Autor Wątek: Felgi, opony - komfort  (Przeczytany 28089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Felgi, opony - komfort
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Września 2016, 22:58:23 »
Kupiłeś GOODYEAR EFFICIENTGRIP PERFORMANCE? nie masz wrażenia, że szumią znacznie bardziej niż opony które mają podane nawet 73db? Na pewno są znacznie głośniejsze od fabrycznie montowanych przez toyotę (chyba dunlop były). Ogólnie są bardzo miekkie w stosuknku do każdych innych, dlatego masz wrażenie, że profil o 5 większy zrobił taką różnice...

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Września 2016, 00:14:23 »
extmz . Bylaby mozliwosc zobaczenia na zdjeciu jak wyglada samochod z takimi kolami ? Mam teraz 215/50/17 i jestem zadowolony ale nie ukrywam ze wolabym rozmiar na ktory sie zdecydowales . Najbardziej interesuje mnie czy nie ma problemu kiedy z tylu usiada dwie dorosle osoby .

Offline yomaan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Września 2016, 17:13:51 »
Wcześniej 215/45/17. Teraz 195/65/15 na czarnych alusach i nowe opony całoroczne. Auto nie straszy małą felgą jak przy kolorze srebrnym. Komfort wyczuwalnie się polepszył. Dla osób, które miały dylemat jak ja, mogę śmiało doradzić taką zmianę :) 17' w tym aucie jednak trochę bolało.. i więcej świerszczy grało ; D

Offline extmz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Września 2016, 21:48:26 »
Witam,
zdjęcia są na http://pokazywarka.pl/b8t4lu/
nie ma problemu nawet z rowerami z tyłu (na haku)
co do chałasu - miałem wcześniej Fuldy sport control (67dB) + Yokohamy W-drive (73dB)
komplet goodyearów jest cichszy niż powyższy zestaw, fakt ciszej mogło by być (ale to przypadłość priusów - słabo wyciszone, ciągle mnie korci żeby trochę mat ponaklejać)
Toyota Prius 2010, Honda Logo 1999

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Września 2016, 12:46:54 »
Witam . Opony wyglądają naprawdę spoko , moim zdaniem lepiej niż 45 . Chciałbym zapytać czy ta węższa opina 205 nie jest węższa od felgi patrząc od tylu samochodu . Pytam bo czasem widzę jak niektórzy maja zamontowane opony które sa znacznie węższe od felgi i nie wyglada to dobrze .

Offline extmz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Września 2016, 21:17:56 »
zrobiłem kilka dodatkowych fotek (ten sam link co poprzednio), boczne wybrzuszenie opony wystaje ok. 5-7mm poza felgę (na wysokości osi koła)
to zjęcie od frontu opony zrobiłem z oddali z zoomem (z bliska szeroki kąt aparatu ukryłby nawet jeśli felgi by wystawały)
teoretycznie nie widać, że opona jest węższa, mam wrażenie jakby tylko kontaktowa część bieżnika taka była
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2016, 21:19:47 wysłana przez extmz »
Toyota Prius 2010, Honda Logo 1999

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Października 2016, 13:48:01 »
Wcześniej 215/45/17. Teraz 195/65/15 na czarnych alusach i nowe opony całoroczne. Auto nie straszy małą felgą jak przy kolorze srebrnym. Komfort wyczuwalnie się polepszył. Dla osób, które miały dylemat jak ja, mogę śmiało doradzić taką zmianę :) 17' w tym aucie jednak trochę bolało.. i więcej świerszczy grało ; D

Witam wszystkich, nazywam się Piotr, jeżdżę Priusem od 37 dni... 

Podłącze sie pod wątek z pytaniem czy mogę zmienić felgi z 17'' na 15'', dokładnie tak jak kolega yomaan?
Zostały mi po poprzednim samochodzie roczne zimówki 195/65/15 i chciałem je zaadoptować do mojego Prusaka. Obecnie mam felge 17'' (dokładnie taką jak extmz).
Zamierzam kupić felgi alu 15" DEZENT TD dark (szer. 6,00'', otwór 57,10, 5x100, ET 38) i założyć na nie zimowe opony, ale doradca w Oponeo powiedzial mi, że te felgi nie będą pasować, bo w związku z tym, że mam Prusaka na 17-kach to mam powiększone zaciski i nie założę koła z felgą w rozm. 15''.

Czy te DEZENTy będą pasować?
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Października 2016, 17:59:28 »
ja zaryzykowałem z 205/55R17 - daje to chyba 3.7% większy obwód - sprawdzałem prędkość z NAVI - dopiero teraz jest mniej więcej to samo (wcześniej prius zaniżał tj. na prędkościomierzu było 100 gdy NAVI pokazywała 96) Zdecydowanie lepszy komfort, lepsze tłumienie nierówności (wcześniej przy chropowatym asfalcie miałem wrażenie, że łożyska poleciały) Nie ma problemu z miejscem na oponę. Kupiłem GOODYEAR EFFICIENTGRIP PERFORMANCE (etykieta A A 69dB lub B A 69 dB).

ano, każdy prędkościomierz w aucie jest nieco zawyżony, o ok. 5km +/- 2 km. względem GPS. Dbają o nas producenci, żeby nie przekraczać prędkości, żeby jeździć bezpiecznie i nie płacić mandatów. Co do rozmiarów opon i ich ciśnienia jest informacja na belce-słupku-naklejce, tudzież w instrukcji, u mnie widnieje 15" Jeśli u Ciebie jest to samo względem GPS, to źle.

Offline bartplus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Października 2016, 21:06:31 »
Witam,

Podczepię się pod temat, bo mam dylemat w temacie zakupu opon do Priusa II gen. Auto będzie się poruszać głównie po mieście i okazjonalnie wyjeżdżać poza miasto. Zastanawiałem się na oponami całorocznymi, kuszą mnie Michelin CrossClimate. Jednak niektórzy odradzają takie rozwiązanie. Jakie są Wasze doświadczenia?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Października 2016, 15:27:57 »
Osobiście polecam Nokian Weatherproof (mam w obecnym aucie, nowe, od pół roku przejechane 35tyś bieżnik ponad 6mm) i Kleber Quadraxer (miałem w poprzednim aucie opony kupione nowe, użytkowane około 4 lat, bez problemów i dziwnych zachowań auta), nie jeżdżę zawsze zgodnie z przepisami ale bezpiecznie. Gdyby nie niższy indeks głośności Nokianów, kupiłbym Klebery ponownie. Wielosezony do hybrydy i na tereny gdzie nie ma kopnego śniegu (miasto, raczej odśnieżane) są w/g mnie najbardziej optymalnym rozwiązaniem. O Michelinach słyszałem dużo rożnych opinii, osobiście nie zaryzykowałem - wygląd bieżnika mnie nie przekonał - ot po prostu  :embarassed:
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2016, 15:34:00 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

thelechu

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Października 2016, 17:21:06 »
Witam. Ja również mam Nokiany WeatherProof w Prusaku. Niekiedy tylko na mokrym podczas odejścia ze skrętu załącza się kontrola trakcji. Ale ogólnie polecam. Zobaczymy na śniegu co się będzie działo :grin:

Offline yomaan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Października 2016, 01:33:31 »
@bartplus, też miałem taki dylemat. Z racji, że nie nawidzę czynności jakimi są zmiana opon, zdecydowałem się na całoroczne. Zimy jeszcze nie zaznałem, ale po to mamy ekonomiczne auta żeby jeździć ekonomicznie, a zarazem bezpiecznie ;]

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Października 2016, 18:16:19 »
@bartplus, też miałem taki dylemat. Z racji, że nie nawidzę czynności jakimi są zmiana opon, zdecydowałem się na całoroczne. Zimy jeszcze nie zaznałem, ale po to mamy ekonomiczne auta żeby jeździć ekonomicznie, a zarazem bezpiecznie ;]

Jakie całoroczne stosujesz, też myślałem o takich, tylko że słyszałem opinie, że zimą wiele słabiej się trzymają niż typowe zimówki. Jak według Ciebie się spisują?

Offline qbaxs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Listopada 2016, 14:57:52 »
Panowie szukam dobrych lekkich felg do Priusa 17" lub 18" na których Prius dobrze wygląda no i nie będą go zbyt zamulać. W planach mam obniżyć zawieszenie o 2-3cm zakładając odpowiednie sprężyny - eibach, h&r. Kolor budy to czarny.
Moim faworytem są Works Emotion CR-KAI bronze, ale jestem otwarty na wszelkie sugestie 😉

Offline kARPIU

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Listopada 2016, 05:19:56 »
http://www.tirerack.com/content/tirerack/desktop/en/homepage.html

Tu masz ciekawa stronke. Mozna wyszukiwac kola po przedzialach wagowych. Faworytem sa zawsze OZ  model ultraleggera. Na takie sie nastawilem na wiosne. Najlepiej w kolorze grafitowym. Do kazdego koloru lakieru pasuje

Te o ktorych piszesz w rozmiarze 18×7.5 waza 9.7kg
Oz ultraleggera w tym samym rozmiarze to 8~8.4kg
Zobacz sobie jeszcze felgi Enkei, tez dostepne w polsce i ultra lekkie
Stronka z wagami felg i nie tylko:
http://measurespeed.com/oz-rims-wheel-weight
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2016, 05:52:58 wysłana przez kARPIU »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl