Autor Wątek: wymiana klocków camry tył oraz wymiana osłon amortyzatorów.  (Przeczytany 1144 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline imt579

• Toyot Pełzający
  • **
wymiana klocków camry tył oraz wymiana osłon amortyzatorów.
« dnia: 18 Października 2016, 22:58:51 »
W camry mam jeszcze dwie usterki do usunięcia mianowicie kończą mi się klocki z tyłu oraz mam do wymiany osłony amorków na tyle.
Teraz nasuwa mi się kilka pytań;
Z racji tego ze gdy chciałem rozruszać zastane klocki w przednim lewym kole, ukręciła się jedna śruba mocująca zacisk do jarzma w prowadnicy zacisku i żadna mocą nie dało się jej wykręcić, nie pomogło lanie wd 40, grzanie prowadnicy na kuchence gazowej, uleciał nawet imbus 6mm ze Stanleya. Mam teraz obawy co ruszania zacisków tylnych, obawiam się że i tu śruba może ulecieć, lanie środkami penetrującymi w tym miejscu jest raczej mało skuteczne z racji kiepskiego dostępu- prowadnica idealnie dolega do jarzma, ogrzanie raczej też odpada, nie mam palnika by ogrzać jarzmo. Wpadłem na pomysł by odkręcić całe jarzmo z zaciskiem i szczeliną na tarczę hamulcową wsadzić klocki ale nowy klocek raczej nie wejdzie tą szczeliną i cały plan może nie wypalić.
Macie Koledzy jakieś inne ciekawe patenty na odkręcenie zacisku poza ostukiwaniem łba śruby i grzaniem jarzma?
Ma ktoś może na zbyciu prowadnice zacisku na przód?
Dopasowywał ktoś kiedyś osłony na tył od innego auta?
Czy po wykręceniu amortyzatorów na tyle muszę ustawiać geometrie na tyle? mi się wydaje ze nie z racji tego ze kąty są chyba nieregulowane w tych samochodach?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: wymiana klocków camry tył oraz wymiana osłon amortyzatorów.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2016, 00:38:05 »
  :shock: Na kuchence? W palnik czasem opłaca się zainwestować, ale nie wszędzie można go użyć. Jeśli nie ma wyjścia, to trzeba się liczyć z koniecznością wymiany uszczelnień. Czasem dożo daje właśnie oklepanie śruby młotkiem, ale z wyczuciem żeby łba śruby nie zmasakrować.

Po wymianie amorów z tyłu geometria się tam  tragicznie nie zmieni, a jeśli nawet, to myślę że będzie w tolerancji. Sprawdzić zawsze możesz przy okazji przeglądu.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2016, 01:02:30 »
Ja mam pytanie, gdzie w przednich zaciskach w Camry jest śruba na imbus 6mm ? Stanley to akurat nie jest wyznacznik jakości klucza ;)
3VZ.pl

Offline imt579

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2016, 11:33:28 »
Ja mam pytanie, gdzie w przednich zaciskach w Camry jest śruba na imbus 6mm ? Stanley to akurat nie jest wyznacznik jakości klucza ;)
rozwierciłem śrubę która się zerwała, wbiłem imbus gwiazdkowy podgrzałem prowadnicę i wtedy próbowałem wykręcić.   

Offline iko01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2016, 17:27:30 »
HYHY :>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl