Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437644 razy)

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #1050 dnia: 25 Stycznia 2020, 00:25:49 »
Raczej niewielką różnicą za 4x4 , a jak poszło z hamulcami? Musiałeś wymienić czy podali ile % masz zużycia?
Hamulce OK. Podali procent zużycia (nie pamiętam dokładnie ile, a nie widzę tego na wydruku z badania), ale nie było duże zużycie ani klocków ani tarcz.

Offline Quantas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1051 dnia: 08 Kwietnia 2020, 14:15:47 »
Czy w Rav 4 Hybrid 4x4 też trzeba stosować opony o tym samym bieżniku z przodu i z tyłu ?? Mam na zimę po poprzednim aucie Michelin Alpin ten sam rozmiar to samo zużycie bieżnika ale różną się datą i jest inna rzeźba bieżnika.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1052 dnia: 08 Kwietnia 2020, 15:21:41 »
te same na oś, zgodnie z logiką, a nie instrukcją. Choć w UK możesz mieć każdą inną  :czerwona:

Offline Quantas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1053 dnia: 08 Kwietnia 2020, 19:14:41 »
Tylko wszędzie widzę że przy 4x4 powinien być ten sam bieżnik na wszystkich kołach. Tylko że w Rav 4 nie jest stały ten napęd, nie ma układu przeniesienia tylko dodatkowy silnik elektryczny...
Więc wydaje mi się ze nie powinno to mieć żadnego znaczenia.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1054 dnia: 08 Kwietnia 2020, 19:23:14 »
Jeżeli masz tę samą średnicę i podobne zużycie, to problemu nie będzie. I to ze strony napędu, jak i przepisów (identyczne na osi)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #1055 dnia: 18 Lipca 2020, 21:53:42 »
Kurcze niezła cena , a już myślałem minimum powyżej 1200zł. Tylko jeden jest w Bytomiu Toyota Czajka?
Tak, to było u Czajki na Strzelców Bytomskich 66d. Z tym że ja mam napęd na 2 koła, ale to chyba nie nie robi różnicy w cenie przeglądu.

Raczej niewielką różnicą za 4x4 , a jak poszło z hamulcami? Musiałeś wymienić czy podali ile % masz zużycia? Jestem ciekaw , bo mi się ostatnio nie spodobało jak oszukała Mazda w Kielcach za wymianę klocków przednich żądali 480zł po 49 tys.km, a przed przeglądem sprawdzałem hamulce i były niebo lepsze od mojej Ravki4, a mój ostatni przegląd był w 30 tys.km i ledwie 10% zużycia i takie same mam do dziś odczucia hamowania.

Już po przeglądzie w Nowym Sączu za 860zł, 30% zużyłem hamowania. Więc tak na spoko tarcze czy klocki mogą przejechać ponad 100 tys.km.
Testy spalania co ciekawe w drogach pozamiejskich Kielce-Nowy Sącz 6,5l./100km i to samo z powrotem. Jazda S7 Kielce - Warszawa 150km/h 5 osób 10l./100km, 160km/h - 12l./km.

Online JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1056 dnia: 24 Maja 2022, 08:05:32 »
Troche odkopie...

Od kilku dni jezdze ravka, zaobserwowalem dziwne zachowanie, ze od dosc czesto rosna obroty i spalanie winduje pod 30l/100km. Dzieje sie to zazwyczaj przy przechodzeniu z trybu EV na hybrydowy, ale sporadycznie w innych momentach. Wczoraj np jechalem ze swojej wioski do miast. Jako, ze wioska jest polozona nieco wyzej, to wiekszosc trasy pod lekkim spadkiem i finalnie zajechalem pod skrzyzownie z prawie pelnym akumulatorem. Jadac, nagle silnik zaczal wyc, po czym sie wylaczyl i przejechalem prawie kilometr w trybie EV przy 70 km/h. Powiedzialbym, ze laduje akumulator, ale nie mialo to w tamtym momencie wiekszego sensu.

Czasami samochod wchodzi w tryb hybrydowy tak cicho, ze tylko po znikajacym znaczku EV wiem, ze dolaczyl sie spaliniak, czasami jednak tak dudni niemillosiernie.

Ten uklad tak ma? Na jezdzie probnej tego nie doswiadczylem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1057 dnia: 24 Maja 2022, 08:52:06 »
Prawdopodobnie z góry do fulla naładowałeś aku i stąd zaczął hamować spalinowym (zaczął wyć). U Ciebie w 4x4 szybciej ładuje się aku, bo masz dwa źródła odzysku energii (prawodopodobnie da się szybciej ładować - gbybam).

Dodatkowo jeszcze jest stan akumulatora, w przypadku jego podwyższonej temperatury, czy przekroczenia parametrów np. którejś z celek (pewnie monitoruje wszystkie) może ograniczać prąd ładowania, by magazyn się nie rozbalansował.

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1058 dnia: 24 Maja 2022, 10:44:24 »
Normalne, TTTM - nie przejmuj się.
Nie wiem czy to reguła ale gdy wskazówka napędu hybrydowego nie przewyższa połowy zakresu ECO to auto jedzie w trybie EV praktycznie niezależnie od prędkości i tego czy jadę po płaskim czy nawet pod lekką górkę.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2022, 10:50:04 wysłana przez Markid »

Online JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1059 dnia: 25 Maja 2022, 06:43:47 »
dzieki za wyjasnienie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl