Autor Wątek: Problem z uruchomieniem  (Przeczytany 2915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline phantomx

• Toyot Leżący
  • *
Problem z uruchomieniem
« dnia: 22 Września 2016, 11:00:26 »
Witam. Od kilku dni mam problem z uruchomieniem auta. Przekręcam kluczyk (klikam schowany guziczek-zabezpieczenie), wrzucony luz, sprzęgło wciśnięte -  rozrusznik niestety nie reaguje, wszystkie kontrolki standardowe są widoczne po włączeniu zapłonu. Raz drugi trzeci i dopiero odpala. Na tablicy nie widzę żadnych komunikatów. Zjawisko występuje na zimnym i rozgrzanym silniku. Proszę o wskazówkę gdzie szukać.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Problem z uruchomieniem
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2016, 11:06:26 »
Proszę o wskazówkę gdzie szukać.
na forum w wyszukiwarce w górnym rogu

Thing

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2016, 12:07:45 »
Lepiej chyba w google szybciej Ci pomoga ;)

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2016, 12:43:59 »
Witam. Od kilku dni mam problem z uruchomieniem auta. Przekręcam kluczyk (klikam schowany guziczek-zabezpieczenie), wrzucony luz, sprzęgło wciśnięte -  rozrusznik niestety nie reaguje, wszystkie kontrolki standardowe są widoczne po włączeniu zapłonu. Raz drugi trzeci i dopiero odpala. Na tablicy nie widzę żadnych komunikatów. Zjawisko występuje na zimnym i rozgrzanym silniku. Proszę o wskazówkę gdzie szukać.

W poprzednim aucie tak miałem - problem był w rozruszniku. Niestety sam tego nie naprawiałem, tylko dałem zarobić elektrykowi. Coś tam poczyścił i problem zniknął.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2016, 13:19:33 »
sprawdź przekaźnik (stacyjka-rozrusznik) w skrzynce z bezpiecznikami pod maską. Może podmień od innego samochodu i zobaczysz czy pomogło.

Offline phantomx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2016, 09:21:34 »
Wydaje się że temat dywanika jest kluczem w sprawie. Czas jakiś temu zamieniłem oryginalne materiałowe z zaczepami na uniwersalne gumowe. Wysunąłem lekko spod pedałów i problem wydaje się zniknął.Pojeździmy zobaczymy. Pozdrawiam wszystkich.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2016, 16:40:47 »
Jak wysunięcie dywanika pomogło to upewnij się, że wciskasz pedał sprzęgła do końca.

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Września 2016, 21:21:32 »
Jeżeli wcisniesz sprzęgło zanim wlaczysz zaplon to nie odpali.  U mnie przynajmniej tak jest. Najpierw zaplon potem sprzęgło i dopiero odpala.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl