Autor Wątek: Opony Michelin w Ave T25 - glośne/problem/reklamacja  (Przeczytany 14622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Opony Michelin w Ave T25 - glośne/problem/reklamacja
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lipca 2005, 10:48:52 »
Cytat: tisot
i wskurales cos ??
Byłem doradcą servisu w ASO Opla wiŞc byłem z tej drugiej strony (między młotem a kowadłem) - w praktyce wyglądało to tak, że w przypadku poząbkowanych opon (a sądze że takie są u Ciebie skoro są głośne) zawsze pierwsza była odmowa reklamacji. Dalej pismo klienta do ASO przekazane doalej do oponiarzy łączyło się z kolejną odmową. Po trzeciej interwencji pisemnej klienta czasami uznawali reklamację.
Co ciekawe uzasadnienia były takie iż to wiąże się z normalną eksploatacją opon a przecież ząbkowanie następuje w skutek źle dobranych opon (ich twardości, rodzaju bieżnika, szerokości itp) do stylu jazdy kierowcy, masy auta i szeregu innych pierdół lub np wadliwej konstrukcji zawieszenia jakie miały Vectry B i mają C powodującej ząbkowanie

Podsumowując warto sprłbować jeżeli są poząbkowane.
Jeżeli są poprostu głośne same z siebie, ze swojej konstrukcji to szkoda na to czasu bo zanim Ci uznają reklamacje to je dawno zjeździsz. Taka procedura może trwać nawet do roku.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 19:04:51 wysłana przez ayrsen »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

topol

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lipca 2005, 10:53:53 »
Cytat: Kryspin
Co ciekawe uzasadnienia były takie iż to wiąże się z normalną eksploatacją opon  a przecież ząbkowanie następuje w skutek źle dobranych opon (ich twardości, rodzaju bieżnika, szerokości itp) do stylu jazdy kierowcy, masy auta i szeregu innych pierdół lub np wadliwej konstrukcji zawieszenia jakie miały Vectry B i mają C powodującej ząbkowanie

Gdzieś czytałem wyjaśnienie, iż ząbkowanie opon ma prawo się zdarzyć przy wielowahaczowym tylnym zawieszeniu. U mnie jednak nie występuje, a Carina takowe przecież posiada.... aha opony Dębica Furio.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 19:06:19 wysłana przez ayrsen »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lipca 2005, 11:12:43 »
Cytat: topol
Gdzieś czytałem wyjaśnienie, iż ząbkowanie opon ma prawo się zdarzyć przy wielowahaczowym tylnym zawieszeniu.
Tak wynika to z chęci uzyskania przez producentów jak największej przyczepności kół co w dzisiejszych czasach istotne i okupione jest bardzo często ząbkowaniem opon.
Jedne auta ząbkują inne nie ale jest to kwestia konstrukcji zawieszenia (parametrów)
A poza tym bardzo często ząbkują opony twarde przeznaczone dla sportu a zakładane do normalnej jazdy po mieście, trasie bez extremum.
Sam miałem okazje to sprawdzić. Kupiłem opony toyo proxes (nie pamiętam dokładnego symbolu) z bieżnikiem V dedykowane do ostrej jazdy dla ciężkich aut o dużej przyczepności. Carina ani ciężka, ani nie nastawiona na extremum przyczepności a do pracy też niestety nie jadę torem wyścigowym tylko przez miasto.  Efekt był taki, że po około 10 tys się poząbkowały się. Pierwsze wytarły się lamelki między V-kami. Z czasem zaczęły tak huczeć, że przy 70- 80 nie szło wytrzymać, wpadały w rezonans aż drżały plaskitki w środku. Teraz też mam V ale troszkę inne i już prawie 20 tys i jest super.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2007, 19:08:18 wysłana przez ayrsen »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl