Witam,
Mam problem z moją Yaris, którą zakupiłem 2 tygodnie temu w UK i tutaj też jest użytkowana. Samochód ściąga na prawo, a żeby jechać prosto należy cały czas trzymać kierownicę lekko przekręconą w lewo.
Niby jest gwarancja, ale sprzedawca uparł się, że problemem jest zbieżność kół, która nie podlega gwarancji, bo prawdopodobnie gdzieś wjechałem w dziurę i to spowodowało problem. Ja mam jednak odmienne zdanie, ale mój błąd, że dobrze nie zwróciłem na to uwagi podczas jazdy próbnej. Otóż test był robiony na mieście, a przy takich warunkach nie jest łatwo to zauważyć, gdyż prędkość jest niska, dużo skrętów, zakrętów, światła itd. Dopiero po zakupie, gdy wracałem do domu po autostradzie, wtedy dokładanie zauważyłem ten problem. Pomyślałem tak, jak sprzedawca, że to zbieżność albo może ciśnienie w którejś oponie jest niższe i dlatego ściąga. W każdym razie nie miałem wtedy za bardzo czasu, bo następnego dnia do pracy, a potrzebowałem pilnie auta.
Od tamtego czasu zrobiłem w Halfords darmowe testy zawieszenia i układu sterowania oraz jakiś test bezpieczeństwa. Wykazało, że opony przednie bardziej zużywają się na krawędziach i jedna tylnia zużywa się niekształnie(cytuję: "wearing out of shape"). Nie ma żadnych uszkodzeń w układzie sterowania i zawieszeniu. Nakazali zrobić zbieżność, więc zrobiłem od razu u nich. Nie przyniosło to poprawy, ale powiedzieli mi, że oni robią zbieżność tylko z przodu i nie mogą zrobić dla wszystkich 4 kół, więc powinienem się udać do zakładu, gdzie robią dla wszystkich kół i to powinno pomóc. OK, więc udałem się do innego zakładu, opowiedziałem o tym, że potrzebuję zrobić dla wszystkich 4 kół. Ich tłumaczenia jednak nie bardzo rozumiem, ale może się nie znam. Powiedzieli, że robią dla 4 kół, ale ustawia się tylko z przodu, gdyż w tym samochodzie tył jest zrobiony na stałe i nie można go regulować. Nie za bardzo rozumiem o co chodzi, może mi ktoś to wyjaśnić albo podać link, gdzie mogę o tym poczytać? W każdym razie zrobiłem u nich tą zbieżność(robią komputerowo), gdzie wykazało, że faktycznie parametry odbiegały od normy(mam wydruk z kątami przed i po), jednak po ustawieniu problem pozostał(zaznaczam, że na wydruku nawet po ustawieniu dwie wartości są ciągle na czerwono). Pojechałem do nich dzisiaj drugi raz, znowu ustawiali i znowu to samo, samochód dalej ściąga na prawo. Powiedzieli, że jak dalej będzie ściągać, to żeby wrócić raz jeszcze.
Międzyczasie sam podniosłem samochód podnośnikiem i sprawdzałem każdą oponę. Próbowałem kręcić każdą oponą i sprawdzałem czy nie ma luzów. Luzów nie ma, ale moim zdaniem przednie opony nie kręcą się tak swobodnie, jak tylnie. Tak, jakby coś je lekko przytrzymywało i sporadycznie słychać lekki, słabosłyszalny metaliczy dźwięk. Dziś po powrocie z miasta przysunąłem rękę blisko każdej z tarcz hamulcowych. Przy przednich tarczach czuć było wyraźnie ciepło, przy tylnich praktycznie nic. Czy możliwe, że coś jest nie tak z układem hamulcowym, co powoduje przychamowywanie przodu i przez to ściąganie na prawo?
Dane samochodu:
Toyota Yaris TR 1.33 L benzyna, dual vvt-i, rok produkcji 2010, opony 15".
Ma pełną historię serwisową Toyoty, w której widnieje między innymi, że w tym roku w styczniu były wymieniane przednie klocki hamulcowe.
Z tyłu są założone opony asymetryczne, z przodu chyba symetryczne.
Czy możliwe, że źle zamontowali te klocki albo może to normalne i klocki muszą się dopoasować?
Co jeszcze może być przyczyną takiego ściągania? Czy jeśli zbieżność była źle ustawiona i opony już się nierównomiernie zużyły, to po ustawieniu zbieżności od razu nie powinno sciągać czy opony też już trzeba zmienić? Czy mogę jeszcze coś sam sprawdzić? I co dalej po kolei sprawdzać?
Niestety mieszkam bardzo daleko od sprzedawcy, bo gdyby nie to, to już dawno bym do niego zajechał, co zresztą sam mi zaproponował i on by sam to sprawdził. Jeśli sam czegoś nie wykombinuje albo okaże się, że będę musiał dużo zapłacić za naprawę, to wtedy mimo wszystko pojadę do niego. Jeśli jednak to nic poważnego, to zrobię to sam na własny rachunek, bo to samo wydam za paliwo, jak by miał do niego jechać.