIA
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipca 2016, 15:47:42 »

Offline sura

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipca 2016, 16:20:54 »
Napisalem po co
Dzieki za pomoc widze ze jestes zorientowany
P.s.
Nie zachowuj sie jak ziomki z elektrody
To chyba w miare normalne forum
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2016, 17:22:06 wysłana przez sura »

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipca 2016, 17:30:10 »
bis tak ma, że się czepia :cheesy:

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipca 2016, 17:40:31 »
Nie zachowuj sie jak ziomki z elektrody
rejestrujesz się, nie czytasz regulaminu, piszesz pierwszy post, zaczynasz już pouczać innych :-)

Offline sura

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipca 2016, 17:48:50 »
Licze na pomoc i Wasze opinie.
Powiedz mi tylko w ktorym momencie cie pouczylem.
Nie badz negatywnie nastawiony do ludzi. (Peace)
Napisz jakie powinno byc cisnienie
Jesli wiesz
Jaka roznica pierwszy czy setny podwojny post wazne ze z sensem. Kompa Ci chyba tym nie zmulam.
Grzecnie prosze o pomoc
Jesli sie orientujesz to wiesz ile jest previi a ile avensis w pl
Drodzy forumowicze (nie pseudo)
Jesli ktos z Was mial podobny problem lub wie jakie powinno byc cisnienie i gdzie jest ulokowany zawoz regulujacy cisnienie lub temat z podobnym problemem prosze o pomoc.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2016, 18:26:50 wysłana przez sura »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lipca 2016, 16:50:03 »
Ja napiszę tylko tyle, że nie słyszałem o czymś takim jak padające turbiny w 1CD, a przerobiłem tego trochę, łącznie z naszą domową Prevką, która ma aktualnie 600kkm i drugie turbo. Pierwsze zostało wyjęte po 500kkm bez żadnych objawów i śladów zużycia - po prostu z ciekawości i dlatego, że udało się dostać za fajne pieniądze nowy oryginał, a stare poszło na regał.

Albo masz uszkodzony VRV albo zapieczone kierownice lub auto jeździ na smole a nie oleju i turbo nie ma smarowania.

Zawór jest w pompie, norma jest jak w większości Toyot 0,3 bar na wolnych i min 2.6 bara przy 4500, zdrowe 1CD przy 90 stopniach oleju mają 0,6-1,1 bar na wolnych.

Korby 30Nm i 90 stopni, pokrywa wałków 18 czy 20 Nm i 90 stopni.
3VZ.pl

Offline sura

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Lipca 2016, 19:30:50 »
Dziekuje Ci serdecznie za odpowiedz. Jedyne co mnie niepokoi to to ze cisnienie pokazuje sie pozniej niz powinno po jakichs 3-4 sekundach od uruchomienia.
Jeszcze raz wielki dzieki. :good:
To auto to byla taxi ktore wozilo nieprlnosprawne dzieci do szkoly.
Ciapek siadal i nie zalowal niczego i moze dlatego tak padaly choc dziwi mnie to bo chyba trzecia z kolei wymienial serwis toyoty.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2016, 19:42:08 wysłana przez sura »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lipca 2016, 21:35:04 »
Widziałem parę takich Prevek po taxi czy po kolorowych - gruz i pożoga. Wystarczyło, że serwis wymienił turbo a nie przepłukał układu, nie zmienił oleju i nie zdjął miski. Brzmi absurdalnie, ale niestety znam i takie przypadki.

Wymień pompę na nową -  w kilku D4D, które znam, pomogło na późne gaśnięcie kontrolki.
3VZ.pl

Offline sura

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Sierpnia 2016, 19:53:39 »
Pompa wymieniona i problem pozno gasnacej kontrolki rozwiazany. Co do padajacych turbin to ciezko z podanirm przyczyny, zagieta byla miska przy smoku moglo to lekko go przytykac ale pewnosci nie mam, pompa oleju tez byla w oplakanym stanie strasznie porysowana z widocznymi powbijanymi kawalkami opilkow.
Teraz jest problem z brakiem mocy w calym zakresie obrotow.. Jedzie troszke lepiej jsk zwykly diesel. Turbina chodxi prawidlowo, vrv wyczyszczony i sprawdxony tez jest ok, kat odpada sprawdzane bez tlumikow, egr wyczyszczony szczelny no i przeplywomierz tez wyczyszczony. Nowy oryginalny filtr paliwa i powietrza.Zostaly scv. Bledow brak.
Cisnienie cr podczas jazdy wydaje sie ok ok 120mpa przy 3krpm map 31psi ok  2.1bar
Korekcje wtryskow na dwoch 2 i 2.3 reszta ponizej 1.
Na odkreconym wydechu slychac ze vrv steruje turbina.
Czy moga to byc zaworki scv???brak bledow. Juz nie mam pomyslow.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2016, 20:27:10 wysłana przez sura »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Sierpnia 2016, 22:13:03 »
Zmień zaworki, to najczęstsza przyczyna niedomagań w tym silniku.
3VZ.pl

Offline sura

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Sierpnia 2016, 16:04:09 »
Niestety nowe scv i dalej to samo

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Września 2016, 13:39:20 »
A pierwszy kat nie jest zapchany ?
3VZ.pl

Offline sura

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Września 2016, 03:24:21 »
Pierwszy jest pusty (juz go ktos wywalil pewnie po awarii turbiny). Co zauwazylem to po skreceniu wydechu calkowicie oslabla wiec wywalilem drugiego kata byl mocno zawalony. Jeszcze nie jezdzilem bo wzialem sie za wtryski. Spod korka i z bagnetu widoczny byl dym nie duzo ale mnie to martwilo. Korekcje byly na 1 cyl -2.5 na 2 i 3 ok a na 4 +2.5 i w dolocie troszke oleju mysle ze z odmy bo stoi w turbinie troszke. Dobrze podejrzewalem, wiem ze na poczatku powinienem zaczac od sprawdzenia kompresji ale nie mialem zegara.
Okazalo sie ze 4 wtrysk puszczal na podkladce caly byl w nagarze wypalilo teflonowa tulejke ustalajaca i oring odziwo wyszedl bez problemu za to z pierwszym byl problem i musialem wzywac pomoc. Teraz czekam na nowy (uzywany) wtrysk i zobaczymy. Wymienie tylko pierwszy mysle ze na 4 cyl przez mniejsza kompresje byla taka korekta jak nie to go tez wymienie. Nie wysylam wtryskow do sprawdzenia bo na 90% powiedza mi ze sa do regeneracji. Tak tu juz jest. Jeszcze jedno pytanie czy jak zaslepie egr-a to wywali mi blad czy bedzie ok a moze odkrecic tylko od niego silniczek krokowy?? Szczelny jest na 100% . Moze w techstreamie jest opcja zeby go jakos wylaczyc czy nie??
Marcin co myslisz jak zaloze miedziane podkladki zamiast oryginalnych na przelewy?? I z jakim momentem dokrecac wtryski???
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2016, 03:29:54 wysłana przez sura »

Offline sura

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Września 2016, 10:16:06 »
Czy wedlug Was nieszczelny wtrysk ma wplyw na moc
 to jakby egr byl caly czas uchylony
Mam nadzieje ze to rozwiaze moj problem.
Napewno dam znac.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl