Autor Wątek: objawy rozładowywującego sie akumulatora 12V  (Przeczytany 19214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
objawy rozładowywującego sie akumulatora 12V
« dnia: 23 Listopada 2016, 10:07:33 »
witam wszystkich forumowiczów,
próbowałem odszukać podobnego tematu na forum, ale nic nie znalazłem stąd moje pytanie

jakie są objawy rozładowywującego sie akumulatora 12V?
czy ktoś już to przerabiał u siebie?

pozdr
piotr
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: objawy rozładowywującego sie akumulatora 12V
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2016, 10:27:35 »
No cóż, sam pomiar napięcia powinien już dać do myślenia. A z takich widocznych objawów - ja odnotowałem widoczne przygasanie lampki oświetlenia wnętrza podczas pracy elektrycznej pompy hamulcowej przy otwarciu drzwi. Zresztą sam dźwięk tej pompki brzmi charakterystycznie. Inna rzecz, że mam garaż, w którym jest cicho, na zewnątrz przy ulicznym hałasie można tego nie zauważyć.

P.s. możesz również skorzystać z zasobów tego Forum :)
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37223.0.html
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2016, 10:38:21 wysłana przez Priusman »

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2016, 10:40:41 »
faktycznie, lampka swieci słabiej i dzwiek pompy tez jest slyszalny.
A jakieś inne objawy, np. przy odpalaniu auta?

Offline MZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2016, 13:47:48 »
Nie zauważyłem pośrednich objawów coraz gorszej kondycji akumulatora 12v.Przy padniętym po prostu nie otworzy się centralny zamek ,brak możliwości uruchomienia silnika a konkretnie załączenia obu przekażników  zalączających drugą baterię i dyskoteka na wyswietlaczu.Osobiście zawsze mam kable rozruchowe mogą być marketowe i umiejetność dostania się do bagażnika  przy braku  jego otwarcia przy pomocy 'dotyku',lub jak kto  woli zrobić sobie prezent i zakupić specjalną baterię rozruchową to i się podładuje telefon czy inne ustrojstwo.Z własnego doświadczenia to  oryginalna wymaga uzupełnienia wodą w celach to na pewno przedłuży się jej żywotność a zamienniki faktycznie bezobsługowe do 5 lat i następna o ile nie rozładujemy jej kilka razy przypadkowo co radykanie skróci jej 'życie'.

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2016, 14:01:03 »
bylem w zeszlym tygodniu w aso na wymianie oleju i powiedzieli mi ze tzreba by sie zastanowic nad wymiana akumulatora bo sprawdzili i powiedzieli ze moze nie domagac.

mam taki problem ze czasami nie moge odpalic prusaka, a ostatnio dzieje sie to coraz czesciej. mianowicie jak naciskam hamulec i naiskam przycisk POWER, to zapalaj sie tylko kontrolki i nie pojawia sie READY i zero na predkosciomierzu (tak jakbym wlaczyl tylko zaplon) .kilka razy probuje go uruchomic i jak sie nie daje to czekam chwile i w koncu sie udaje, tak jakby troche podladowal aku 12V.
czy to moze byc wina padajacego wlasnie aku 12V?

reszta wszystko dziala, centralny, radio, bluetooth. mam te objawy ktore opisal Priusman.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2016, 14:28:35 »
jak kto  woli zrobić sobie prezent i zakupić specjalną baterię rozruchową
Ja sobie zrobiłem taką lagę z 8 baterii R20 połączonych szeregowo. Z obu stron kabelki z krokodylkami. Można podłączyć do terminala w skrzynce bezpieczników :) Ostatnio użyłem przy wymianie aku 12V, aby podtrzymać napięcie i nie stracić ustawień radia i liczników dziennych. Działa, tanie i proste :D

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2016, 14:35:18 »
On się nie podładowuje tylko, tak jakby "budzi". Stara metoda uruchamiania auta na mrozie to "obudzić" akumulator zapalając np. światła choćby na chwilkę, przed uruchomieniem. Myślę, że u ciebie jest podobnie, sprawność aku spada i zbliża się jego nieuchronna wymiana. Awaryjny sposób Priusmana też dobry i warto mieć takie "aku" w zanadrzu. Nie wiem czy to na priuschat czy gdzieś indziej obiło mi się o oczy, że zwykłą małą 9v komuś się udało.....tylko trzeba pamiętać o biegunowości  <regulamin> !!! kurcze tylko ze ty masz w opisie prusaka z 2011 to ma raptem 5 lat i aku już by padał? To jak w zwykłym aucie, a podobno w hybrydkach do 7-9lat wytrzymują  :o.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2016, 14:37:59 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2016, 14:57:33 »
tez sie zdziwilem ze moze aku padac. w moim poprzednim aucie wymienilem fabryczny po 8 latach, a potem co 3 lata wymianialem niefabryczne.
swojego prusaka mam od 3 m-cy wiec nie wiem co bylo przedtem, moze byl bardzo meczony ten aku, albo nie jest fabryczny albo cholera wie co jeszcze, moze jakis wadliwy mi sie trafil  :o.
tak czy siak wymienie i zobaczymy jak bedzie.
a czy wymiana w prusaku jest jakas skomplikowana czy tak jak w "zwyklym" aucie, wyjmujemy stary i wkladamy nowy i już?

Offline ultra79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Listopada 2016, 15:02:43 »
Jeśli nie chcesz za długo czekać na odpowiedź to odsyłam to wątku : Jaki akumulator 12V do Priusa II?

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Listopada 2016, 15:40:38 »
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,33427.15.html

dzieki za wskazówke, poczytane i juz wszystko wiem  :-)

a o co chodzi z tymi szybami?

Cytat: Priusman w 29-04-2014, 22:53:08
"Ale to też nie jest jakiś dramat. Na nowo programujesz swoje ulubione stacje radiowe, zapisujesz licznik dzienny i zużycie oraz elektryczne okna do samego dołu i do góry z powrotem, End-of-story."

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopada 2016, 20:21:52 »
a o co chodzi z tymi szybami?
Podobno po odcięciu zasilania nie zawsze dochodzą do końca ;) i trzeba zresetować - do oporu w jedną i w drugą stronę, ale ja tego nie doświadczyłem.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopada 2016, 20:46:19 »
Kolego pppt możesz przedłużyć żywot aku uzupełniając w nim wodę, jak sugerował kolega mz. Opis w tym wątku http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37223.msg541451.html#msg541451

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopada 2016, 23:55:45 »
aku 12V uzywany jest przez samochod do uruchomienia pompy ABS i komputera . ladowany jest z glownej baterii trakcyjnej . Moj prusak wyprodukowany byl w 2009 roku i do dzisiaj ma oryginalny aku . Kilka razy rozladowalem go do stanu ktory nie pozwolil na uruchomienie samochodu ( zostawilem zapalona lampke na 3 dni )a aku smiga nadal . Moim zdaniem duzy wplyw na zywotnosc aku ma temperatura . W uk gdzie mieszkam , zadko temp spada ponizej 0 dlatego aku nie padaja tak czesto . W PL jak kazdy wie mrozy sa czasami duze ,a baterie tego bardzo nie lubia .

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2016, 09:25:36 »
koledzy, bardzo dziekuje za wskazówki i porady. wczoraj wymienilem aku w toyota marki, po rabacie zaplacilem 565 zł.
wydaje sie ze moj problem zostal rozwiazany, odpala od razu. ale zeby nie zapeszyc na razie umiarkowana radosc.
przez tydzien poobserwuje i wtedy napisze na pewno czy jest ok.

PS. zapomnialem sprawdzic temat z szybami, jak nie zapomne to sprawdze po pracy  :-)
ale mysle ze bedzie ok, bo tak mi wymienili aku ze nic sie nie pokasowalo (srednie spalanie, liczniki dzienne, radio itp. wszystko jest tak jak bylo  :cheesy:)
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2016, 09:30:01 wysłana przez pppt »

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Listopada 2016, 11:35:08 »

Jest dużo zamienników dla baterii LV. Ja mam jakiegoś FIAMMA (FIAMM Diamond 12V 45Ah 360A (EN) +L). Kosztował 150 zł. Działa tak samo jak oryginał.

« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2016, 11:37:49 wysłana przez blarau »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl