Autor Wątek: Zaslanianie wlotów powietrza  (Przeczytany 8868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blask123

• Toyot Leżący
  • *
Zaslanianie wlotów powietrza
« dnia: 06 Października 2016, 01:45:52 »
Na YouTube był filmik jak gościu zamontował zasłonę włosów powietrza . Teraz nie moge tego znalesc. Jak myślicie ma to sens na zimę.  Pamiętam że w poprzednia spalanie miałem ogromne. Ciekawe czy takie zaslanianie coś pomoże i nie zaszkodzi
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2016, 15:19:07 wysłana przez Damian91 »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
Odp: Zaslanianie włosów powietrza
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2016, 06:34:21 »
Kolega jest fryzjerem? Bo o tych włosach pisze.  :grin:
A na poważnie to jest o tym temat tu: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,29424.msg406445.html#msg406445

Offline Bodzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2016, 09:59:13 »
jja nie zaslaniam , zdaje sie na termostat, spalanie zima 4, 8 :-)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2016, 10:52:40 »
Pamiętam że w poprzednia spalanie miałem ogromne.

Ogromne to jest ile ? 40 ? 60 na sto ?
3VZ.pl

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2016, 20:59:10 »
jja nie zaslaniam , zdaje sie na termostat, spalanie zima 4, 8 :-)
Ja zasłaniam, nie wiem jaki ma wpływ, bo autem jeździ żona, ale na chłopski rozum, jeśli ktoś jeździ tylko po mieście i na krótkich odcinkach, to musi coś dawać w temacie temperatury silnika.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2016, 21:46:36 »
Ja nie zasłaniam, myślałem o tym i właśnie jak tu koledzy piszą w zależności jak kto użytkuje. Jeżeli po mieście i krótkie odcinki to widzę sens bo silnik praktycznie na ciągłym niedogrzaniu (stąd też pewnie olej 0w20 robi robotę). Ja użytkuję auto 80% trasa, silnik ma czas się nagrzać i nie ma problemu podczas jazdy na baterii. Nie wychładza się tak bardzo. Może jakby to było łatwiejsze do wykonania (od góry) to bym się pokusił o zmontowanie czegoś na silne mrozy - do doraźnego wykorzystania...
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2016, 15:37:53 »
Ja zasłaniam, choć nie bardzo się do tego przyłożyłem. Mam tylko 2 pianki na dolnej kracie pomiędzy halogenami (2 gen.) Mimo to widzę różnicę. Silnik generalnie normalnie jest niedograny. Nawet po przejechaniu 15min. śnieg na klapie nie stopnieje. Jeżdżę na taxi i w momentach kiedy trzeba się dogrzać na postoju, to szybciej się nagrzewa. Spalanie w zimie też teraz tak mocno nie odbiega od tego z lata. Do tego parkuję w ciepłym garażu, więc samochód już po 1-2 km pracuje normalnie, bez włączania spalinowego bez potrzeby.

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2016, 16:51:40 »
Zasłanianie wlotów to wymysł rodem z lat 60-tych ubiegłego wieku gdzie nie było w silnikach termostatów. Jeżeli macie problem z niedogrzaniem to zacznijcie od wymiany płynu, termostatu.
Obecne konstrukcje są nie wymagają tego typów zabiegów, sprawny układ w kilka minut zagrzeje płyn do optymalnej temperatury.

Oczywiście "zatkanie" wlotów na krótka metę pomoże , pęd zimnego powietrza nie będzie tak szybko studził chłodnicy ale sa tez minusy. Wystarczy zapomnieć o wlotach przy dynamicznej jeździe autostradą ...

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2016, 17:48:42 »
>Zasłanianie wlotów to wymysł rodem z lat 60-tych
Nie zgadzam sie z ta teoria.

Mam kilkuletni sprawny samochod z wymienionym plynem i silnikiem 2.0TDI.
Jak wiadomo diesle sa o wiele sprawniejsze niz benzyny, nie generuja wiec tyle ciepla, zagrzanie sie zajmuje im wiecej czasu.
Po zaslonieciu odpowiednich otworow silnik o wiele szybciej osiaga robocza temperature 90-92stC. W dluzsze trasy w zimie raczej sie nie wybieram, wiec przegrzanie mi nie grozi.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zaslanianie wlotów powietrza
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopada 2016, 19:13:39 »
"Obecne konstrukcje są nie wymagają tego typów zabiegów, sprawny układ w kilka minut zagrzeje płyn do optymalnej temperatury."

No właśnie w kilka minut to można nawet dojechać do celu albo połowę trasy mieć niedogrzany silnik. Amerykanie tymi samochodami jeżdżą dłużej niż my i nie bez powodu odkurzyli ten może stary pomysł. Nawet są tabelki ile kratek zasłaniać w jakich temperaturach. Większość kratek można mieć zasłoniętych praktycznie przez 3 pory roku. A jeżeli chodzi o termostat, no to chyba w razie czego włączy wentylator jak się zapomni, no nie ?
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 19:15:28 wysłana przez Timestudio »

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopada 2016, 00:20:29 »
Amerykanie tymi samochodami jeżdżą dłużej niż my i nie bez powodu odkurzyli ten może stary pomysł.
I dlatego dzisiaj już zasłoniłem.. jak co roku :)

« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2016, 00:25:31 wysłana przez Priusman »

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopada 2016, 14:01:27 »
Tu - http://moto.pl/MotoPL/1,88389,16801032,Opel_wprowadzi_pelna_aktywna_zaluzje_wlotu_powietrza.html - jest artykuł z 2014r o aktywnych żaluzjach w Oplu
..dopiszę.. cytat "Mimo pozornej prostoty założeń rozwiązania, pełna aktywna żaluzja przednich wlotów powietrza stanowiła poważne wyzwanie dla projektantów i inżynierów. Musieli oni uwzględnić szereg czynników, w tym nie tylko stylistykę i konstrukcję pojazdu oraz ochronę pieszych, ale także wpływ na wysokość stawek ubezpieczeniowych, rodzaj silnika i przekładni oraz gospodarkę cieplną tych podzespołów, a także, oczywiście, zapotrzebowanie na chłodzenie"
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2016, 14:20:50 wysłana przez Krisstof »

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopada 2016, 18:37:40 »
To zawsze dodatkowe "coś", co kosztuje, co się może zepsuć, co też musi być podłączone do instalacji elektrycznej samochodu. Myslę, że z podobnych względów zrezygnowano z tego "termosu" na płyn chłodzący w gen2.

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Listopada 2016, 17:20:20 »
Jakiej średnicy otuliny będą najlepsze? w markecie widziałem 18x9 mm i 22x9 mm

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Listopada 2016, 20:13:07 »
Jakiej średnicy otuliny będą najlepsze? w markecie widziałem 18x9 mm i 22x9 mm
Półtora cala :) (weź te grubsze)