Autor Wątek: Czujnik paliwa w yarisie?  (Przeczytany 22536 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mugger

• Gość
Czujnik paliwa w yarisie?
« dnia: 15 Kwietnia 2005, 22:32:37 »
Ostatnio pojawił sięu mnie problem z wskazaniem ilości paliwa.
Nie chodzi tu o nieprecyzyjność wskaźnika.
Wygląda to mniejwięcej tak:
pełny bak do połowy - wszystko ok - jedna kreska wystarcza na 100-120 kilometrów pali ok 5,5-6 l\100km
problem zaczyna sięponiżej połowy baku:
kreski uciekają w zastraszającym tępie - jakby yaris nagle zaczął palić 15l\100km a stylu jazdy nie zmieniam.
 podam przykład:
z Krakowa do domu mam ok 100km - spalam 1 kreskę
ostatnio wyjeżdzając z Kraka wskaźnik spadł mi z 5 na 4 kreskęczyli w sam raz do pomiaru - po 75km mam już 3 po następnych 70 km jazdy (reszta trasy do domu+kilka spraw do załatwienia) pali sięrezerwa
konkluzje?
wydaje mi się, że czujnik paliwa w baku jest uszkodzony, albo zwaliła się''puszka licznika''
mam zamiar kupić karnister i sprawdzić ile jeszcze pojeżdzęna tej ''rezerwie'' bo inaczej nie mam odwagi sprawdzać
MIAŁ ktoś może taki problem?
Proszęo jakiej spostrzeżenia/ pomysły
w aso za czzjnik chcą 450zł i bardzo chętnie sprawdzą wszystko (chyba łącznie z płynem od spryskiwaczy) za jedyne 300-500zł - nie dam im zarobić

adi

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2005, 22:34:49 »
chyba Ci sie zdaje...do polowy baku zawsze ejst loozik a potem jak spada coraz nizej to zal w sercu :wink:

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2005, 23:41:44 »
norma - ten typ tak ma  :anarty

duzo samochodów tak ma
da sie to prosto wytlumaczyc

masz nastepujace punkty pomiarowe

A++++++B--------------------C+++D

gdzie :
A -masz full zalene pod korek
B-C - zakres w ktorym dziala plywak w baku
C-D - rezerwa

dlatego jak sie zaleje do pelna po korek dlugo mozna jezdzic zanim zniknie pierwsza kreska i tak samo mozna zrobic 100 km na rezerwie zanim silnik zgasnie  :-DD .

Pływak w baku dziala na zasadzie plywaka w dolnospluku w klozecie.
W samochodzie nie dziala w pelnym zakresie czyli A-D ponieważ jakbys zalal do pelna stukalby Ci na nierownosciach w gorna czesc baku a na rezerwie w dolna - dlatego sa takie marginesy.

z reszta kontrolka poziomu paliwa zostala zrobiona do orientacyjnego pomiaru paliwa w baku po to zeby kierowca nie byl zaskoczony rezerwa, a nie precyzyjnego tak jak ty okreslasz ze jedna kreska to 75 km.

kaszub

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2005, 10:25:48 »
Potwierdzam j/w wskaznik ten jest malo precyzyjny i daje nam tylko przyblizone info. o ilosci paliwa, dlatego w dluższe trasy zabieram karnister.

adi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2005, 10:45:24 »
Cytat: kaszub
Potwierdzam j/w wskaznik ten jest malo precyzyjny i daje nam tylko przyblizone info. o ilosci paliwa, dlatego w dluższe trasy zabieram karnister.

kanister to przesada chyba :wink:  no moze jak sie jezdzi po bezdrozach :adiabelek  :-DD

mugger

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2005, 10:58:45 »
CoOljaCk rozumięale...
...wcześniej nie było aż takich problemów,
...a tak poza tym nowego yarisa kupujesz średnio w cenie 36-42tys zł... i czy naprawde nie jest to jakaś patologia, że wskaźnik paliwa ograniczamy do 2 pozycji - ma paliwo, nie ma jak w maluchu z przed 20 lat -po co go wogóle montować - wystarczyła by kontrolka rezerwy z napisem: ''twój toster nie ma paliwa''  :cwalbrush
aha słyszałem że czujnik paliwa w yarisie to nie jest pływak tylko jakieś ustrojstwo mierzące gęstość elektrolitu(?) czy coś takiego - jakiś termin techniczny - mówił mi to inżynier, ja w tym temacie jestem laik  :chmmm
huh... nawet 5 tys bym dopłacił żeby mi pokazywał ile litrów mu zostało  :D

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2005, 11:13:05 »
he...myslalem ze tam plywak jest jak w WC  :aduh

nie pozostaje Ci jednoak nic jak pojechac i wymienic

ew. poszukaj na allegro . pare osob sprzedaje czesci do yarisow tylko trzeba sie dopytywac

jaxa

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2005, 21:17:03 »
U mnie od początku też tak pokazuje.
Na początku byłem zdziwiony, ale teraz po 3,5 latach jezdzenia YARISkiem już sie przyzwyczaiłem Po zapaleniu sięlampki rezerwy tankujęna najbliższej stacji mojej sieci znowu do pełna.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwietnia 2005, 23:06:33 »
Cytat: mugger
słyszałem że czujnik paliwa w yarisie to nie jest pływak tylko jakieś ustrojstwo mierzące gęstość elektrolitu(?) czy coś takiego

To jednak coś na kształt pływaka. Jak zatrzymam się"pod górkę" to przez jakiś czas mam "więcej" paliwa w baku niż przed postojem  :wink:

Wskaźnik ten rezystancyjnie wskazuje poziom paliwa. Przy pełnym zbiorniku jego rezystancja to ok. 4ohm a przy prawie pustym ~107ohm.
"I love the smell of flames early in the morning..."

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Kwietnia 2005, 23:50:49 »
no ja tez tak czesto mam.staje pod gorke i 3 kreski a jak postawie auto na poziomym placu to dwie  :-DD

jaki z tego moral?....trzeba jezdzic pod gorke  :lol: i ubierac kapcie na zime  :bangel

Fido__

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Kwietnia 2005, 10:16:11 »
A ile da sięjeszcze przejechać kiedy komputer pokazuje zerowy zasięg?

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Kwietnia 2005, 10:55:57 »
ja kiedys avensisem1.8 przejechalem jeszcze 25 km po czym znalazlem stacje  :aclap  ale podejrzewam ze bylo juz blisko  :anarty

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwietnia 2005, 12:24:42 »
Cytat: Fido__
A ile da sięjeszcze przejechać kiedy komputer pokazuje zerowy zasięg?

ja w 1.0 przejechalem 25 km w miescie i tez tankowalem - nie chcialem ryzykowac.

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Kwietnia 2005, 13:33:16 »
Cytat: lifeson
ja w 1.0 przejechalem 25 km w miescie i tez tankowalem - nie chcialem ryzykowac.

ja swoim Yarosławem tez 1.0 smigam po miescie spokojnie na rezerwie 60-70 km
jeszcze nigdy nie stalem.  :-DD
oczywiscie mowa od pierwszego blysniecia rezerwy  :csmoker

adi

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Kwietnia 2005, 14:20:10 »
Jtez jeszzce na rezerwie kolo 50 km od zapalenia tankuje za 3 dychy i sa 3 kreski :lol:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl