Autor Wątek: czujnik temperatury powietrza dolotowego Auris 2,0 D4D 126KM  (Przeczytany 6577 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janusz1987

• Prawie Toyot
czujnik temperatury powietrza dolotowego Auris 2,0 D4D 126KM
« dnia: 10 Września 2016, 19:46:37 »
Drodzy koledzy i koleżanki. Posiadaczem swojego Aurisa jestem od kilku tygodni. Borykam się z następującym problemem. Otóż po kilku dniach od zakupu na wystwietlaczy wywalilo mi check engine + wykrzynik + kontrole trakcji. Najdziwniejsze jest w tym wszystkim to że auto jeździ tak samo. Niema żadnej różnicy idzie jak burza. Po podpięciu pod komputer wychodzi błąd p2002. DPF wypalany manualnie i komputerowo. Po skasowaniu błędu kontrolki wywala od nowa. Po głębszym grzebaniu odnajduje błąd wskazania czujnika temperatury powietrza dolotowego. Wskazuje on -40. Ok wykręcam ten czujnik. PO wykręceniu okazuje się że czujnik jest cały w wodzie i delikatnie w oleju. Zakładam drugi nowy. Ponowne kasowanie checka lecz wskazania komputera nadal -40. Podczas jazdy gdy auto jedzie równomiernie na wyższy obrotach znów wywala checka. Po podpięciu znów błąd p2002 związany z DPF. Jeszcze raz dodam że różnicy w mocy żadnej. Auto jedzie tak samo. Ma możę ktoś pomysł co może być przyczyna tej dziwnej historii i jak temu zaradzić?

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: czujnik temperatury powietrza dolotowego Auris 2,0 D4D 126KM
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Września 2016, 22:22:18 »
Czujnik temperatury powietrza dolotowego nie ma z tym nic wspólnego. Masz po prostu zapchany DPF. Możliwości masz dwie:
1. przegoń po autostradzie z podpiętym komputerem i procedurą dopalania (najlepiej w ASO)
2. wytnij DPF koszt ok. 1k zł i spokój.

Nie zauważyłeś wcześniej wyższych obrotów na biegu jałowym lub zwiększonego spalania?
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2016, 22:24:15 wysłana przez Ceglany »

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Września 2016, 23:08:55 »
Miałem podobny przypadek z tym że  tak- check engine, zapalala się kontrola trakcji i auto wchodziło w tryb awaryjny.
Błąd  P 2002 ,gonienie po autostradzie i wypalanie komputerowe  przyniosło poprawę na krótką metę.
Pomogła amputacji i od tamtej pory spokój. ..😊👍

Offline janusz1987

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Września 2016, 09:00:48 »
Panowie wszystko się zgadza. Ale spalanie jest w normie auto pomimo checka nie wchodzi w tryb awaryjny. Idzie jak burza. Ciągnie spokojnie powyżej 3 tys obrotów.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Września 2016, 10:30:18 »
czym diagnozowales błędy?
Jesli czymś innym niz techstream to taka diagnostyka moze byc błędna.

Offline luk28

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Września 2016, 12:56:14 »
Witam, Krzycholu możesz mi powiedzieć gdzie usunąłeś Dpf-a?

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Września 2016, 16:38:26 »
Witam
W Warszawie
http://mobilnyautoserwis.ehost.pl/mas/res/
W styczniu i do tej pory jest ok....😊😆

Offline luk28

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Września 2016, 20:14:55 »
Krzycholu, Dzięki za odpowiedź. Niestety jestem z dolnego śląską i za daleko. Może ktoś z Szanownych Kolegów/Koleżanek przeprowadzał operację usunięcia Dpf-u na dolnym śląsku i wskaże zaufany serwis. Z góry dziękuję

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Września 2016, 14:25:11 »
Nie żebym był przeciwny usuwaniu DPF-a, ale przypominam kolegom że to nielegalne. Sam w ostatnim aucie (użytkowanym w 95% w mieście) miałem ten wynalazek i gdybym w porę się samochodu nie pozbył to też pewnie musiałbym filtr usuwać.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Września 2016, 13:55:59 »
Nie trzeba od razu tak drastycznie podchodzić jak kastracja która jest bardzo kosztowna.
18-25zł kosztują dodatki do ON wspomagające wypalanie suchych filtrów cząstek stałych.
Z LM to prep. o oznaczeniu 2650 ale z powodzeniem sprawdzają się produkty np STP który kosztuje połowę tego co LM.
Raz na 3-4 tyś km wlewamy zawartość do zbiornika i zapominamy o istnieniu DPF`a.
No chyba że ktoś w zasadzie tylko użytkuje auto w mieście... to już albo kastracja albo zmiana auta/silnika

Aurisa bez autostrady na prawdę ciężko "przegonić" (celem wypalenia) przez jego 6-biegów i potrzeba minimum te 150km/h przelotowej żeby ten silnik się trochę wyżej kręcił a temperatura spalin zrobiła porządek z syfem w układzie.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Września 2016, 14:10:14 »
Aurisa bez autostrady na prawdę ciężko "przegonić" (celem wypalenia) przez jego 6-biegów i potrzeba minimum te 150km/h przelotowej żeby ten silnik się trochę wyżej kręcił

A od czego jest skrzynia biegów ?
Przecież wystarczy jechać 150 km/h na piątym biegu i obroty będą już odpowiednie :)

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Września 2016, 14:40:35 »
99%  problemów  z DPF w Toyotach jest konsekwencją błędnej diagnozy przez przez mechanika lub właściciela, brak odpowiedniego sprzętu diagnostycznego lub procedur napraw. Co daje gonienie samochodu z prędkością 150/h jeżeli temperatura spalin w tym momencie to ok. 250-300 st.C.?

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Września 2016, 17:01:27 »
Jeździłem z mechanikiem z  Toyoty z dobrym kompem .Trasa ok 60 km na 3 biegu ,obroty ok 3500.Temperatura ok.500 st.
Pomogło na kilka dni,niestety auto przeważnie lata po mieście. ..
Widziałem szczątki Dpf i wiem co to znaczy zapchanie malutkich dziurek w ceramicznym plastrze wielkosci lebka od szpilki.
Po kastracji mocy przybyło a spalanie spadło. Zresztą każdy zrobi jak uważa. ... :good:

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Września 2016, 18:22:12 »
Zapchanego filtra DPF nie da się uratować. Chyba nie wiecie, że DPF zapycha się popiołem którego nie da się w żaden sposób wypalić. Wypala się tylko nagar/sadzę w postaci większych cząstek a te z kolei w wyniku spalania zamieniają się w popiół. Stąd też wypalanie jest na krótką metę i prędzej czy później trzeba zmienić DPF na nowy lub po prostu się go pozbyć.

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Września 2016, 21:30:37 »
A teraz planują wsadzić dpf w silnikach benzynowych. Jak jeszcze uszczelnią badania techniczne to nie będzie ucieczki. No chyba że do elektryka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl