Autor Wątek: Auris 1.6 D-4D  (Przeczytany 32956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris 1.6 D-4D
« Odpowiedź #75 dnia: 09 Stycznia 2017, 21:17:40 »
Nie pal głupa
Nie pozwalaj sobie !

Wiadomo że od razu nic nie uszkodzi, ale skraca żywotność turbo.
A skąd  to wiadomo ?
Masz jakieś  dowody ?
Generalnie to pewnie uzywanie samochodu mu szkodzi i skraca żywotność 😆

Thing

• Gość
Odp: Auris 1.6 D
« Odpowiedź #76 dnia: 09 Stycznia 2017, 22:13:35 »
Z wiedzy tej którą posiadam ja czy kolega Szwagru11, wyłączanie i odcinanie smarowania olejem turbinie która mogłaby jeszcze chwile pochodzić i zwolnić wpływa raczej negatywnie na ta turbinkę. Ktoś się jeszcze zgadza ? Wiesz ile moja wykonuje obrotów na jedna sekundę ? Wykonuje ich 3300 obr/sek !!!! Warto ja wyłączać wtedy kiedy ma tych obrotów już jak najmniej. Prawda ? Aby z gorszym smarowaniem lub jego brakiem zrobiła tych obrotów jak najmniej. To chyba jest podobnie jak pierwsze sekundy po odpaleniu auta - najbardziej zużywa silnik. Tylko Tomery nie wyjeżdżaj czasem z tekstem typu : "to może nie odpalajmy naszych aut, wtedy pojeździmy dłużej" ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2017, 22:24:58 wysłana przez Thing »

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 09 Stycznia 2017, 22:24:52 »
Zawsze się mówiło (dosyć powszechne opinie), że po porządnej trasie gdzie samochód był "przegoniony" lepiej po dojechaniu "schłodzić" turbinę - zostawić 1 czy 2 minuty na wolnych obrotach. Mechanikiem nie jestem, ale może niech ktoś mądrzejszy się wypowie.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #78 dnia: 09 Stycznia 2017, 22:49:27 »
ja sie wypowiem !

Tomery odpusc sobie ten temat i wszyscy beda szczesliwi.

Na twoje wczesniejsze pytanie nie odpowiem ... jezeli chcesz zabierac glos w dyskusji proponuje najpierw troche poczytac w danym temacie tj. TURBO

Thing

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 09 Stycznia 2017, 22:59:42 »
Nie chce być uszczypliwy ale będę mówiąc że szkoda że nie jest w klubie turbo. Wtedy też byłby szczęśliwy. A teraz tylko mu się wydaje że jest. Sory Tomery, musiałem się wygadać ;)

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Stycznia 2017, 23:36:55 »
(...) ten system powinien byc dopracowany (...)
A nie jest ? Tylko pytam. :embarassed:
(...) lub Toyota powinna poniesc odpowiedzialnosc za uszkodzenia powodowane uzytkowaniem czegos co samo zamontowali !!!
Do sądu ją.  Oskarżyć o powstanie uszkodzeń (powstały?) lub co najmniej o możliwość (na pewno jest takowa?) ich powstania i żądać odszkodowania.  :good: Dużego.  :good: :good: Bardzo dużego.  :good: :good: :good: Przecież musimy powstać z kolan przed imperialistycznym krwiopijcą niszczącym nasze samochody.  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2017, 23:43:50 wysłana przez robikon »

Thing

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Stycznia 2017, 23:50:38 »
Śmiej się śmiej robikon. Od właśnie takich Don Kichotów zaczyna się rewolucja.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Stycznia 2017, 05:29:30 »
Witam,

A zwiększyła się statystyka uszkodzeń turbiny po wprowadzeniu systemu Start-Stop w Toyocie? Miał ktoś jakiś przypadek uszkodzenia turbiny spowodowany właśnie tym systemem?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Stycznia 2017, 09:07:28 »
Ten silnik jest produkcji BMW i jest za krótko w toyocie by mówic o trwałości czy typowych usterkach turbiny.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Stycznia 2017, 09:25:22 »
Ja z tego całego systemu start-stop nawet się cieszę choć bardzo rzadko używam. Z tym systemem mam mocniejszy rozrusznik jak i akumulator. Dla mnie plusy ;)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Stycznia 2017, 10:20:24 »
Znajomy ma serwis naprawiający rozruszniki i sprzedający akumulatory - też się bardzo cieszy z wprowadzenia systemu start- stop :)

Thing

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 10 Stycznia 2017, 10:49:00 »
Pisałem ze mam mocniejszy rozrusznik i akumulator, więc gdy nie używam systemu Start-Stop komplet ten pochodzi dłużej niż zwykły bez SS. A mój sąsiad ma też serwis i on naprawia tylko system start-stop  :laugh:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Stycznia 2017, 10:52:23 »
To ja się dołączę z uciechą.

Przyczyna: brak rozrusznika i brak potrzeby posiadania startstopa  :)

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Stycznia 2017, 11:09:15 »
Śmiej się śmiej robikon. Od właśnie takich Don Kichotów zaczyna się rewolucja.
No to pojechałeś sam po sobie.  :good:
Porównanie "don Quijote de la Mancha", uznającego za prawdziwe wydarzenia fikcyjne przedstawione w książkach, oraz za prawdziwych i godnych naśladowania fikcyjnych bohaterów książek, w kontekście "wirtualnych' (delikatnie określając) uszkodzeń jakie być może kiedyś tam powstaną w samochodzie, w wyniku "działania" (lub jego braku) producenta tychże samochodów, jest WIELCE MÓWIĄCE. Kłania się Zygmunt Freud.  :laugh: <zalamka>
Ps. Oświeć tych którzy być może będą czytać ten wątek: Jakaż to "rewolucja" zaczęła się od "takich Don Kichotów"? 
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2017, 11:11:05 wysłana przez robikon »

Thing

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Stycznia 2017, 11:21:56 »
Pisałem to w kontekście Twojej ironicznej odpowiedzi w stronę Draco gdzie nabijasz się z niego w kontekście jego pretensji do Toyoty. Jaka się zaczęłą rewolucja ? Hipotetyczna freudowka rewolucja nie wiesz panie ąę ?
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2017, 11:35:36 wysłana przez Thing »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl