Nissan QQ: cztery kamery, widzenie martwego pola, wykrywanie przechodniow, rozpoznawanie znakow (ciagle synchronizowane z SATNAV ), czujniki parkowania ... itd to tylko czesc systemow w marce teoretycznie nizszej od Toyoty
*czujniki jak i kamery uruchomiaja sie po wrzuceniu wstecznego biegu lub jedynki, do predkosci 5-10km/h (proste rozwiazanie a skuteczne), *system martwego pola dziala caly czas (te same czujniki), kiedy rozpozna przeszkode zbyt blisko bokow samochodu do okolo 50km/h uruchomia kamere boczna i ostrzegawczy sygnal dzwiekowy - system moze uratowac cie od wymiany lusterka ktore jest bardzo kosztowne, *rozpoznawanie znakow - znaki pokazane sa caly czas na ekranie miedzy zegarami, jezeli ich nie ma na drodze lub sa niewidoczne zczytywane sa z NAVI, *wykrywanie przechodniow to kumulacja czujnikow parkowania, martwego pola (dlozszy zasieg) i kamer - podczas cofania lub powolnej jazdy do przodu po wykryciu poruszajacych sie obiektow z tylu lub przodu samochodu prostopadle do samochodu, pojawia sie dodatkowa informacjia na ekranie kamery z komunikatem dzwiekowym mozna ? mozna ! to wszystko w standardzie w najwyzszej wersji TEKNA ... ja jednak mam najwyzsza opcje Toyoty i nie moglem nawet za doplata doposazyc w te wszystkie systemy samochodu !!!
Hmm, w Aurisie Hybrid Prestige mam większość z powyższych... są czujniki parkowania tył+przód+bok z przodu, jest rozpoznawanie ograniczeń prędkości zarówno optyczne jak i niezależnie wyświetlane przez nawigację, Czujniki boczne ostrzegają w każdej sytuacji, również jak ktoś inny zbyt blisko podjedzie gdy stoimy - taka koncepcja. Sygnał można skasować przyciskiem na kierownicy lub wyłączyć dźwięk dotykowo na ekranie. Co do systemu kontroli martwego pola, to nie jestem jego zwolennikiem, bo może prowadzić do zbytniego polegania na elektronice, więc nie martwi mnie jego brak. Podobnie nie włączam LANE ASSIST.
QQ w wersji TEKNA owszem ma trochę lepsze wyposażenie ale porónywalna osiągami wersja dCi 130 KM z CVT jest o prawie 20 tys zł. droższa w Polsce od Aurisa Hybrid TS Prestige + Navi.