Autor Wątek: LPG do Verso  (Przeczytany 3214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gregory41

• Toyot Leżący
  • *
LPG do Verso
« dnia: 05 Sierpnia 2016, 07:07:07 »
Witam wszystkich posiadaczy tego fajnego autka , jestem nowym posiadaczem :-) i padł wybór na zagazowanie . Wiem że jest wiele opinii negatywnych ale gdy się dba o samochód nie powinno sprawiać kłopotów . Pytanie mam do osób które mają już założone LPG , na jakich komponentach jest instalacja i jak poradziliście sobie z półką ,gdyż najmniejsza butla i tak wystaje 4 cm . Gazownik polecił zestaw STAG QBOX +,wtryski Herculesy,reduktor TOMASETTO. pozdrawiam

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: LPG do Verso
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2016, 10:07:51 »
Tomasetto Alaska zapewne? Bardziej bym tam widział KME Silver lub Zavoli N , przynajmniej jest zapas. Pozostałe komponenty ok. Nie zapomnij o dobrym filtrze fazy lotnej, najlepiej odstojnikowy.

Offline gregory41

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2016, 10:19:47 »
Myślałem  o KME ale gazownik twierdzi że za mocny i tomasetto wystarczy , jesli chodzi o filtr fazy lotnej to nie jest montowany w standardzie ? trzeba zgłosić chęć jego założenia  :-)?. Pytanko mam o świece byłem dzisiaj w serwisie  Toyoty i mile mnie zaskoczyli , brakowało mi płynu w zbiorniczku do wspomagania , zapytałem o uzupełnienie i zrobili dolewkę , zapłaciłem 5 zeta  <taniec>. Pytałem też o świece gdyż nie wiem kiedy były wymieniane w serwisie 29 zł szt. ( 90080-91193-83) , nie mogę ich znaleźć w necie , jaki jest zamiennik ? czy kupować w serwisie ? pozdrawiam

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2016, 10:30:23 »
Filtr fazy lotnej zawsze montują, ale przeważnie za 5zł, to tak jakbyś go nie miał. Lepszy filtr np Alex 360 to koszt ok 40zł, alę będzisz się cieszył dłuższym życiem wtryskiwaczy.

Offline gregory41

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpnia 2016, 13:33:49 »
Znalazłem takie świece z katalogu NGK BKR5EYA-11 , tylko tam jest podana moc 63 kw ja mam 62 kw ma to jakieś znaczenie ? czy nie i można śmiało zakładać ?

Offline gregory41

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sierpnia 2016, 13:57:47 »
Na stronie japanparts.eu po numerze vin podają Denso K16R-U11, które brać ktoś się oriętuje?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpnia 2016, 14:00:47 »
Denso

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpnia 2016, 14:54:08 »
Alaska powinna to obskoczy, ale też wolałbym kme lub zavolaka.

I tak najważniejszy jest monter.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Sierpnia 2016, 14:57:22 »
Alaska się wyrobi, ale szybciej ją wymieni.

Offline hoja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Sierpnia 2016, 14:18:56 »
Na stronie japanparts.eu po numerze vin podają Denso K16R-U11, które brać ktoś się oriętuje?
Cześć, ja mam Yaris Verso 1.3 63kW z 2000r z LPG i świece wsadzam zawsze Denso K16TT. Jak będziesz zakładał gaz to nie daj się namówić na irydowe za 200 pare zł komplet bo to bez sensu. Ja do siebie raz takie kupiłem po czym po 20tyś km poszły do śmieci (a miały wytrzymać chociaż z 50-70tys). Teraz profilaktycznie u siebie wymieniam co 10-15tyś na standardowe K16TT za 30zł komplet.

Jeśli chodzi o instalację gazową do Yaris Verso to polecam, też zanim założyłem naczytałem się o wypalaniu gniazd zaworowych itd. Ja zagazowałem autko przy przebiegu 130tyś, obecnie mam 195tyś i nie mam z nim żadnych problemów. Przy 180tyś były sprawdzane luzy zaworowe i wszystko było ok, nie potrzebna była regulacja.

Moja instalacja to AGC Compact, do tego wtryski Hana, reduktor Tomasseto, butla w kole zapasowym (niestety 35l z czego 27l można zatankować)- od samego początku bezawaryjna. Oczywiście na bieżąco robię wymagane przeglądy co 10tyś km, wymiana filtrów itd.
Jeśli chodzi o średnie spalanie LPG to moja średnia wynosi 9,2l/100km (średnia z kilkudziesięciu tankowań zapisywanych w Fuelio na androidzie), jeżdżę głównie po mieście (Wrocław) i raczej dynamicznie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl