Autor Wątek: Zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego , zasada działania ?  (Przeczytany 4015 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stachura.janek

• Toyot Leżący
  • *
Witam W Jarku verso  1.3 Benzin , mam dziwny zbiorniczek wyrównawczy , mianowicie zastanawia mnie na jakiej zasadzie on działa i po co jest ? po co jest na nim skala  jak zbiornik nie jest przelotowy ? połączony jest z korkiem wlewu który znajduje się na Elastycznym Przewodzie  jednym cieniutkim Przewodem ? przed wczoraj zmieniałem płyn w zbiorniku wyrównawczym płynu było ponad skalę Max auto nie jeździło dwa dni cały czas stało od wymiany płynu dziś zauważyłem że płynu jest około 1 cm poniżej skali max ? żadnych wycieków nie zaobserwowałem , w miejscu gdzie znajduje się korek wlewu płyn cały czasz trzyma ten sam poziom , o co w tym chodzi ? zaobserwował to ktoś u siebie ? jak to niby działa?

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
Odp: Zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego , zasada działania ?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2016, 21:11:06 »
Może działa tak jak u mnie.

Korek wlewu masz (chyba) na chłodnicy i do niego podpięty jest zbiorniczek.

W całkowitym skrócie.
Podczas rozgrzewania silnika płyn rozszerza się i jest  wypychany do wyrównawczego, gdy  silnik stygnie zasysany jest z wyrównawczego do układu.

Offline stachura.janek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego , zasada działania ?
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2016, 21:13:56 »
Dzięki serdeczne , Tak dokładnie może nie dosłownie na chłodnicy ale na wężu zaraz obok niej  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl