Autor Wątek: Dorabianie kluczyka Keyless w Prius III  (Przeczytany 17771 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline spidey

• Toyot Leżący
  • *
Dorabianie kluczyka Keyless w Prius III
« dnia: 18 Sierpnia 2016, 10:22:15 »
Czy ktoś ma doświadczenie z dorabianiem kluczyka Keyless do Priusa III?
Gdzieś mi się zagubił jeden i muszę zrobić by mieć drugi.
Obawiam się, że w Toyocie krzykną mi ze 2 tysiące.
Na priuschat.com, część ludzi kupowała "czyste" piloty (tj. nigdy nie zakodowane) i interfejs MINI-VCI oraz program Techstream.
Macie jakieś pomysły, gdzie można zakupić (oprócz ASO) dziewicze piloty do Prius 2009 rok lub kogoś kto zajmuje się tym kompleksowo?
Dziękuję.

Offline spidey

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Dorabianie kluczyka Keyless w Prius III
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpnia 2016, 11:15:48 »
Odpowiadam sam sobie, bo kilka rzeczy się dowiedziałem.
W aso nowa karta smartkey z grotem kosztuje ok.1600 zł + kodowanie u nich w serwisie 235zł czyli razem ponad 1800zł.
Poczytałem i wygląda na to, że lepiej nie ryzykować z zakupem używanej karty (zakodowanej) bo potem jest problem (co potwierdził serwis w aso).
Mój wybór padł więc na zakup nowego kluczyka z innego źródła niż aso tj. np. allegro koszt to 700zł. (ewentualnie ebay.pl z Taiwanu za 500zł, ale długi czas oczekiwania).
Dokupienie do tego interfejsu MINI-VCI na allegro za 105zł. i zakodowanie samemu w programie Techstream. Najtańsza opcja dorobienia w takim wypadku karty smart do Priusa III to ok.700-800zł.
Pilnujcie zatem swoich kluczyków. ;)
Czekam teraz na zamówione rzeczy i zdam relację czy zadziała.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2016, 11:20:35 wysłana przez spidey »

Offline spidey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2016, 21:51:47 »
Ponownie odświeżam temat. Zamówiłem nowy niekodowany kluczyk e75a na Ebay za 500zł, interfejs mini vci z Allegro za 100zł i zakodowałem dziś kluczyk w jakieś 3 minuty poprzez program techstream (tutorial z Youtube). Czyli zaoszczędziłem ponad 1200zł, względem ceny w aso. Polecam ten sposób.

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2016, 15:52:01 »
O! Gratulacje! No to poprosimy krótki tutorial: jak to zrobić.

Offline spidey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Października 2016, 09:43:52 »
W sumie nie ma wielkiej filozofii, jak kupimy na allegro kabel mini vci, przesyłają razem z nim program Techstream do Toyoty na CD (działa bodajże tylko na windows xp).
Musimy mieć kluczyk nowy nigdy nie kodowany (kluczyki wcześniej kodowane nie zadziałają tym sposobem), kluczyk taki model B75EA lub B74EA (technicznie to samo) można nabyć na allegro, ale proponuje ebay bo jest tam ok. 200zł mniej. (ja kupiłem tutaj: http://www.ebay.pl/itm/112071568953 co ciekawe to sprzedawca z polski, ten sam człowiek miał wystawione na allegro za 700zł+przesyłka, a na ebayu za 280zł +190zł przesyłka (sic!))
Tak czy siak dalej posiłkowałem się tutorialem z youtuba (https://www.youtube.com/watch?v=FmY-yBvYCvg), choć samo w sobie jest dość banalne, instalujemy Techstream, po podłączeniu kablem mini vci do gniazda OBD w Priusie, chwilę się łączy i pojawiają się opcje do jakich systemów możemy się dostać i jest tam bodajże "smart acces" klikamy i pojawia się możliwość wyboru opcji "smart key registration (classic)", klikamy i potem na ekranie komputera lecą sekundy i  w tym czasie trzeba przyłożyć najpierw kluczyk który już posiadamy do przycisku power, a następnie kiedy piknie auto, nowy kluczyk do przycisku power, klikamy register i voila! (na ekranie kompa są oczywiście po angielsku instrukcje co trzeba robić kro po kroku). Koniec, zakodowany. możemy tak zakodować do 5 kluczy.
Jak pisałem, kodowanie w ASO Toyota z kluczykiem to 1830 zł (1600 kluczyk i kodowanie 230zł), więc warto jakby ktoś zgubł kluczyk tak jak ja to zrobiłem najprawdopodobniej wrzucając do do osiedlowego kontenera na śmieci podczas ich wyrzucania. :)
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2016, 09:48:39 wysłana przez spidey »

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Października 2016, 12:07:24 »
Dzięki, wygląda rzeczywiście bezproblemowo.

Offline asterix

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2017, 16:52:20 »
Jak wygląda kwestia dorobienia kluczyka do Priusa II? Pilot jest 2-przyciskowy oznaczenie MDL B31EA. W Stanach dostępny jest 3-przyciskowy B31EG. Używany byłby dużo tańszy, pytanie czy za pomocą interfejsu mini vci uda się go dodać.

Offline Mayesty

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Czerwca 2017, 21:34:10 »
Witam serdecznie. Czy ktoś  z okolic trójmiasta mogł by mi pomóc w zaprogramowaniu kluczyka do Priusa 3 gen?. Mam tylko jedną sztukę i dla bezpieczeństwa chciał bym dorobić przynajmniej jeden dodatkowy.Oczywiście za fachowe wsparcie chętnie zapłacę. Z góry dziekuje za pomoc

pozdrawiam

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwca 2017, 22:14:37 »
Mogę użyczyć kabel miniVCI, zaprogramujesz sobie to oddasz z  :beer: na resztę się nie piszę bo nie mam czasu ale powyżej masz opis spidey co i jak i nie wydaje się to jakoś mocno skomplikowane.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline infocar

• Początkujący
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpnia 2019, 12:33:27 »
Kupując Priusa II z jednym kluczykiem keyless-go wcześniej zadzwoniłem do ASO. Powiedzieli, że ok. 900-950 zł wyjdzie nowy wraz z jego zaprogramowaniem do samochodu. Zapytałem, czy da się zaprogramować używany kluczyk, bo widzę takie na OLX? Doradca serwisowy powiedział, że da się wgrać kluczyk, który jest "czysty" i jeżeli mi ktoś "wyczyść" używany kluczyk, to oni mi go przypiszą do mojego auta. Ale sami nie "czyszczą". Pytanie: czy i gdzie da się "wyczyścić używany kluczyk?

Offline abalus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpnia 2019, 01:53:24 »
Do PII Programowałem zapisywane kluczyki w dwojaki sposób. I z youtube procedura dość długa ale działa. (mowie tutaj o kodowaniu kluczyka tylko bez opcji dotykowej i otwierania z kluczyka)
Pelna funkcjonalność dostałem po zaprogramowaniu skanerem launch x431 PRO. Sa w nim dwie rubryki jedna do dodania klucza a druga do zaprogramowania pilota. Klucz był z innego PII co poszedł na żyletki.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2020, 15:31:33 »
dawno nikt nie pisal tu ale moze ktos zajrzy
czy mozna usunac z auta z gubiony klucz (wyprogramowac)
czy ktos widzial gdzies kluczyk do nabycia czysty zeby zaproramowac .
mozektos wie gdzie mozna dorobic kluczyk w sensownej cenie .
czy ktos wie jak wyprogramowac zgubiony kluczyk techstreamem ?
tylko wyprogramowac/wyrzucic z pamieci aby znalazca nie pojechal sobie.
dzieki.
prius 3.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2020, 23:32:08 wysłana przez fazibazi »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lutego 2020, 21:15:50 »
witam
jakos ze za wiele sie nie dowiedzialem .
'
odpowiem sobie sam .

mozna wykodowac zgubiony kluczyk z pamieci auta zeby znalazca nie odjechal sobie albo sprzedawca  :grin:  (bez dorabiania nowego)

mozna to zrobis np. w aso  koszt 150 pln.

panowie od dorabiania kluczykow chcieli 300pln.

pewnie mozna to zrobic mini vci aleeeeeeeeee.

dziekuje. :good:
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline imar42

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Prius 2
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2024, 16:59:59 »
Keyless

Wysłane z mojego SM-M236B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl