Autor Wątek: AURIS HYBRID 2016  (Przeczytany 63938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline soprano

• Toyot Leżący
  • *
AURIS HYBRID 2016
« dnia: 27 Listopada 2016, 18:24:32 »
Podzielę się opinią na temat Aurisa Hybrid comfort + style.
Kupiłem Aurisa 4 miesiące temu i wyrażam się bardzo krytycznie. Jest kilka rzeczy które są nie do przyjęcia.
Spalanie jest niskie wynik 3,7 jak reklamuje Toyota jest możliwy do osiągniecia jednak naprawdę trzeba skupić się na ecodrvingu. Zimą pali znacznie wiecej niż np benzynowy Golf 1.4 tsi 122 km normlana jazda w mieście tym samochodem spalanie oscyluje 5-7 litrów, a na autostradzie powyzej 140 km/h już wszystkie benzynowe są górą. Promień skrętu to już istna masakra. Piszczenie na biegu wstecznym też nie do przyjęcia jak w CAT. OPONY w tej konfiguracji miały 225/50/r17 zdecydowanie za szerokie wystraczy ze trochę ubyło powitrza w oponie potrafił spalić już o dwa litry wiecej benzyny !!!.
Jednym słowem dramat nie jest wart tej ceny zdecydowanie lepiej wziaść Auris 1.2 T albo 1.6.

Offline J

• Toyot Leżący
  • *
Odp: AURIS HYBRID 2016
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2016, 18:57:13 »
ja tylko dopowiem na temat wstecznego i dzwieku..
Instrukcja przedstawia sprawę jasno:

9-2. Ustawienia własne
Sygnał ostrzegawczy biegu wstecznego (→S. 228)
 Sygnał ostrzegawczy po przestawieniu dźwigni przekładni napędowej w położenie biegu wstecznego R

Ustawienie standardowe
Sygnał wielokrotny

Ustawienie alternatywne
  Sygnał pojedynczy

Ustawienia, może zostać zmienione przez autoryzowaną stację obsługi Toyoty lub inny specjalistyczny warsztat.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2016, 19:16:03 »
Zimą pali znacznie wiecej niż np benzynowy Golf 1.4 tsi 122 km normlana jazda w mieście tym samochodem spalanie oscyluje 5-7 litrów ...

Dziś pojeździłem "jako prywatna taksówka - rozwoziłem znajomych po domach" i spalanie w mieście wyniosło jak niżej.

Fakt że nie było ruchu (niedziela) ale auto było załadowane (5 osób) i mogłem jechać tak jak uczono mnie na kursie jazdy Hybrydą. Bo zakup auta to jedno, a umiejętne wykorzystanie jego potencjału to drugie.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopada 2016, 19:19:21 »
W Poznaniu od 4 miesięcy już zima..?  :shock:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopada 2016, 23:15:36 »
Podzielę się opinią na temat Aurisa Hybrid comfort + style. Kupiłem Aurisa 4 miesiące temu i wyrażam się bardzo krytycznie. Jest kilka rzeczy które są nie do przyjęcia. Spalanie jest niskie wynik 3,7 jak reklamuje Toyota jest możliwy do osiągniecia jednak naprawdę trzeba skupić się na ecodrvingu. Zimą pali znacznie wiecej niż np benzynowy Golf 1.4 tsi 122 km normlana jazda w mieście tym samochodem spalanie oscyluje 5-7 litrów, a na autostradzie powyzej 140 km/h już wszystkie benzynowe są górą.
Hmm. Jeździłem 1.4 TSI 122 KM przez prawie 6 lat - spalanie wyższe od Aurisa HSD w każdych warunkach.  Różnica od 3 litrów w mieście w dużych korkach do 1 litra przy jeździe autostradowej 140-150 km/h.

Cytuj (zaznaczone)
Promień skrętu to już istna masakra.
U mnie na kołach R16 nie czuję różnicy wobec Octavii II.  Generalnie auto bardzo zwinne i łatwe w prowadzeniu.

Cytuj (zaznaczone)
Piszczenie na biegu wstecznym też nie do przyjęcia jak w CAT.
Tu pełna zgoda, ale można w serwisie przełączyć na pojedynczy sygnał.

Cytuj (zaznaczone)
OPONY w tej konfiguracji miały 225/50/r17 zdecydowanie za szerokie wystraczy ze trochę ubyło powitrza w oponie potrafił spalić już o dwa litry wiecej benzyny !!!.
17-stki Style mają bardzo ładne felgi, ale moim zdaniem opony 225 są zwyczajnie za duże do auta tej wielkości.

Cytuj (zaznaczone)
Jednym słowem dramat nie jest wart tej ceny zdecydowanie lepiej wziaść Auris 1.2 T albo 1.6.
To tylko gdy komuś nie zależy na automacie. 

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2016, 23:59:18 »
Cóż, za krótko jeździsz, musisz się trochę nauczyć. W zimie będzie Ci palić około 4.5, w lecie 3.9.

"Piszczenie" wyłącza się samemu używając ODBII za 30PLN i darmowej wersji Torq na Androida. Pierwsza rzecz jaką zrobiłem w aucie.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2016, 09:16:02 »
Kolega thorian chyba zbyt optymistycznie przewiduje spalanie...
Nie twierdzę, że się nie da. Mi np. udało się zrobić takie wyniki:

https://goo.gl/photos/JfEnHS4HAdiXFbmk7

https://goo.gl/photos/BjV6YDphWudbyQMt6

Wymaga to jednak dużo cierpliwości, a czasem ukształtowania terenu:)

Generalnie jednak u mnie średnia wychodzi 5,4 (z dystrybutora). Biorąc pod uwagę fakt, że po mieście jeżdżę niewiele takie spalanie jest dla mnie satysfakcjonujące.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Listopada 2016, 11:20:14 »
Generalnie jednak u mnie średnia wychodzi 5,4 (z dystrybutora).

Generalnie to chyba wszyskie kombiaki hybrydy mają podobnie :) od 5 do 6 w zależności od pory roku i rozkładu pomiędzy krótkimi odcinkami w mieście i trasami.
U mnie aktualnie 5,8 bo sporo miasta na krótkich odcinkach...

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopada 2016, 11:20:43 »
"Piszczenie" wyłącza się samemu używając ODBII za 30PLN i darmowej wersji Torq na Androida

Zaintrygowałeś mnie... w poprzednim aucie (Ford) wpinałem się komputerem natomiast w Toyocie jeszczen ie rozgryzałem tematu.
Jakiś tutorial ? Potencjalne problemy jeśli ma się "fabryczne" zabezpieczenie portu ODBII ?

P.S. Wkrótce odbieram hybryde w wersji TS... chyba nie powinienem takich wątków teraz czytać...
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2016, 11:22:37 wysłana przez EliEli »

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopada 2016, 18:03:05 »
Jest FAQ tego forum (jeśli dobrze pamiętam to w Priusie III - a to jest "elektronika hybrydowa" Aurisa 2015 - gotowa instrukcja z pobraniem PID etc.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Listopada 2016, 09:52:24 »
"Piszczenie" wyłącza się samemu używając ODBII za 30PLN i darmowej wersji Torq na Androida

Zaintrygowałeś mnie... w poprzednim aucie (Ford) wpinałem się komputerem natomiast w Toyocie jeszczen ie rozgryzałem tematu.
Jakiś tutorial ? Potencjalne problemy jeśli ma się "fabryczne" zabezpieczenie portu ODBII ?

P.S. Wkrótce odbieram hybryde w wersji TS... chyba nie powinienem takich wątków teraz czytać...
Jeśli dopiero odbierasz, to po prostu zadzwoń do swojego sprzedawcy i powiedz, żeby Ci to wyłączyli. Powinni bez problemu zrobić to bez żadnych dopłat. Ja o to poprosiłem nawet jeszcze przed podpisaniem umowy zakupu :)

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopada 2016, 14:27:26 »
Cytat: EliEli w Wczoraj o 11:20:43 Cytat: thorian w 27-11-2016, 23:59:18 "Piszczenie" wyłącza się samemu używając ODBII za 30PLN i darmowej wersji Torq na Androida Zaintrygowałeś mnie... w poprzednim aucie (Ford) wpinałem się komputerem natomiast w Toyocie jeszczen ie rozgryzałem tematu. Jakiś tutorial ? Potencjalne problemy jeśli ma się "fabryczne" zabezpieczenie portu ODBII ? P.S. Wkrótce odbieram hybryde w wersji TS... chyba nie powinienem takich wątków teraz czytać... Jeśli dopiero odbierasz, to po prostu zadzwoń do swojego sprzedawcy i powiedz, żeby Ci to wyłączyli. Powinni bez problemu zrobić to bez żadnych dopłat. Ja o to poprosiłem nawet jeszcze przed podpisaniem umowy zakupu :)

Za późno... odebrałem i teraz widzę że to piszczenie to chyba bardziej dla osób postronnych jest że coś cicho sunie niż dla kierowcy...
No nic - jak mnie będzie wkurzać to się zgłoszę do ASO.

Czy Wam też piszczały hamulce na początku zabawy z Aurisem HSD ? :)
Bo dzisiaj rano zaczęły troche popiskiwać tylne przy hamowaniu.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopada 2016, 14:46:11 »
U mnie nic nie piszczało i nadal (po 4,5 tys) nie piszczy :)

Offline robertek77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2016, 16:00:13 »

Cytat: EliEli w Wczoraj o 11:20:43 Cytat: thorian w 27-11-2016, 23:59:18 "Piszczenie" wyłącza się samemu używając ODBII za 30PLN i darmowej wersji Torq na Androida Zaintrygowałeś mnie... w poprzednim aucie (Ford) wpinałem się komputerem natomiast w Toyocie jeszczen ie rozgryzałem tematu. Jakiś tutorial ? Potencjalne problemy jeśli ma się "fabryczne" zabezpieczenie portu ODBII ? P.S. Wkrótce odbieram hybryde w wersji TS... chyba nie powinienem takich wątków teraz czytać... Jeśli dopiero odbierasz, to po prostu zadzwoń do swojego sprzedawcy i powiedz, żeby Ci to wyłączyli. Powinni bez problemu zrobić to bez żadnych dopłat. Ja o to poprosiłem nawet jeszcze przed podpisaniem umowy zakupu :)

Za późno... odebrałem i teraz widzę że to piszczenie to chyba bardziej dla osób postronnych jest że coś cicho sunie niż dla kierowcy...
No nic - jak mnie będzie wkurzać to się zgłoszę do ASO.

U mnie kilkadziesiąt km lekko piszczały.

Wysłane z mojego LG-H818 przy użyciu Tapatalka

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopada 2016, 16:09:55 »
U mnie to taki bardziej chrobot czy szuranie niż piszczenie i jest to normalne w hybrydach.
O piszczeniu już gdzieś było. Nie wiem czy nie ma na to biuletynu serwisowego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl