Autor Wątek: Coś skrzypi z tyłu  (Przeczytany 7006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
Coś skrzypi z tyłu
« dnia: 09 Grudnia 2016, 14:15:42 »
Witajcie.
Podczas jazdy na nierównościach coś skrzypi/trzeszczy z tyłu auta. Mam wersję z kołem na drzwiach i podejrzewam że to ono tak hałasuje. Dźwięk jakby tarcie gumy o plastik. Koło 17 w zapasie.
Ktoś z Was ma/miał podobne objawy ?

Offline Bogdano

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Coś skrzypi z tyłu
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudnia 2016, 10:31:29 »
To chyba najprościej było by zdjąć koło i sprawdzić czy dalej skrzypi :o

Offline perkozek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2017, 21:08:25 »
Podepnę się pod ten  temat, u mnie też coś Skrzypy obstawiam plastiki w bagażniku po lewej stronie, tak przynajmniej to brzmi monotonny hałas niezależny od tego czy jadę po jakichś wertepach większych czy mniejszych.

Obstawiałem koło lub tylne drzwi lub osłony tylnego koła – ale skrzypienie niezależnie od ich obecności nie ustąpiło. Próbowałem też bujać autem na postoju włazimy do bagażnika szukam jakichś luzów plastykę ale nic, ktoś coś miał podobnego taki wnerwiające skrzypienie

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Stycznia 2017, 13:25:10 »
Nie miałem czasu albo zapominałem się za to wziąć. U mnie skrzypi na nierównościach i na złej jakości asfalcie.

Offline Mateuszrav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2017, 20:39:45 »
Przerabiałem ten temat najpierw w Rav4 II a teraz w Rav4 III. W obu przypadkach miałem tą samą diagnozę.
Koło  na klapie jest ciężkie i z czasem drzwi odrobinę opadają( to sprawia, że nawet po zdjęciu koła potrafi nadal "śpiewać".  U mnie w obu przypadkach skrzypiał ślizgacz zamka. Po nasmarowaniu na jakiś czas był spokój. 
Trzeba nadmienić, przy tej okazji że sama osłona zapasowego koła  nie jest jakoś wyjątkowo spasowana, i ona sama też wydawała dźwięki. Tę w 6 punktach wziąłem na silikon. (kropeczka 0.5/0.5cm)

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2017, 13:17:16 »
Przesmarowałem silikonem okolice zamka i przeszło na jakiś czas. Wczoraj jadąc po nierównościach znów zauważyłem. Trzeba będzie smarem spróbować :)

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2017, 18:52:28 »
U mnie winne były zgniłe i powybijane zawiasy (przynajmniej jeden).

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline perkozek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2017, 18:53:19 »
A coś więcej o tym ślizgaczu zamka można napisać ? Nie mogę zidentyfikować... a kolega w poście poniżej mógłbyś proszę trochę bardziej wpis o zawiasach rozwinąć ?

cOOba

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwietnia 2017, 14:57:00 »
Skrzypienie z tyłu to była jedyna (ale irytująca) przypadłość mojego egzemplarza.
Po testach:
1. zdjęcie osłony z koła
2. zdjęcie koła
Problem zniknął.

Dokleiłem do fabrycznych dystansów kawałki pianki wygłuszającej 5mm, założyłem koło i skrzypienie wróciło.
Po kolejnych testach i nasłuchiwaniach namierzyłem problem. Skrzypiał zamek zaczepiony o ucho na słupku.
Po owinięciu ucha taśmą izolacyjną (2-3 razy) jest cisza.

Jak taśma się zużyje będzie trzeba założyć nową. Ale owinięcie ucha na nowo to góra minuta a koszt żaden.

Podkleiłem jeszcze osłonę na koło, żeby nie hałasowała podczas zamykania.
Od wewnątrz pomiędzy zaczepami wkleiłem kawałki (możliwie długie) uszczelki okiennej typ E (ma około 3mm). Po założeniu osłony i zamykaniu drzwi nic nie brzęczy. 

Offline perkozek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwietnia 2017, 19:52:23 »
I to jest super odpowiedz!  :cool:
Wypróbuje przy najblizeszej okazji

Offline krzych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Kwietnia 2017, 20:36:37 »
Ten sposób sprawdzony również w qashqaiu. Skutek pozytywny. Tylko taki daje radę, nic innego nie pomogło. :good:

Offline Bogdano

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Kwietnia 2017, 17:34:45 »
A u mnie nic nie skrzypiało ale po naklejeniu taśmy przestały stukać drzwi na nierównościach. :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl