Autor Wątek: Felgi, opony - komfort  (Przeczytany 28123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yomaan

• Toyot Leżący
  • *
Felgi, opony - komfort
« dnia: 24 Sierpnia 2016, 01:16:26 »
Cześć,

Jestem od niedawna właścicielem Priusa. Auto ubrane w felgi 17'' co wg mnie całkowicie odbiera komfort przy nierównościach czy jeździe po bruku. Dużo drgań przenosi się na budę, a większe poprzeczne nierówności na trasie to jakiś koszmar. Postanowiłem w związku z tym to zmienić tzn. zakupić felgi 16 calowe (lub ewentualnie 15'' ale boję się efektu wizualnego ;))

Pytania do Was:
Co sądzicie o komforcie na 17,16,15 calach ?
Jakie są pasujące oznaczenia felg? znalazłem rozbieżne informacje
Czy rozstaw śrub: 5x100, ET: 35, szerokość felgi: 6.5" będzie pasować? Na alledrogo "ALUFELGI 16'' 5X100 TOYOTA AVENSIS MATRIX PRIUS" wyglądają spoko.

Z góry dzięki za odpowiedź,
Pozdr.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Felgi, opony - komfort
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2016, 01:48:40 »
Ja zalozylem do 17" opony o rozmiarze 215/50/17 i jest znacznie lepiej w porownaniu do 215/45/17 . Zmieniajac rozmiar kol musisz pamietac o tym ze licznik bedzie pokazywal inna predkosc . Normalnie licznik w priusie jest zestrojony +10% do predkosci rzeczywistej . Ja dalem wyzsze opony i ta roznica zniknela . Nie widzialem Priusa na 16" felgach a na 15" 195/65/15 jezdzi sie fajnie , szczegolnie w miescie ,a wyglad , kwestia gustu .
Nie sprawdzalem ale moze da sie zamontowac do 17" opony 215/55/17 . Problem bedzie wtedy z predkoscia . Bedziesz jechal szybciej niz pokazuje licznik :)
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2016, 02:00:06 wysłana przez Pawadam »

Offline yomaan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2016, 02:24:24 »
Dzięki, ciekawe info z tą różnicą komfortu w 17'' pomiędzy profile 45 a 50. Nie mam niestety jak tego przetestować :)
Bardziej się skłaniam ku znaczącej poprawie komfortu. Z tymi 16'' jestem ciekaw czy się da..

Offline Bacaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2016, 07:54:26 »
Miałem jesienią ten sam problem z doborem kół. Zdecydowałem się  na 15 cali. Powód? - Homologacja pojazdu. Prius III ma homologację  na 2 rozmiary a mianowicie 17 i 15 cali. 195 65  r15 komfort lepszy i jeden powód mniej w przypadku gdy ubezpieczyciel będzie  szukał haczyka aby nie wypłacić  odszkodowania.

Offline yomaan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2016, 11:51:09 »
@Bacaj, jak oceniasz właściwości jezdne po zmianie? np. trzymanie na trasie. Jaka była różnica w drganiach przenoszonych na budę po jeździe po nierównościach, całkowicie ustało? Na 17'' jest sporo wibracji :)
Jakie felgi kupiłeś, pokażesz fotkę jak auto się prezentuje?
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2016, 12:05:04 wysłana przez yomaan »

Offline spidey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2016, 13:07:03 »
Ja kupiłem na takich felgach oryginalnych 15'
http://www.myhybridcar.net/media/prius_3/toyota-prius-alloy-wheel.jpg

To są jakby kołpaki na alufelgach (bez nakładki wyglądają raczej słabo, bo tak: http://thumbs1.ebaystatic.com/d/l225/m/mmjA48219pyLS_HXCBxzloA.jpg)

Co do komfortu, raczej nie ma większych drgań na nierównościach, jedzie się płynnie, do tego dziury co logicznie mniej odczuwalne.
Co do wyglądu, to znacznie bardziej podobają mi się 17', no ale właśnie komfort, do tego cena opon, nowe markowe na oponeo od 170zł sztuka.
W sumie polecam 15 cali.

Offline yomaan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2016, 15:49:36 »
Komfort jak najbardziej do mnie przemawia. A w trasie jak się jeździ na 15'' przy np. 120-140 km/h ?
Gdzie kupiłeś swoje org. piętnastki ?

Offline kARPIU

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2016, 20:10:26 »
A nie macie wrazenia ze profile opon powyzej 45 to juz balony i samochod plywa na  boki? Jezdze innym samochodem z oponami o profilu 40 (przod) i 35 (tyl) i do tego runflat...komfort jako taki. W priusie mam 215/45/17 i samochod plynie. Uwazam ze jest to miekko zestrojone patrzac jeszcze na wysoko umieszczony srodek ciezkosci i miekkie zawieszenie. Planuje obnizyc docelowo priusa o jakis 1". Nie bedzie sie az tak bujac.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpnia 2016, 21:02:52 »
Jezdzilem priusem na 15" 195/65/15  , 17" 215/45/17 i aktualnie 17" 215/50/17 . Moim zdaniem jezeli ktos jezdzi duzo po miescie to wygodniejsze sa felgi 15" opony 65 mimo ze nie wygladaja tak fajnie jak 17" z niskoprofilowa opona . Na trasie przy predkosci ponad 140km/h faktycznie czuc bujanie ale jak to mowia , cos za cos . W miescie na dziurawych drogach , spiacych policjantach , wysokich kraweznikach 17" i opony 45 to troche stres . Kolejna sprawa to cena opon , na felgi 15 sa sporo tansze .

Offline yomaan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sierpnia 2016, 21:15:13 »
@Pawadam, jak oceniasz różnicę pomiędzy 215/45/17 i 215/50/17 ?

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpnia 2016, 21:34:51 »
Roznica jest odczowalna ale nie az tak jak pomiedzy 15" i wysoka opona a 17" .  Wiekszosc czasu jezdzilem na 15" i bylem bardzo zadowolony . Gdy kupilem  obecnego priusa mial juz felgi 17 i standardowe opony . Pewnego razu koles w wulkanizacji zapytal mnie dlaczego jezdze na tych kapciach , inni kierowcy priusow w londynie zmieniali opony na 215/50/17 . Zaryzykowalem i sie oplacilo . Prius to nie sportowe ani luksusowe auto . Zawieszenie ma jakie ma , proste . Nie ma co oczekiwac cudow . Ja uwazam ze 15" do priusa sa idealne do miasta . Gdyby moj prius od nowosci mial 15" na pewno bym ich nie zmienial .
Nie jestem zwolennikiem modyfikacji zawieszenia ale koledzy zmienili w swoich Priusach wszystkie gumowe elementy zawieszenia na poliuretanowe i roznica jest gigantyczna . Mozna dobrac sobie twardosc do swoich potrzeb i cieszyc sie o niebo lepsza jazda .
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2016, 21:37:35 wysłana przez Pawadam »

Offline yomaan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2016, 23:44:08 »
@Pawadam, rozwiniesz wątek zawieszenia poliuretanowego? :)

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sierpnia 2016, 00:33:25 »
Modne jest wymienianie tuleji wahaczy i innych czesci gumowych w zawieszeniu na ich odpowiedniki wykonane z poliuretanu . Poliuretan jest trwalszy od gumy . Nie odksztalca sie , nie parcieje . Mozna kupic zestawy o roznej twardosci , sprezystosci czy jak kto woli . Roznia sie przewaznie kolorami . Jak wymienisz w swoim prusie tuleje wahacza i gumy stabilizatora  to zyskujesz sztywniejsze zawieszenie . Samochod lepiej sie prowadzi . Mozna wybierac pomiedzy miekkimi ,srednio twardymi i twardymi poliuretanami . Bardzo popularny temat w samochodach typu SUV i sportowych . Kilku moich kolegow ma takie tuleje w swoich prusakach i samochody smigaja o wiele lepiej od tych z gumami  . Problemem jak zwykle jest kasa i czas . Zestawy poliuretanowe sa zwykle 100% zdrozsze od gumowych . W polsce sa dwie firmy ktore produkuja czesci z poliuretanu jedna z nich to "poliuretan olkusz" .
Kumple kupowali swoje zestawy w firmie SuperPro ( australijska firma )

Offline yomaan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sierpnia 2016, 02:14:04 »
Nikt się nie spotkał z 16'' w Prusaku? :)

edit:
http://autotk.com/tuning/toyota/prius/11528/
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2016, 02:45:04 wysłana przez yomaan »

Offline extmz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Września 2016, 22:31:41 »
ja zaryzykowałem z 205/55R17 - daje to chyba 3.7% większy obwód - sprawdzałem prędkość z NAVI - dopiero teraz jest mniej więcej to samo (wcześniej prius zaniżał tj. na prędkościomierzu było 100 gdy NAVI pokazywała 96)
Zdecydowanie lepszy komfort, lepsze tłumienie nierówności (wcześniej przy chropowatym asfalcie miałem wrażenie, że łożyska poleciały)
Nie ma problemu z miejscem na oponę. Kupiłem GOODYEAR EFFICIENTGRIP PERFORMANCE (etykieta A A 69dB lub B A 69 dB).
Toyota Prius 2010, Honda Logo 1999

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl