Autor Wątek: Rav4 nagłe spadki napięcia akumulatora  (Przeczytany 3407 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline prestone

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 nagłe spadki napięcia akumulatora
« dnia: 02 Listopada 2016, 01:01:03 »
Witam wszystkich!
Mam pewien problem w Toyocie rav4 2.0 16V 1997r z gazem sekwencyjnym, otóż raz na jakiś czas - tzn co miesiąc, dwa nie można odpalić auta bo jak się okazuje akumulator został rozładowany, rozrusznik kręci ale tylko tyle...kontrolki itd wszystko ok...poza jedną, przed odpaleniem już bez zapłonu świeci "sterownik" od gazu - ten ze wskaźnikiem i przełącznikiem benzyna/gaz.
Jestem pewien że nie zostawiałem żadnego odbiornika włączonego, bo po powrocie do auta byłoby to widoczne. Zdarzyło się to wczoraj czwarty raz. Wieczorem pozostawiony na noc, kolejnego wieczora już nie odpalił, miernik pokazuje napięcie w granicach zaledwie 12V.
Co może być przyczyną takiego spadku napięcia?

Offline prestone

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 nagłe spadki napięcia akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2016, 08:04:28 »
Dodam jeszcze że wczoraj na próbę zmieniłem akumulator na inny wprawdzie mniejszy ale jednak bardziej naładowany i nie pomogło, reakcje te same. Bez wyjmowania zostało tak na noc a dzisiaj rano ku zdziwieniu wszystko jest ok i odpalił na tym mniejszym aku bez problemu.
Jakieś porady w temacie? Każde sugestie bardzo mile widziane.
Pozdrawiam!

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2016, 08:23:08 »
rozrusznik kręci ale tylko tyle.
Masz rozładowany akumulator i kręci Ci rozrusznik?  :o

Centralka od gazu świeci cały czas, czy tylko wtedy jak auto nie odpala?

Offline prestone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2016, 15:04:29 »
Tak, kręci przy 12V na mierniku, kontrolki świecą normalnie, nie ma nic co by wskazywało na spadek napięcia.
Tzn jak centralka od gazu świeci bez zapłonu to już nie odpali. Dziś rano po nocy nie świeciła już i odpalił normalnie, na tym akumulatorze który został podłączany wieczorem.
Normalnie centralka nie świeci bez zapłonu, tak jak w tej chwili i jest normalnie.
Zauważyłem jeszcze jedną tendencję że za kazdym razem gdy pojawiał się ten problem pogoda była deszczowa więc spora wilgotność powietrza, nie wiem czy to ma faktycznie związek.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2016, 15:08:20 wysłana przez prestone »

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2016, 20:23:38 »
Akumulator ,który nadaje się do natychmiastowego ładowania ma napięcie poniżej 12,3V. Napięcie 12,4-12,7V jest ok.W pełni naładowany powinien mieć 12,8-13v. Oczywiście w stanie spoczynku ,czyli nie rozładowywany i nie ładowany przez minimum 4h.
I to należy sprawdzić najpierw.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopada 2016, 19:36:02 »
Strasznie chaotycznie tą usterkę opisałeś. Skoro silnik kreci lecz nie zapala, zostawmy akumulator - jest sprawny. Jeśli bez włączonego zapłonu masz włączony przycisk do przełączania zasilania, terminal 15 jest zasilony. Zgłoś się do kumatego elektryka, by znalazł miejsce w którym spotykają się terminal 30 (12 stale) i terminal 15 (12 po zapłonie).

Offline prestone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Listopada 2016, 11:49:13 »
Starałem się dosyć dokładnie opisać problem, co nie do końca jest łatwe. Dany opis był dokonany na podstawie konkretnej chwili i sytuacji a na postawie dalszych spostrzeżeń uzupełniony w kolejnych postach aby przekazać jak najwięcej informacji.
A jeszcze pytanie, bo skoro w tej chwili jest wszystko ok, żadnych "dziwnych" zachowań to da się cokolwiek zdiagnozować? Bo tak jak wspominałem taka sytuacja może się powtórzyć za miesiąc, dwa czy nawet za pół roku.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopada 2016, 16:28:32 »
Będzie to trudne i pewnie żaden z dobrych warsztatów się nie podejmie, z braku czasu i innych względów. Niemniej toyota dosyć solidnie zabezpiecza instalację, więc zacząłbym od sprawdzenia tego gazu. Gdy zastaniesz auto z włączonym przyciskiem przełączania, rozepnij na chwilę sterownik instalacji gazowej. Możesz też np. przy włączonym zapłonie odłączyć i podłączyć akumulator - wtedy wszystkie sterowniki zostaną włączone jednocześnie i transponder immobilizera zostanie poprawnie odczytany. Auto pewnie odpali, jednak nie zwalnia to z konieczności odnalezienia sedna usterki.

Offline prestone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada 2016, 19:15:51 »
Dzięki wielkie za udzielenie porady.
Czyli przyczyna może leżeć po stronie instalacji gazowej? W sumie ostatnio byłem u gazownika ale z innego powodu, bo do wymiany poszły wtryski gazu, był pod komputerem ale nic niepokojącego nie pokazało.
Zależy mi właśnie aby znaleźć przyczynę i ją wyeliminować, na dłuższą metę doraźne sposoby to nie wyjście, ale dobrze wiedzieć co można próbować zrobić w razie powtórki.

Offline prestone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2016, 15:11:55 »
Sytuacja się powtórzyła i niestety żaden ze sposobów nie działa, sterownik cały czas się świeci i kompletnie na nic nie reaguje.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2016, 15:47:23 »
Masz gdzieś zwarcie, które w bardziej sprzyjających warunkach pogodowych (wilotność powietrza) się pokazuje. Jeśli sam nie jesteś w stanie usunąć usterki,  to podjedź do jakiegoś gazmena. Wytłumacz spostrzeżenia i powinien namierzyć miejsce zwarcia bez problemu.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2016, 18:09:38 »
Tzn przy rozłączonym sterowniku pod maską przełącznik gazu wciąż jest aktywny? Jeśli tak, jedź tylko do tego gazownika żeby sprawdził miejsce, w którym przechodzi wiązka z komory silnika do kabiny.

Offline prestone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopada 2016, 20:31:52 »
Tzn reaguje tylko na odłączenie zasilania lub odłączenie tego srerownika ale po podłączeniu z powrotem dalej jest to samo. Próbowałem "osuszyć" sterownik pod maską szuszarka ale też nic to nie pomogło...już kilka godzin tak jest.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopada 2016, 18:50:54 »
prestone, jedź po prostu do jakiegoś bystrego elektryka w pobliżu. majątku nie stracisz a być może znajdzie miejsce zwarcia. przecież jeśli to 12 zewrze porządnie do masy, to w końcu spali się auto..

Offline prestone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2016, 22:46:04 »
Byłem u dwóch elektryków, gazownika i nic konkretnego...to że czujnik któryś może,  może pompa paliwa się zacina, może przekaźnik, może wklad stacyjki robi zwarcie...
Potem pojechałem do znajomego który pracuje w sklepie motoryzacyjnym i pierwsze co powiedział to żeby sprawdzić masę na instalacji gazowej, trudno stwierdzić czy pomogło bo akutat później już odpalal normalnie ale jak na razie jest ok...pożyjemy zobaczymy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl