Akurat co do skrzyni CVT to mam najmniejsze obawy i zastrzeżenia. Obecnie jeżdżę Verso 1.8 z automatem CVT i uważam że jest to super rozwiązanie. Oczywiście jeśli ktoś używa pedału gazu w sposób 0/1 to faktycznie po wciśnięciu do podłogi obroty idą do góry i utrzymują się. Można używać łopatek i też będziemy mogli wchodzić na obroty jakie chcemy.... tylko po co......
Z tą skrzynią trzeba nauczyć się jeździć i wtedy nic nie wyje....
Ja też przesiadłem się do RAV4 z Verso 1.8, tyle że ze skrzynią manualną. Powiem tyle: powinieneś być bardzo zadowolony z wyboru.
Co do skrzyni CVT, to ja kiedyś byłem bardzo sceptyczny do tego rozwiązania bo brałem ją pod uwagę już te ładne kilka lat temu kiedy kupowałem Verso. Wtedy jednak nie zdecydowałem się bo CVT na jeździe próbnej wprost niemożebnie mi wyła. Uważam, że współpraca tej skrzyni z silnikiem 2.0 jest dużo lepsza niż z 1.8, ze względu na bardziej korzystny przebieg momentu obrotowego. Sama Toyota też zresztą twierdzi, że ta skrzynia była opracowana pod kątem silnika 2.0 i pracuje z nim w sposób optymalny.
Poza tym wyciszenie wnętrza poliftowej RAV4 IV gen jest znacznie ale naprawdę znacznie lepsze od Verso. Efekt jest taki, że wersją 2.0 CVT jeździ się naprawdę komfortowo.