Autor Wątek: Wróciłem :)  (Przeczytany 6222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Wróciłem :)
« dnia: 09 Września 2016, 16:45:16 »
Kupiłem przed chwilą Camry MKIV z PL za zadowalającą kwotę. Na szafie 224kkm, drugi owner, książka serwisowa.
Parę rzeczy do zrobienia - akumulator, wyciek spod pokrywy zaworów, sprężrka klimy wyje ale zawias zdrowy, hamulce nowe, motorek działa jak przystało na 1MZ-FE.

Zastanawia mnie tylko jak można tak zgnoić samochód w środku (facet ma najnowsze A8) - obora to mało powiedziane.

Pierwsze foto przed wjazdem do garażu:
https://goo.gl/photos/iYyFChYKNhgJSm219

Samochodem będzie się uczyła jeździć moja córka, ale pewnie czasem przez sentyment przegonię V6kę ..

p.s. MarcinM dzięki za support telefoniczny :)

Pozdrawiam,
Maniek_Camry
na codzień S500 W221.

« Ostatnia zmiana: 09 Września 2016, 16:47:55 wysłana przez maniek_ls400 »
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wróciłem :)
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Września 2016, 16:50:28 »
Właśnie dziś ją oglądałem na ogłoszeniu, za te pieniądze warto było. Powodzenia w dopieszczaniu auta ;) sądząc po przebiegach 1MZ to ten egzemplarz dopiero co dotarty. Pozdrawiam i gratuluję zakupu.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Września 2016, 16:56:28 »
Kolejka była :) Udało mi się przebić (na kartę dużej rodziny :))) ) i stanąłem jako pierwszy...
BTW. Wyje pompa klimy - naprawiać czy kupować używkę ? Jeśli naprawiać to u kogo (potrzebuję gwarancję i solidną usługę). Pompa wspomagania chyba też trochę klęka - ciężej kiera chodzi niż w mojej eSSie.
A zagnojoną tapicerkę chyba wymienię na używkę, bo na tą żal patrzeć.

Najważniejsze, że jedzie prosto, nie walona itp.

Mariusz

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Września 2016, 17:25:46 »
Gratulacje! Camry V6 zawsze jest dobra. Niedługo sam stanę przed wyzwaniem zakupu auta dla syna do nauki jazdy i nie widzę innej opcji niż Toyka. Tylko zastanawiam się jak szybka może / powinna być  :grin:
My Toyota is Fantastic :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Września 2016, 20:20:46 »
Kupiłem

Wiedziałem, że prędzej czy później to nastąpi. Szkoda, że nie powrót do korzeni, ale niech będzie i to. Spróbuj zawalczyć o przerejestrowanie na te same blachy, czarne są fajne, kapelusz na tylną półkę i ogień  :cheesy:

Zastanawia mnie tylko jak można tak zgnoić samochód w środku

Można, niektórzy po prostu tak mają, śmieci wszędzie, paragony, papiery, pety wysypują się z popielniczki, pod siedzeniem rosną grzyby - nie poradzisz. Czasem aż szkoda auta dla takiego właściciela. Chyba pójdę posprzątać swoje...

Tylko zastanawiam się jak szybka może / powinna być

Duże auto z małym silnikiem. Kiedy kupowałem pierwszą Camry, to wsparcie otrzymałem tylko dlatego, że było to 2.2, mimo, że jeździłem już kilka lat. Był kategoryczny zakaz szukania V6 ;) Z perspektywy czasu uważam to za słuszne. Oswoiłem się z gabarytem, nabrałem pokory do masy i specyficznego zachowania na drodze, a po paru latach na tyle skutecznie popsułem 2.2, że mogłem już spokojnie szczepić fałkę  :cheesy:
3VZ.pl

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Września 2016, 22:08:36 »
Mariusz, congratulations! A kiedy Ty wrócisz do Lexa??? Ile razy już wracałeś tym MB na lawecie? :czerwona:

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Września 2016, 09:22:31 »
Duże auto z małym silnikiem.

W tej chwili jeszcze nie wiem, czy będzie to Camry ale kierunek wydaje się słuszny. Temat na przyszły rok. Jeśli Camry to faktycznie III-IV gen 2.2 z automatem. Na pewno bardziej sensowna droga niż ta, którą poszedł szwagier kupując właśnie Celikę jako pierwsze auto dla syna. Ale chłopak jest spokojny więc mam nadzieję, że trochę pojeździ  :cheesy:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Września 2016, 10:14:06 »
Celikę

Vgen 1.6 albo VIgen 1.8 też nie jest głupim pomysłem - na pewno bardziej "młodzieżowe" niż Camry :)
3VZ.pl

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Września 2016, 10:26:05 »
Przedliftowa VII gen 1.8. Srebrna strzała, w naprawdę dobrym stanie. Fajne auto, już się zdążyłem bujnąć, i nawet bagażnik wbrew pozorom spory. Oleju nie chla, sprawdzone  :good: W sumie to kiedy kupować takie auto jak nie jako pierwsze?  :-)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Września 2016, 14:28:47 »
Blacharsko zostawiasz jak jest czy będzie coś dłubane? ;) Swoją drogą dość ciekawy wybór jak na pierwsze auto dla kobiety...  :cool:

W kwestii tapicerki - może Marcin się wypowie ile kosztuje przyzwoity komplet.. W razie czego tutaj chyba daleko nie masz http://www.shineondetailing.pl/kontakt więc możesz zapytać czy będą w stanie Ci zreanimować wnętrze ;)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Września 2016, 14:35:31 »
W kwestii tapicerki, to najlepiej kupić welur za kilka stówek.
3VZ.pl

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Września 2016, 16:48:23 »
No tak, złą osobę pytam o skórę  :cheesy:

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Września 2016, 19:10:28 »
Calym lekarstwem na skore jest granatowy welur <taniec>

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Września 2016, 09:05:16 »
Już zabookowałem szary welur za 800 komplet. W przyszłym tygodniu obejrzę jak to wygląda i zrobię przesiadkę.
Na celikę też patrzyłem, ale za camry przemawia to, że byłem chyba pierwszy (przed Marcinem), który hobbystycznie rozbierał camry na kawałki, żeby sprawdzić japoński majstesztyk - znam ją więc bdb i niewiele mnie zaskoczy. Wiem co trzeba zrobić, znam mniej więcej koszty części i ilość mojo-godzin do ich wymiany.
W tym tygodniu powinienem mieć trochę czasu by przyjrzeć się jej z bliska i zacząć odgruzowywać :)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Listopada 2016, 00:48:16 »
[UPDATE] Postępy z camry:
- przeszła w myjni na2wiadra.pl odszczurzanie po poprzednim właścicielu - skóry domyte ile się dało, reszta tapicerki wyprana - wygląda jak samochód teraz :)
- nowe świece (OEM) zakupione dzięki Marcinowi  :good:  wymieniłem sam w ramach rozrywki wieczornej,
- nowe kable zapłonowe (nie OEM ponieważ trzeba było czekać 2 miesiące !! a cena 700PLN) pomógł Marcin  :good:  wymiana razem ze świecami,
- wymieniłem wszystkie żarówki w podświetleniu licznika (wyrzuciłem seledynowe poprzypalane kapturki),

- nowy rozrząd - zamówiłem oryginalny u Chodzenia korzystając ze swoich lexusowych zniżek a wymieniłem w ASO w Płocku (całość wyszła 1400PLN)
- używane felgi stalowe pod zimówki z oryginalnymi kołpakami,

- nowa szyba przednia (kupiłem auto z pękniętą) + uszczelka + poprawki lakiernicze na dachu (ruda szalała)
- nowa uszczelka pod pokrywą zaworów (ASO Chodzeń) - wymieniłem w ostatnią sobotę, do tylnej podejdę w innym terminie (dużo grzebania),
- nowa instalacja gazowa STAG + zbiornik w kole 55l + wlew pod klapką.

Lista zakupów się skróciła, ale jeszcze do wrzucenia:
- zimówki (pewnie w tym tygodniu) 205x65 R15,
- komplet amorków KYB z odbojami, osłonami itp
- tarcze + klocki na wiosnę,
- poprawki w zawiasie.

Zadowolenie córki bezcenne, doświadczenie, które zdobywa pokonując kolejne kilometry także..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl