Witajcie,
To mój pierwszy post na forum - szukałem działu typu "Powitalnia", ale nie znalazłem...
Znamy się mało... więc może ja bym powiedział parę słów o sobie - najpierw. Urodziłem się... urodziłem się w Małkini, w 1937 roku, w lipcu. Znaczy, w połowie lipca... właściwie w drugiej połowie lipca, właściwie... dokładnie 17 lipca. No... to tyle może o sobie - na początek

A na poważnie - zmuszony jestem kupić auto. Rozważałem Civika IX, ale tu mam za mały budżet, oraz Lancera (tu z kolei odrzuca mnie chamska deska rozdzielcza). Wybór padł ostatecznie na Aurisa I FL 1.6Pb i w zasadzie takiego modelu szukam już... od kwietnia

Priorytetem jest dla mnie bezawaryjność. Chciałbym kupić auto z lat 2011-2012 i pojeździć nim bez problemów jakieś 10 lat (tj. bez odwiedzania serwisów - swoje obecne pojazdy serwisuję w miarę możliwości sam). Mam nadzieję, że Auris spełnia to kryterium.
Przewertowałem autocentrum w poszukiwaniu opinii - w większości pozytywne (przed liftingiem nie jest już tak dobrze). Poszukałem na forum pod kątem "Auris + wady", ale wyniki są trudne do zinterpretowania. Sporo z nich dotyczy Aurisa II lub Aurisa I pFL lub wersji z 1.4D Brakuje mi takiego zbiorczego tematu z usterkami czy wadami - coś podobnego istnieje na forum Civika.
Chciałbym Was prosić o pomoc w nurtujących mnie kwestiach:
1. Czy model po liftingu z silnikiem benzynowym ma jakieś typowe wady i usterki (mogą być również niedoróbki ergonomiczne, jak np. schowek pod dźwignią zmiany biegów; w Civiku np. sporo ludzi wymieniało tylną wycieraczkę, która zostawiała pas brudnej szyby)?
2. Sporo poczytałem u Was na forum o niewygodnych fotelach - czy mając 187cm powinienem zapomnieć o tym modelu?
3. Jak wygląda kwestia korozji - wiem, że auto jest stosunkowo młode, ale moje obecne auto zjadła ruda, więc jestem na tym punkcie przewrażliwiony.
To chyba tyle.
Będę wdzięczny za każdą informację

PS. Dlaczego w dziale Giełda widzę tylko regulamin działu? Przeczytałem zarówno regulamin forum, jak i giełdy i nie znalazłem nic o ograniczeniach dla nowych.