Autor Wątek: AURIS HYBRID 2016  (Przeczytany 64000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: AURIS HYBRID 2016
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Grudnia 2016, 11:08:07 »
  Dziś w temperaturze 4°C i przy prędkości między 110-130km/h uzyskałem (po korekcie przekłamania kompa) 6,2L/100km. Dlatego myślę ze dużo aut pewnie testowałeś, pytanie na ile dokładnie i jak długo testowałeś TSi. Osobiście przesiadając się na ten silnik z 1.6Valve, TSi pali do 2 litrów mniej od Japończyka. Knyf jest w momencie obrotowym i na tym że przy TSi nie musisz kręcić silnika. Na szóstce nawet nie mając 2000obr. silnik wjeżdża pod wzniesienia na trasach, a przy Valve bez redukcji sie nieobejdzie. Ot cała tajemnica spalania. Ale to są moje obserwacje tego silnika.

Testówki dają nam zazwyczaj na 7 dni, TSi jeździłem tak dużo razy w ciągu ostatnich 8 lat, że nie jestem w stanie tego opisać. Ale to wątek o HSD. Zgodzę się jednak, że różnica się zaciera do TSI im szybciej jedziemy. Mając srednią do Włoch ok. 115 km/h (1600 km) miałem spalanie liczone kalkulatorem pod dystrybutorem: 5,4l. Naprawdę da się. Znam jednak rzeczywisty opis wyprawy kolegi po fachu 1.0 TSI 115 KM do Paryża i z powrotem do Wawy i przy średniej 120 km/h miał wynik ok. 5,6l, a wiec rewelacja, bo bardzo wysoka srednia. Jechał Octavią. Ale do rzeczy - sporo jednak zalezy od stylu jazdy i warunkow - co odkrywcze nie jest. Polemizuje tylko ze stwierdzeniem ,że HSD spali więcej od TSI w trasie. Moje doświadczenia są inne. Mówię o jeździe z prędkościami 120-140 km/h. Jadąc szybciej - np. powyżej 140-150 km/h, być może HSD wypadnie gorzej od TSI, tego nie sprawdzalem, bo w trasach jeżdżę wolniej.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Thing

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Grudnia 2016, 11:34:06 »
Ja nie twierdzę że HSD spali więcej tylko że przy wyższych prędkościach już tak różowo nie jest. Ale wierzę Wam że HSD może spalić mniej. Tylko że ta różnica już się trochę zaciera.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Grudnia 2016, 13:25:06 »
Na autostradzie jest najbardziej jednostajna jazda, więc współczynnik rekuperacji będzie niski ale pozostaje przewaga którą daje Atkinson.  A Octavia 1.0 TSI z DSG i po wyrównaniu wyposażenia np. do wersji Prestige robi się droższa od Aurisa HSD.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Grudnia 2016, 13:42:10 »
Tylko się cieszyć że hybrydy staniały. jak ja brałem aurisa w 2011 to Auris HSD kosztował ponad 110 tys. zł. jesli dobrze pamiętam

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Grudnia 2016, 22:01:18 »
To dla odmiany trochę o słabościach:
> alufelgi 16" mają dość skomplikowaną geometrię, co powoduje, że umycie ich w myjni automatycznej nie wchodzi w grę.  Muskularny zderzak z tyłu również nie ułatwia pracy szczotkom.
> brak standardowych listew odbojowych, to zdaje się immanentna cecha wielu japończyków.
> zestaw czujników na przedniej szybie dosyć ogranicza widoczność do góry
> haczyki w bagażniku są za płytkie, rączki toreb łatwo się z nich zsuwają
> wyświetlacze mają dość ubogie możliwości skonfigurowania - np. nie da się zrobić aby na wykresie słupkowym zużycia paliwa pojawił się pokonany dystans od startu.
> uchwyty wewnętrzne drzwi nie wiadomo czemu tak bardzo wystają, utrudniając wygodne oparcie nogi
> włącznik systemu automatycznego parkowania umieszczony niewygodnie pod kierownicą

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Grudnia 2016, 22:39:52 »
Ja z własnego doświadczenia dodam jeszcze:

- często wyjący bez powodu alarm po zamknięciu drzwi (po wymianie baterii w tym bryloczku od zabezpieczenia COBRA miało to ustać, niestety...:(
- w pochmurne dni często głupiejący zestaw czujników na przedniej szybie (twierdzi niby, że szyba jest brudna i karze przetrzeć, niestety nic to nie daje)
- kiepska widoczność przez dość szerokie słupki A
- kiepska widoczność na to co jest przy przednim kole po stronie kierowcy - dość wysoko zaczyna się linia okien
- brak spryskiwaczy świateł przy ledach - przy takiej pogodzie jak dziś w Wawie jest duża szansa, że zawalą się śniegiem (już gdzieś o tym było)

Ale... i tak bym go nie zamienił na nic innego:)

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Grudnia 2016, 14:25:35 »
Ja z własnego doświadczenia dodam jeszcze: - często wyjący bez powodu alarm po zamknięciu drzwi (po wymianie baterii w tym bryloczku od zabezpieczenia COBRA miało to ustać, niestety...:( - w pochmurne dni często głupiejący zestaw czujników na przedniej szybie (twierdzi niby, że szyba jest brudna i karze przetrzeć, niestety nic to nie daje) - kiepska widoczność przez dość szerokie słupki A - kiepska widoczność na to co jest przy przednim kole po stronie kierowcy - dość wysoko zaczyna się linia okien - brak spryskiwaczy świateł przy ledach - przy takiej pogodzie jak dziś w Wawie jest duża szansa, że zawalą się śniegiem (już gdzieś o tym było)

Po kilku dniach jazdy:
- lusterko mimo regulacji (faktycznie jak blondynka się zachowałem i nie sprawdziłem w instrukcji - można je podnieść kilka centymetrów) nadal odrobinę ogranicza pole widzenia dla wysokich osób
- słupki A ograniczają widoczność
- wyższe burty również nie pomagają mimo podniesienia fotela
- MirrorLink z certyfikowanym telefonem (Galaxy A3) nie działa... telefon podaje przez moment komunikat o nawiązaniu połaczenia i ekran gaśnie... a na konsoli auta żadnych zmian
- Jeszcze nie umiem jeździć automatem :)
- Czy tylko ja mam wrażenie że Auris TS jest bardzo kiepsko wyciszony ? Albo to przez cichą pracę silnika... Ciągle łapię się na tym, że jak mnie mija tramwaj lub jakieś auto to odruchowo sprawdzam czy mam zamknięte okna
- Nie mam Safety Sense ale widzę po komentarzach że nie mam co bardzo żałować (może tylko odrobinę)
- To że nie można wielu funkcji konfigurować z konsoli/panelu przy kierownicy woła o pomstę do nieba: np. piszczenie przy cofaniu, brak opcji automatycznego blokowania drzwi przy przekroczeniu 20km/h itd.
- Głośniki to nadal tępa dykta (jak w Verso)

I tak kocham ten samochód :) jest zaje*isty

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Grudnia 2016, 17:10:39 »
A3 ma certyfikat tylko na jedną opcje mirrorlink i w dodatku jest on na grupę VW.

Wyciszenie zeczywiscie kiepskie.

Głośniki są ok ale jednostka to padaka.

Zamykanie da się chyba aktywować kombinacja a na pewno przez techstreama.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Grudnia 2016, 01:23:40 »
Głośniki to nadal tępa dykta (jak w Verso)
Jak to mówią, można tego słuchać aby nie umrzeć z nudów ale brzmienie ma ....

Generalnie to wszyscy wciskają jakąś słabiznę w standardzie bez możliwości własnego wyboru.  Jako opcję dając jakiś "markowy" pakiet, zazwyczaj nie warty nawet połowy swojej ceny.

Wysokotonowe są co najwyżej przeciętne, średnie tony w miarę, dołu prawie nie ma, a jak się pojawi to wali beczką, jak to zwykle gdy głośnik jest montowany w gołych drzwiach.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Grudnia 2016, 01:27:22 »
Czy tylko ja mam wrażenie że Auris TS jest bardzo kiepsko wyciszony ? Albo to przez cichą pracę silnika... Ciągle łapię się na tym, że jak mnie mija tramwaj lub jakieś auto to odruchowo sprawdzam czy mam zamknięte okna

Jak na kompakt, to raczej przyzwoicie.  Wersja przed face liftingiem miała w teście ADAC 68,3 dB(A) przy 130 km/h, a wszędzie pisali że FL ma poprawione wyciszenie.

Chyba że masz jakąś nieszczelność, ale wtedy wyraźnie słychać wzrost hałasu wraz z prędkością.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Grudnia 2016, 01:33:06 »
- Nie mam Safety Sense ale widzę po komentarzach że nie mam co bardzo żałować (może tylko odrobinę)

Automatyczne światła drogowe są niezłe, ale za często nie mam okazji ich używać.  Sygnalizację zmiany pasa raz włączyłem żeby zobaczyć jak działa i to by było na tyle.  PCS mnie parę razy wyprzedził z reakcją o ułamek sekundy ale nie na tyle żeby sam zaczął hamować.  Wykrywanie znaków ograniczenia prędkości zapewnia dodatkowe wrażenia rozrywkowe :-)

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Grudnia 2016, 11:42:32 »
Cytat: EliEli w Wczoraj o 14:25:35 - Nie mam Safety Sense ale widzę po komentarzach że nie mam co bardzo żałować (może tylko odrobinę) Automatyczne światła drogowe są niezłe, ale za często nie mam okazji ich używać.  Sygnalizację zmiany pasa raz włączyłem żeby zobaczyć jak działa i to by było na tyle.  PCS mnie parę razy wyprzedził z reakcją o ułamek sekundy ale nie na tyle żeby sam zaczął hamować.  Wykrywanie znaków ograniczenia prędkości zapewnia dodatkowe wrażenia rozrywkowe :-)

Dzięki - tak się zastanawiałem czy rozpoznawanie znaków nie daje w efekcie błyskającej choinki na desce rozdzielczej :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Grudnia 2016, 13:57:15 »
Rozrywkowe w tym sensie że często odczytuje znaczki naklejone na wyprzedzanych autobusach.  Razem z nawigacją która wyświetla ograniczenia obszarowe jest to trochę pomocne w nieznanym terenie.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Grudnia 2016, 14:42:17 »

Dzięki - tak się zastanawiałem czy rozpoznawanie znaków nie daje w efekcie błyskającej choinki na desce rozdzielczej :)

Nie, nie daje efektu błyskającej choinki - jest to stonowane nie rozpraszające w żaden sposób kierowcy
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Grudnia 2016, 09:35:52 »
Właśnie się zorientowałem że światła LEDowe Aurisa TS świecą chyba za nisko...
Kiedy jadę wieczorem drogą poza miastem to nie jestem w stanie odczytać znaków drogowych dopóki nie pojawią się naprawdę blisko.
LEDy mają funkcję samopoziomowania - czy to się da jakoś regulować?
Jeśli nie to pewnie wizyta w ASO mnie czeka...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl