Autor Wątek: Toyota CH-R  (Przeczytany 163363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: Toyota CH-R
« Odpowiedź #165 dnia: 04 Grudnia 2016, 14:17:25 »
Zostając przy Toyocie to według mnie różnica ceny między CHR a RAV4 jest zbyt mała. Jaki jest racjonalny powód, żeby nie dopłacić do Ravki, niekoniecznie hybrydy? Z kolei jak ktoś koniecznie chce hybrydę (czyli jak rozumiem chce jeździć oszczędnie) to jaki jest sens kupna wysokiego CHR zamiast niskich Aurisa lub Priusa z niższymi oporami powietrza? Ale rozumiem, że CHR to samochód lajfstajlowy, którego zakupu nie sposób racjonalnie uzasadnić ;)
My Toyota is Fantastic :)

Offline Elfi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: 04 Grudnia 2016, 21:54:14 »
No niestety,po głębokim zastanowieniu jutro idę odmówić auto. Wg. mnie nie jest warte tej ceny.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #167 dnia: 04 Grudnia 2016, 23:20:48 »
No niestety,po głębokim zastanowieniu jutro idę odmówić auto. Wg. mnie nie jest warte tej ceny.

:-( szkoda - chodź z drugiej strony lepiej teraz niż po zakupie, bo trochę auto kosztuje i lepiej nie kierować się zanadto emocjami. Sam Aurisa przed zakupem wypożyczyłem na 3 dni, trochę poczytałem na forum opini użytkowników i dopiero potem podjęłem decyzje o zakupie (znając co niektóre jego wady i zalety).
W przypadku CH-R mamy tutaj na razie testy dziennikarskie i marketing producenta próbujący swoją reputacją wykreować nowy model. Czy zdobędzie serca i gusta kierowców czas pokaże bo chyba na razie sporo daje do myślenia.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #168 dnia: 05 Grudnia 2016, 19:00:21 »
Milos, chr ma dobrą technikę z nowego prusaka, zatem nie może być dużo tańszy. moim zdaniem problem leży w o 30 tysi tańszej wersji 1.2 turbo. ta wersja jest po prostu zbyt tania:)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #169 dnia: 05 Grudnia 2016, 19:38:25 »
problem leży w o 30 tysi tańszej wersji 1.2 turbo. ta wersja jest po prostu zbyt tania:)

Problem w tym, że mimo niskiej ceny i tak nikt tej wersji nie bierze. Gdzieś widziałem, że chyba 85% sprzedaży CHR to hybryda. Więc widocznie ludzie nie uważają jej za zbyt drogą :)
My Toyota is Fantastic :)

Offline miki72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 05 Grudnia 2016, 20:28:41 »
Wg mnie problemem jest moc tego samochodu
nie zależy mi na widoku z tylnych siedzeń i inne mankamenty są dla mnie także do zaakceptowania ale za 131 tyś chciałbym aby to auto przyspieszało....

Dlaczego nie wsadzili tam jednostki hybrydowej z RAV4?
Gdyby tak było nie miałbym zastrzeżeń

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #171 dnia: 05 Grudnia 2016, 21:06:12 »
najwięcej o przyspieszeniu wypowiadają się Ci co na co dzień jeżdżą zwykłym autem w ręcznej skrzyni albo starym automatem.
Jak nie szarpie i nie jęczy co zmianę biegu, to nie przyspiesza. Stańcie na światłach z innym autem obok i zobaczycie jak niewiele trzeba, aby być szybszym. Hybryda zawsze przyspieszy dokładnie w tym samym czasie, bez opóźnień, że bieg nie wskoczył, że sprzęgło coś tam, że kierowca pierdoła itd. Dlatego nawet jak inne auto w katalogu ma mniej o 2sek a jest w manualu, to hybryda i tak go obskoczy.
Po co wam więcej mocy jak w PL średnia prędkość w mieście to 18-20km/g a na trasie 60-70km/h. Pomijam autostrady, których jest jak bardzo mało i zazwyczaj nie w tym kierunku co trzeba.
Jeżdżę priusem 3 od 2lat, w pełnym załadunku nie ma opcji aby był jakiś problem z wyprzedzeniem tira czy innego badziewia na drodze, co więcej, zazwyczaj mało kto za mną jest w stanie bryknąć tyle aut na raz. W hybrydzie prawie nie czuć różnicy w przyspieszaniu przy jednej osobie czy przy 5os i pełnym bagażniku i baku.
Jak to mówią:" jak kierowca to nie pomoże koni kupa"

Poczytajcie sobie co piszą ludzie od razu, oni marudzą że trochę mogła by mniej palić, więc przepraszam ale wasze tutaj marudzenie to jest śmieszne i pokazuje ludzką naturę ludzi który mają chyba za mało problemów na głowie.

Zamiast tyle marudzić weźcie lepiej przelejcie coś $$$ na chore dzieci albo inne szlachetne cele.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #172 dnia: 05 Grudnia 2016, 23:51:53 »
"Poczytajcie sobie co piszą ludzie od RAV4" miało być

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #173 dnia: 06 Grudnia 2016, 11:40:11 »
To nie do końca marudzenie, co duże wymagania co do samochodu.

Offline miki72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: 06 Grudnia 2016, 19:56:22 »
z całym szacunkiem Panie/Pani Wtyku

zachowaj swoje moralizatorskie mONdrości dla siebie

Offline fazibazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #175 dnia: 07 Grudnia 2016, 10:50:46 »
Wracając do wątku  <kawusia> Zostawiłem dziś swoją Auris ke na kampanii sewisowej pochłaniacza i jak będę odbierał to sobie obejrzę dokładniej. Rano tak tylko rzuciłem okiem i .... pierwsza myśl: małe toto. Taki mini suv'ik więc układ z Pirusa 1.8 powinien być wystarczający. Ja potwierdzam opinię wtyka że z przyspieszaniem i wyprzedzaniem jest na prawdę dobrze w tej masie i mocy pojazdów. Różnica jest taka (nawet między zwykłym automatem) że tu przyspieszenie jest jednostajne i my odczuwamy TYLKO jego zmianę na poczatku przyspieszania (ruszanie, początek wyprzedzania) dlatego może niektórym wydaje się, że to słabo. Trzeba by spróbować się w jeździe równoległej z innym autem konwencjonalnym, pewnie są jakieś filmiki w necie z takich prób. Generalnie startując spod świateł za kimś musze zwykle odpuszczać nogę bo widzę jak wygląda zmiana biegu w samochodzie przede mną :cool:
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2016, 10:52:39 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #176 dnia: 07 Grudnia 2016, 18:53:53 »
Zgadzam się z wypowiedzią "wtyku" i "fazibazi". Na co dzien nie jezdzimy ze stoperem lub akcelerometrem. Zatem przyspieszenie "mierzymy" zmysłami. W klasycznych pojazdach mamy narastanie prędkości obrotowej silnika, zmiana ciagu do wartosci szczytowej (momentu), potem zmiana biegu i kolejny kop. Ja tak mam jeżdżąc swoim dieslem. Czasami mam takie odczucia jaka to rakieta kiedy w chłodne dni pojawia się ten nagły zastrzyk momentu ;]
Niestety to tylko złudzenie. Gdybym miał mierzyć się z Priusem to musiałbym się na prawdę dobrze przyłożyć aby dotrzymać mu kroku. Stale przyspiszenie w Priusie sprawia ze nasze zmysly odbieraja to jako monotonie - brak wrażeń. Ale sekundnik nie kłamie. Te auta calkiem dobrze przyspieszaja. I nie mowie tutaj o czasie 0-100 bo bede sie upieral ze praktyce ten parametr ma mniejsze znaczenie niz przyspieszenie z danej predkosci np. 60-100. Choć nawet w ucieczkach ze skrzyżowań Prius zawsze dobrze się sprawdzał.
Z drugiej jednak strony niektórzy wolą to wrażenie że samochód jest dynamiczny bo to sprawia przyjemność z jazdy. I dlatego zniechęcają się do Priusa. Mnie natura Priusa nie przeszkadza. Ale rozumiem że innym może nie odpowiadać.
Spritmonitor.de" border="0

Offline miki72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: 07 Grudnia 2016, 19:40:33 »
Panowie,
Miałem najnowszego Priusa na 24 h jazdy testowej i przyspieszenie w Priusie oraz prędkość maksymalna są bardzo do przyjęcia. Na tej podstawie zdecydowałem się zamówić C-HR.

Dla porównania przejedźcie się C-HRem - zrozumiecie o czym piszę

Offline fazibazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #178 dnia: 07 Grudnia 2016, 20:51:02 »
A jak wyglądają masy C-HR vs najnowszy PRIUS? Obejrzałem, fajne autko, robi wrażenie, sportowy wygląd, trzeba by pojeździć żeby do końca oceniać (akurat na to już nie miałem czasu). Jeżeli dynamika jest jak w Priusie (którymkolwiek) to powinno być dobrze.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2016, 20:53:21 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: 08 Grudnia 2016, 08:16:23 »
Masy CHRa i Priusa IV sa porownywalne Prius max 1400kg, CHR max 1380kg.
CHR w stosunku do PriusaIV ma zmienione przelozenia, no i inny opor powietrza.

Maciej

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl