Autor Wątek: RAV4 II 2002 rok 3 drzwi 2.0 benzyna manual 150kkm  (Przeczytany 2844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline meekeen

• Prawie Toyot
RAV4 II 2002 rok 3 drzwi 2.0 benzyna manual 150kkm
« dnia: 30 Października 2016, 21:38:08 »
czesc wszystkim

kupilismy rodzicom Toyote RAV4 jak w temacie. Swietne auto, naprawde.

W zwiazku z tym mam szereg pytan prosze:

1. Jaki olej do tego zalac? Jakie one lubia najbardziej? Myslalem o wyzszej polce np Motul czy LiquiMoly - np. taki 8100 Xcess 5w40 od Motula? Choc instrukcja do auta mowi ze najwiekszy zakres pracy temp. to ma niby 10w-30?
Rodzice beda jezdzic malo (ok 7kkm) i wszystko po miescie praktycznie na krotkich dystansach - jesli to cos zmienia.

2. Jest jakis najlepszy patent zeby zabezpieczyc ta pokrywe kola zapasowego na klapie przed zlodziejami? Jakas klodka ktora najlepiej pasuje i jest mega mocna czy jakies inne rozwiazanie prosze?

3. O co chodzi z tymi ogranicznkami? Lewe i prawe drzwi lataja jak piorka a tylne strzelaja na maxa przy otwieraniu? To oznacza ze sa tak wyrobione czy to zawsze byl slaby punkt tego modelu? Wymiana na nowe ograniczniki cos da? Boje sie ze np na parkingu to wiatr takie drzwi porwie i narobi mega szkod.

4. Sa dostepne dywaniki oryginalne toyoty z weluru ale jasno szare/popiel? Czy tylko jakis aftermarket? Jak tak to gdzie mozna takie dywaniki dostac? W srodku maja jasno szara skore i jasne plastiki wiec takie dywaniki jasnoszare bylyby mega.

5. Co to byla/co dawala wersja Limited tego modelu? W tej malej ksiazeczce gdzie wbijaja serwisy (auto przyjechalo z Niemiec) na pierwszej stronie jest napisane tak: Modell: RAV-4 2.0 3tg Limited. Nigdzie indziej w papierach nie ma wzmianki jako bylaby to wersja Limited - tylko tam. Staralem tez sie znalezc jakies info na necie o tej wersji i co ona dawala ale bezskutecznie.

5. Mozna gdzies kupic tylnie klosze ale przezroczyste w stylu lexusa czy grand vitary - takie JDMy?

6. Jest jakis dobry/fajny sklep z czesciami w Polsce do tego modelu/do Toyoty?

dzieki max i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2016, 21:43:05 wysłana przez meekeen »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: RAV4 II 2002 rok 3 drzwi 2.0 benzyna manual 150kkm
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2016, 23:29:17 »
1. X-cess jak najbardziej.
2. Zdjąć koło, zostawić samą pokrywę - zawiasy klapy dłużej wytrzymają, jak nie będą obciążone dodatkowymi 30kg, a jak Rodzice będą jeździć w obrębie miasta to zapasówka raczej zbędna.
3. Możesz wymienić ograniczniki, choć to akurat jest słaby punkt Toyoty i wiatru i tak nie utrzymają.
4. Pytaj w ASO.
5. Pic na wodę, była Terra, Luna, Sol.
5. Po lifcie były przezroczyste.
6. ASO. Większość hurtowni ma ten sam asortyment.
3VZ.pl

Offline meekeen

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2016, 23:54:56 »
super, dziekuje serdecznie za podpowiedzi.

1. Czyli ten X-cess jest 'naprawde dobry' do tego motoru? I 5w40 bedzie dobry?

2. W sumie nie zdawalem sobie sprawy zeby wyciagnac zapasowke i przez to mniej obciazac zawiasy. Ale mi akurat chodzilo o to ze te pokrywy przeciez kradna nie i dlatego sie pytalem jak to zabezpieczyc tam od dolu zeby tego nie ukradli. Czy jakas klodka czy jak? Jak bylo w oryginale jak samochod wyjezdzal z salonu?

3. czyli po wymianie ogranicznikow na zupelnie nowe, nawet wtedy 'tak sobie' spelniaja ta funkcje i nie bedzie mega poprawy tylko przecietna poprawa?

4.  Rozumiem, ale nigdzie nie ma absolutnie zadnej informacji ze to jest terra, luna albo sol. Ani w Briefie nic nie ma, ani nic. Ja juz nic nie rozumiem. W tej ksiazce serwisowej pod tym Modell, jest kod/numer wyposaznia: LA15
Ktos cos?

5. Mi nie chodzi o kierunkowskazy boczne ktore faktycznie byly przezroczyste po lifcie ale o klosze tylnie. Na styl Lexusa czy Grand Vitary.

pozdro

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Października 2016, 00:42:37 »
1. Olej to jest temat-rzeka. Co użytkownik, to co innego będzie polecał. Na miasto będzie więcej niż dobry.
2. Wszystko kradną, nie ma na to sposobu. Fabrycznie nie było żadnego zamka ani kłódki.
3. Kwestia odczuć, nawet nie wiem jak jest w naszej Ravce, nikt nie zgłaszał problemu.
4. Podaj VIN, to będzie informacja. LA15 to szara skóra.
5. Mnie też nie chodzi o boczne kierunki, tylko tylne klosze, które po lifcie były przezroczyste. A jak chcesz Lexus-look, to trzeba kupić IS200/300, albo właśnie Vitarę, a nie robić festynu z Ravki.
3VZ.pl

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Października 2016, 00:53:07 »
1. Czyli ten X-cess jest 'naprawde dobry' do tego motoru? I 5w40 bedzie dobry?

Olej jest dobry ale ma właściwości czyszczące i trzeba wziąć pod uwagę przebieg auta i wiedzieć na jakim oleju wcześniej pracował silnik.
U mnie w padlinie skończyło się na wypłukaniu syfu z silnika i pierścienie się rozsypały a auto było 4 lata starsze.
Nie zalewałbym tego oleju do starszych jednostek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Października 2016, 02:24:05 »
Rob, nie przesadzaj z tymi starszymi jednostkami, mam to zalane w MZ'cie z '94, który ma prawie pół bańki.

Jeśli ma 150kkm i nie ma problemów z OCV, to co mu może zaszkodzić ?
3VZ.pl

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Października 2016, 02:31:10 »
mam to zalane w MZ'cie z '94, który ma prawie pół bańki.

Zgodzę się z Tobą ale Ty masz u siebie silnik po remoncie ;)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Października 2016, 08:51:25 »
mam to zalane w MZ'cie z '94, który ma prawie pół bańki.
Zgodzę się z Tobą ale Ty masz u siebie silnik po remoncie ;)

Akurat nie ten. Motor jest nieotwierany od nowości. Chyba, że remontem nazywasz wymianę uszczelniaczy i świeży silikon pod miską ;)
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Października 2016, 13:52:32 »
Chyba, że remontem nazywasz wymianę uszczelniaczy i świeży silikon pod miską ;)

Fachowo to się nazywa doinwestowany  :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl