Autor Wątek: [E11] Problem z autem  (Przeczytany 1531 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GreatTurtle

• Początkujący
[E11] Problem z autem
« dnia: 07 Sierpnia 2016, 15:05:47 »
Witam.
 Otóż mam problem z moim autkiem, który wyglada następująco:
 Jest to Toyota Corolla E11, 1997r., 1.4, 87KM, benzyna.
 Wszystko zaczęło się jakieś pół roku temu. Po prostu czasami palił się błąd silnika. Z samochodem nic się wtedy nie działo, więc nie przejmowałem się zbytnio. Gasł po kilku minutach. Dopiero od dwóch miesiecy z samochodem nagle zrobiło się źle.  Otóż:
+ Palu dużo więcej( od 1/3 do nawet ½ więcej niż dotychczas)
+ Kiedy jest zimny nie mogę go odpalić bez 5-10 prób.
+ Kiedy już odpali, nie zawsze mogę ruszyć bo dodanie gazu powoduje zgaśnięcie silnika.
+ Na jałowym biegu obroty falują

Samochód wstawiłem do mechanika. Wymienił mi filtry i świece,  jednak problem pozostał. Powiedział, że jedyne co u przychodzi do głowy to Sonda Lambda, jednak nie wymieni jej na ślepo, a wejścia do mojego komputera nie ma.
 Nie mogąc znaleść warsztatu, który by to wejście posiadał, spróbowałem mostkowania styków i odczytania kodów błędu. Wyskoczyły mi dwa:
+ Czujnik temperatury płynu chłodniczego
+ Sonda Lambda
 Wymieniłem Czujnik temperatury i ponownie „Zdiagnozowałem silnik”. Błąd Lambdy zniknął jednak pozostał błąd czujnika temperatury, a objawy jakie były takie są.
 Uprzejmie proszę o pomoc. Ma ktoś jakieś pomysły?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: [E11] Problem z autem
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2016, 16:33:07 »
Podmień sondę, zresetuj ECU silnika (odpięcie klem lub wyjęcie bezpiecznika). Możesz się też pokusić o wyczyszczenie przeustnicy, często pomaga.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl