Autor Wątek: RAV 4 vs CX-5  (Przeczytany 10016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline brandol

• Toyot Leżący
  • *
RAV 4 vs CX-5
« dnia: 25 Września 2016, 08:42:48 »
Witam serdecznie
Duży dylemat... mianowicie jak w temacie: CX-5 czy RAV 4. Tylko benzyna i automat.
Macie jakieś porównanie... Do tej pory jeździłem tylko toyotami ale oferta mazdy jest bardzo atrakcyjna. Już nie wspomnę o tym że w cenie nowej RAV z silnikiem 2.0 można mieć Mazdę 2.5.
Niestety coraz częściej skłaniam się ku CX-5...
Co sądzicie o tych samochodach...

Pozdrawiam
Bartek

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: RAV 4 vs CX-5
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września 2016, 09:15:45 »
Kupując pół roku temu samochód brałem pod uwagę tylko RAV4 i Hondę CRV. Ostatecznie wybrałem RAV4 2.0 CVT, czyli taki model o jakim myślisz i jestem bardzo zadowolony z wyboru. Honda to też bardzo fajne auto ale w głównych kategoriach, które brałem pod uwagę właściwie była w stanie tylko zremisować z Toyotą w jakiejś połowie, a w reszcie przegrać, właściwie w niczym nie wygrała poza może miejscem na tylnej kanapie na szerokość.

Mazdy CX-5 w ogóle nie brałem pod uwagę z kilku powodów. Po pierwsze to jest zdecydowanie za małe auto ma moje potrzeby - zarówno bagażnik jak i miejsce w środku zdecydowanie mniejsze niż w RAV4. Po drugie tam gdzie mieszkam kradną je na potęgę. Mój dobry kolega kupił nowe CX-5 w zeszłym roku i cieszył się nim może ze 2 miesiące po czym zostało wyprowadzone z zamkniętej posesji. Po trzecie cholera wie co będzie z rdzą. Ostatnio Mazdy (różne modele) rdzewiały i żaden sprzedawca w salonie nie jest mnie w stanie przekonać, że problemu już nie ma. Tak mówią wszyscy a prawda wyjdzie na jaw dopiero kilka lat po kupnie.

Poza tym też zawsze jeździłem Toyotami i Hondami i do tych marek mam największe zaufanie pod każdym względem, a przede wszystkim pod względem serwisu. Z opinii wiem, że serwis Mazdy jest na niższym poziomie niż Toyoty czy Hondy.
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2016, 09:21:33 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2016, 16:05:44 »
Ravka obecnej generacji to ewolucja sprawdzonych w boju poprzednich modeli. CX-5 to rewolucja - wszystko jest w niej nowe; a to co nowe, zawsze wymaga dopracowania. Sama koncepcja nadwozia oraz napędu jest ciekawa, auto jest lekkie i zwinne, silnik doprężony i dość wydajny. Ale takie gafy jak pękające szyby, trzepoczące lusterka czy zwichrowane tarcze nie powinny się zdarzać. Nie chcę być posądzony o subiektywizm, zatem poczytaj odpowiednie wątki na forum mazdy - bardzo dobry zbiór doświadczeń użytkowników.

Sam pojeździłem benzynowym CX-5 przed zakupem ravki i niestety wysiadłem rozczarowany, przede wszystkim z powodu zbyt dużego hałasu wewnątrz.

Offline Daro1230

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Września 2016, 20:40:53 »
Też jestem świeżo po jeździe CX-5 i niestety mam podobne wrażenia jak Compucar. Dla mnie za mało miejsca w drugim rzędzie siedzeń, jak również samochód jest za niski w środku. Jeżeli chodzi o parametry silnika (165KM i manual), to nie powala. Może wersja 195KM z automatem sprawuje się lepiej, ale dla mnie na placu boju pozostała RAV4. Swoją drogą chętnie zobaczę na żywo nową toyotę CH-R.

Offline brandol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2016, 23:10:32 »
C-HR z silnikiem 1.2 to już kompletna porażka Toyoty. Zanim podali gamę dostępnych silników rozważałem ten samochód ale....sorry 1.2....?

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2016, 23:14:32 »
A co tu jest do rozważania jeśli mówimy o RAV4 czy nawet CX-5? Przecież CH-R to małe g... do miasta w stylu Nissana Żuka. Akurat silnik 1.2T pasuje do pakietu. To auto ma się nijak do suvów średniej wielkości, o jakich mowa w tym wątku.

Offline brandol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Września 2016, 10:19:56 »
CH-R rozważałem, bo jak zapowiadali ten samochód to miało być to coś ciut mniejsze od RAV 4, więc było to w granicach mojego zapotrzebowania. Ale teraz już wiedząc jak to dokładnie wygląda i jakie ma silniki to temat się skończył. Pozostaje CX-4 i RAV4. Oczywiście słyszałem o gnijących mazdach, szybach, lusterkach i innych takich numerach ale to juz chyba przeszłość bo najnowszy model pozbawiony jest tych przypadłości. Mazda z silnikiem 2.0 raczej bedzie palić mniej niż RAV 4 bo jest lżejsza, ma też całkiem ładną linie i pare inny bajerów. Ale Toyota to święty spokój. Znając życie skończy się na Rav 4 ale chciałem poznać opinie użytkowników.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2016, 10:21:49 wysłana przez brandol »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2016, 10:51:12 »
Oczywiście słyszałem o gnijących mazdach, szybach, lusterkach i innych takich numerach ale to juz chyba przeszłość bo najnowszy model pozbawiony jest tych przypadłości.

Jest pozbawiony bo jest nowy. Te Mazdy sprzed kilku lat, które dzisiaj są całe pordzewiałe, jak były nowe to też pordzewiałe nie były. Jak już napisałem, na dziś możesz tylko uwierzyć producentowi lub nie, a pewności nie ma żadnej jak te auta będą wyglądać po kilku latach.

BTW, to nic mnie tak nie śmieszy jak np. VW, który przy każdej kolejnej generacji Paska czy Golfa obwieszcza, że wszystkie problemy zostały wyeliminowane. Najśmieszniejsze, że ludzie za każdym razem się na to nabierają, a potem czytając test długodystansowy takiego "poprawionego" modelu, statystyki awaryjności albo opinie użytkowników, to... zwykle jest nawet gorzej niż było we wcześniejszej wersji. Dlatego uważam, że kupując nowe auto klient jest nawet w gorszej sytuacji niż przy kupnie używanego, bo opinii jak auto sprawuje się po kilku latach brak. Pozostaje tylko zaufanie do danej marki lub jego brak. A to łatwo zepsuć takimi niedoróbkami, na jakie ostatnio pozwalała sobie Mazda.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2016, 11:33:08 wysłana przez Milos »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Września 2016, 18:59:53 »
Wszystkie problemy poprzedniego modelu zostały wyeliminowane w programie AutoCad. Jeśli pojawią się jakieś nowe, zostaną wyeliminowane w kolejnym modelu:))
Tak to obecnie w niektórych markach działa...

Offline tommy_gun

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Września 2016, 17:57:22 »
Mazda chyba jest składakiem w przeciewieństwie do Toyoty.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Września 2016, 19:36:33 »
Mazda to stosunkowo niewielki producent aut. Pokażcie mi drugiego takiego, który równie bezkompromisowo podąża własną drogą i upiera się przy tak innowacyjnych rozwiązaniach? Akurat CX5 ma sporo istotnych wad, jednak M6, CX3 czy MX5 sa w swoich klasach bardzo fajne; sam choruję na miatę zamiast coopera. Benzyniaki skyactiv są ciekawe, choć czas pokaże na ile trwałe w funkcji czasu. Ale trwałość chyba nie jest priorytetem firmy - przede wszystkim ma być innowacyjnie i przyjemnie dla kierowcy.

Ja w każdym razie lubię i doceniam tą markę, choć rzeczywiście toyoty są dużo bardziej pancerne..

Offline brandol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Października 2016, 21:34:49 »
Zwyciężył rozsądek. Dobre auto czyli.... nie wiesz że je masz.  Nudna przewidywalna Toyota zwycięża ;-)

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline usuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2016, 10:07:02 »
Toyota bardzo powoli wprowadza nowinki, tłumaczą się potrzebą dopracowania nowych rozwiązań. Ja nigdy nie kupuję fabrycznie nowych aut gdyż zbyt wiele tracą na wartości w pierwszych 3 latach. Dzięki temu gdy kupuję auto 3 -4 letnie wiem już jakie bolączki dotyczą tego konkretnego modelu. Skrzynia automatyczna hyy  :embarassed: fajna sprawa bo w mieście nie trzeba wachlować lewarkiem nie fajna sprawa bo o jeden element więcej który może się zepsuć. No i odczucie organoleptyczne, umów się na jazdę Ravką z taką skrzynią CVT. Cała przyjemność z jazdy niknie. Po dodaniu gazu silnik wchodzi na optymalne obroty i takie są utrzymywane przez cały czas. Silnik buczy jednolicie jak agregat a ty przyśpieszasz. Może to moje subiektywne odczucie bo 30 lat śmigam manualem ale lubię sobie wkręcić motor na wysokie obroty i cieszyć się jego gangiem czasem strzelając ze sprzęgła. Faktycznie mazepa ma bardzo nowoczesną stylistykę i nowatorskie rozwiązania, cytryny też miały i psuły się na potęgę. Czas pokaże jakie wady skrywa CX5. Od 8 lat latam Ravkami, dla mnie to auto siermiężne ale bardzo przewidywalne. Poprzednio latałem RAV4 z 2005 roku z silnikiem D4D i więcej nie chcę diesla. 130 tyś i leci turbina oraz koło 2 masowe. Bardzo czuła na jakość ropy. Teraz mam RAV4 z 2011 w benzynie, mam najazd 110 tyś i poleciała mi sonda lambda  <zolta>. Gdzie są dawne auta dla których najazd 200 tyś to norma  :roll:?

Offline brandol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Października 2016, 09:16:31 »
Akurat co do skrzyni CVT to mam najmniejsze obawy i zastrzeżenia. Obecnie jeżdżę Verso 1.8 z automatem CVT i uważam że jest to super rozwiązanie. Oczywiście jeśli ktoś używa pedału gazu w sposób 0/1 to faktycznie po wciśnięciu do podłogi obroty idą do góry i utrzymują się. Można używać łopatek i też będziemy mogli wchodzić na obroty jakie chcemy.... tylko po co......
Z tą skrzynią trzeba nauczyć się jeździć i wtedy nic nie wyje....
P.S.
Jeździłem też osławionym DSG i jakoś mnie nie powaliła na kolana ta skrzynia....ot po prostu zmienia biegi tak samo jak zwykła jednosprzęgłowa skrzynia hydrokinetyczna. Może na poziomie wyczynowym ma to znaczenie ale na drogach publicznych wyścigi się nie odbywają :-)
Pozdro

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Października 2016, 19:19:55 »
No, ktoś jednak musi kupić nowe, żebyś miał możliwość zakupu trzyletniego. Poza tym, zakup takiego trzylatka może stanowić większe ryzyko niż zakup np pięciolatka. Obecna ravka to chyba moje trzydzieste auto. Szybko sprzedawałem te, które miały jakieś istotne dla mnie wady. Znacząco później zaś te, z których byłem zadowolony i sprzedawałem z uwagi na zainteresowanie nowszym modelem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl