Autor Wątek: RAV4 I Podświetlenie zegarów / deski  (Przeczytany 7958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Johnny25

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 I Podświetlenie zegarów / deski
« dnia: 08 Listopada 2016, 22:50:42 »
Hej,
mam problem z moją Rav4 I generacji, otóż padły mi prawie wszystkie żarówki na zegarach - podświetla mi tylko pół obrotomierza. Jakie żarówki tam są i jak się do nich dobrać? Czy panel gdzie nastawia się nawiewy posiada także oświetlenie i jak również jakie tam są żarówki i jak się tam dobrać?
Pozdrawiam

Offline prestone

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 I Podświetlenie zegarów / deski
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2016, 00:45:51 »
Odnoście suwaków od nawiewów sprawa jest prosta i łatwo się dobrać do żarówki bo jest tylko jedna i o ile dobrze pamiętam to T5.
Co do zegarów za bardzo nie pomogę, w prawdzie zabierałem się za wymianę żarówek na ledy ale po poszukiwaniach informacji zrezygnowałem bo z tego co doczytałem się wymontowanie zegarów jest dosyć utrudnione przez ograniczoną ilość miejsca przez krótkie przewody które należy wypiąć aby wyjąć zegary, ale na pewno jest to do zrobienia tylko trzeba się pobawić a co do typku żarówek to na necie trudno znaleźć info i najlepiej po prostu wymontować i sprawdzić co tam siedzi bo z tego co wyczytałem w różnych rocznikach mogą być może rodzaje żarówek.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2016, 07:35:59 »
Też siedzą T5.Tylko zwróć uwagę na ich moc. U mnie poprzedni właściciel w kilku pozycjach wstawił mocniejszą i plastik był nadtopiony
Ja wymieniłem na LEDy , może ładniej to wygląda  (Bo przy okazji rozebrałem cały licznik i wyczyscilem z brudu i kurzu) ale ściemniacz na ma praktycznie dwie pozycje.
Kable faktycznie są krótkie, trzeba mieć  małe ręce, żeby je wypisać i wpiać. Poza tym przez kierownice łatwo nie wychodzi , trzeba znaleźć odpowiednią pozycję,  ale da się.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Offline prestone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2016, 14:18:09 »
A to dobrze wiedzieć, już dawno chciałem wrzucić ledy smd na podświetlanie zegarów i na smd nie powinno być problemow z potenciometrem od sciemniacza.

Offline Johnny25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada 2016, 19:00:07 »
Też siedzą T5.Tylko zwróć uwagę na ich moc. U mnie poprzedni właściciel w kilku pozycjach wstawił mocniejszą i plastik był nadtopiony Ja wymieniłem na LEDy , może ładniej to wygląda  (Bo przy okazji rozebrałem cały licznik i wyczyscilem z brudu i kurzu) ale ściemniacz na ma praktycznie dwie pozycje. Kable faktycznie są krótkie, trzeba mieć  małe ręce, żeby je wypisać i wpiać. Poza tym przez kierownice łatwo nie wychodzi , trzeba znaleźć odpowiednią pozycję,  ale da się. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Można prosić o foto jak wyglądają ledy w zegarach? :) I czy pamiętasz moc tych żarówek ?

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2016, 07:45:46 »
W realu trochę lepiej to wygląda , widać wszystkie cyfry , choć jedne lepiej drugie gorzej ( LEDy niestety świecą bardziej punktowo). Możnaby nad tym popracować , ale mi to narazie wystarcza.
Mocy nie pamiętam ,i jej nie znam. Jak tylko zobaczyłem ponadtapiane plastiki od razu wiedziałem jednak ,że były wsadzona za duże. Dlatego też zdecydowałem się na LEDy.
https://goo.gl/photos/nZZHFvQY8UfdCDx79
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2016, 07:49:44 wysłana przez MiG25 »

Offline prestone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada 2016, 15:17:22 »
To żarówki ze zwykłymi ledami czy SMD?
Ile dokładnie jest żarówek w zegarach?

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada 2016, 19:30:29 »
To sa zwykle LEDy o średnicy 5mm ,tyle ze na 12v ,nie trzeba żadnego rezystora. Nie pamietam dokładnie ile ich jest ,robiłem to 2lata temu.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl