Autor Wątek: Auris Hb Hybrid Comfort (tech+style) brać czy nie, pomóżcie  (Przeczytany 14957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

F_20.0

• Gość
Odp: Auris Hb Hybrid Comfort (tech+style) brać czy nie, pomóżcie
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Grudnia 2016, 16:02:21 »
Manekm7 tak na serio zobacz drzwi sobie od spodu ( pomiędzy uszczelkami zew i wew ) przy odbiorze!!! Najlepiej jak masz ciemny kolor sprawdź miernikiem. Pamiętaj masz 3 lata gwarancji na lakier potem Oni Ci znajdą braki i każą sobie płacić za pomalowanie.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Grudnia 2016, 20:10:59 »
EliEli - to faktycznie lipa. Comfort + Tech byłby pierwsza klasa. Kto chciałby kamerki, LED, felgi 17 cali to by sobie dokupił, a tu wpierw wciskają Ci "rewelacje" potem konkretne rzeczy. Jakoś muszą się tego pozbyć. 🙄
No ja chciałem :)
I LEDy i Techa :) a że deal był dobry to wziąłem.

P.S.
A tak z czystej ciekawości zapytam - czy nie chciałeś swojego, jak to opisujesz "felernego" egzemplarza sprzedać? Albo zwrócić? Nie wiem jak ze zwrotem w DE ale ze sprzedażą/wymianą chyba nie miałbyś problemu?
Tak tylko pytam bo widzę że jakoś Ci frajdy ten Auris nie sprawia... no i faktycznie chyba trafiłeś na pechowy wóz
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2016, 20:14:01 wysłana przez EliEli »

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Grudnia 2016, 20:47:28 »
Oczywiście, że chciałem. Zaproponowali mi 20 tyś euro w salonie (kosztował 26500 - 6 mieś wcześniej).
Błąd popełniłem, że do końca łudziłem się, że trzeba negocjować i będzie dobrze...  :laugh:
Auris straszną frajdę mi sprawia, uwielbiam ten napęd. Ja po prostu nie potrafię przetrawić tego jak mnie i innych traktują!!!
Rozumiem, że to jest maszyna i trafią się wady, ale po zwerifikowaniu powinno się usunąć, a nie wpierać klientowi, że to jego wina.
Moja wina, że nie przeczytałem instrukcji zanim kupiłem, moja wina, że chcę jeździć w zimie i po górach, moja wina, że ponoć nie prawidłowo użytkuję nawiewy klimatyzacji i dlatego nie działają kamery, moja wina, że rozróżniam barwy i odcienie lakieru i moja wina, że zaglądam tam gdzie zwykły użytkownik nie powinien zaglądać.
Nie oddam dziadom 7 tyś euro, żeby zarobili na tym znowu. Prędzej ten wóz wyląduje na dachu.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudnia 2016, 21:00:14 »
Staram się tutaj z całego serca przestrzegać innych, aby byli wyczuleni i sami przeanalizowali fakty, które ja doświadczyłem. Mi nie chodzi, żeby ktoś nie miał tego samego. Mnie cieszy jak widzę mijającą hybrydę, rozmawiam z ludźmi, pytam, doradzam. Cieszy mnie to jak ktoś inny jest zadowolomy z tego samochodu. Nie rozumiem tylko tego zaślepienia. Przecież mamy te same auta, to że teraz oni tego nie zauważyli nie znaczy, że ich to nie dotknie. Chodzi tylko, aby byli przygotowani i gotowy do odparcia tego co usłyszą prędzej czy później od serwisanta niosący odmowę usunięcia usterki. Ja tego doświadczyłem kilka razy i uwierz mi cholernie to wpływa na samopoczucie.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Grudnia 2016, 21:36:39 »
Trochę Ciebie rozumiem, wiem skąd ten ból. Jednak mam nieodparte wrażenie, że kategorycznie żądasz świata idealnego, którego nigdy nie było i nie będzie. Producenci samochodów są pod silną presją kosztową nas potencjalnych i rzeczywistych klientów. W dzisiejszych czasach nie mają łatwo. Popełniają w pośpiechu wiele błędów. Jest powszechna opinia, że dobre samochody produkowano do połowy lat 90-tych. Księgowy nie potrafi produkować tak jak inżynier. Nie chcę usprawiedliwiać producentów, bo interes i tak kręci się im dobrze. Wady, o których piszesz, moim zdaniem, można określić jako drugorzędne. Co mają powiedzieć np. posiadacze TFSI, którym silniki rozpadły się po 50 tys. kkm, a producent twierdzi, że to wina użytkownika. Kupiliśmy dupowozy za rozsądne pieniądze z nadziejami na długoletnią bezawaryjną jazdę. Może trzeba było kupić BMW albo Mercedesa za 3-4 krotnie wyższą cenę? 
Spalanie - Motostat.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudnia 2016, 22:09:26 »
17 calowe felgi z niskoprofilowymi oponami, czyli każda dziura moja, każdy krawężniki mój, pełnowymiarowe koło zapasowe chyba nie wejdzie do bagażnika, promień skrętu duży a spalanie +1,
Różnica pomiędzy profilami 55 i 45 nie jest taka duża, dodatkowo 17-stki są o 20 mm szersze, więc tak bardzo bym się tych dziur i krawężników nie bał.  Jak się ma alufelgi to generalnie trzeba bardziej uważać niż przy stalowych.  Skoro jeździsz głównie po bliskiej okolicy to może wystarczy dojazdówka?  Promień skrętu większy raptem o 20 cm.  Na spalanie to inne rzeczy mają znacznie większy wpływ.

17-stki z pakietu Style są o wiele ładniejsze niż standardowe 16-stki, i łatwiejsze w utrzymaniu w czystości.

Cytuj (zaznaczone)
- światła LED, ktoś pisał że ładnie świecą, ale... zamarza na nich lód bo nie grzeją wystarczająco mocno. 
Pytanie jak często dotknie Cię ten problem - aby miał szansę być dokuczliwy musisz wyjechać przy temperaturze poniżej zera, w nocy, poza teren z oświetleniem ulicznym, a i wtedy niekoniecznie musi zaistnieć.  Wygląda na to że nie jest to powszechnie postrzegana wada.

Cytuj (zaznaczone)
Satysfakcjonujące mnie auto BEZ pakietu style i bez bonusu wynikającego z wyprzedaży kosztowałoby jakieś 6k zł więcej - czyli około 98k zamiast 92k zł.
Przyjmując że oba będą miały podobną wartość przy odsprzedaży nawet nie biorąc pod uwagę pakietu Style zyskujesz 6kzł, więc chyba warto.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Grudnia 2016, 22:21:53 »
pod żadnym pozorem nie brać białej perły - plastiki będą żółknąć
U mnie nic nie żółknie, i przyznam że jeszcze nie widziałem perłowego Aurisa z pożółkniętymi plastikami a sporo ich jeździ po Wwie.

Skoro autem ma jeździć małżonka to proponuję pozwolić jej wybrać kolor i nie wtrącać się w tej kwestii ;-)

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Grudnia 2016, 06:20:11 »
@Zbig chyba mam wrażenie, że nie pamiętasz swoich wcześniejszych wypowiedzi, a tutaj proponujesz Adamowi wręcz co innego...czyżby zmieniłeś zdanie? Poczytaj sobie wcześniejsze posty ( nie chodzi z tego wątku ).

Koła 17 calowe - oczywiście, ale tylko jak sprzedawca dostarczy dokumenty, że może to autko jeździć na 16 zimowych i to ze zgodą Toyota Europa.
Lampy FullLED, czyli mają ładnie świecić, a przecież zima jest tylko 3 mieś z czego efekt zamarznięcia może raz i będzie miał pecha i strzeli mu klosz przy oczyszczaniu i co? Pech za parę tyś. Mnie uczono myśl i przewiduj.

Zauważ, że nie tylko ja zwróciłem uwagę na tym forum już różnicę w białej perle, a Ty twierdzisz, że masz to szczęście i wszyscy w Wawie mają wozy bez skazy.

Wartość odsprzedażowa- tutaj się mylisz, jak zaczną się faktyczne kłopoty z tymi elementami, a Toyota dalej będzie palić "głupa" to właśnie będzie tym trędowatym jak słynne silniki TSFI i będzie się z nim bujać, a pamiętaj auto jest tyle warte ile ktoś za niego chce zapłacić.

Uważam, że wystarczająco przytoczyłem przykładów, aby pewnych elementów w tym modelu nie zamawiać, aby mieć "święty spokój" i rozkoszować się nowym nabytkiem. Pozdrawiam wszystkich.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2016, 06:22:25 wysłana przez F_20.0 »

Offline Blast

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Grudnia 2016, 07:48:06 »
Koła 17 calowe - oczywiście, ale tylko jak sprzedawca dostarczy dokumenty, że może to autko jeździć na 16 zimowych i to ze zgodą Toyota Europa.

W tym temacie - http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,27077.msg566483.html#msg566483

Pozdrawiam  :good:

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Grudnia 2016, 08:38:07 »
O to już jest jakaś dobra wiadomość. Czy możesz jakoś podesłać kopię tej zgody: wystarczy fotka, aby mieć jakiś punkt zaczepienia dla TMD. Z góry dxiękuję. Naprawdę to dobra wiadomość na dzisiejszy poranek.

Offline hieronimza

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Grudnia 2016, 10:22:31 »
Oczywiście kupując samochód analizujemy wiele rożnych jego parametrów i charakterystyk. Jednak nie bez znaczenia (przynajmiej w moim przypadku) pozostaje wygląd a Auris na felgach 17 calowych według mnie jest atrakcyjniejszy. Jeśli masz wątpliwości natury estetycznej spytaj kobiet wszak to na nie ma działać ten wabik ;). Co do kwestii większego spalania to tego nie jestem w stanie stwierdzić. Jeżdzę samochodem w mieście a tu nie robi się kilometrów tylko roboczo-godziny. Myślę że 17 cali nie ma istonego przełożenia na większe spalanie w mojej jeździe miejskiej. Co do cen opon to komplet nokian wr D4 225 /45/ 17  kupiłem za 1760 zł czyli o ile drożej od 205 ? Na pewno nie o 1000 zł raczej o ok. 300. Jak to rozłożę na np 5 lat to jet 60 zł na rok. To tak dużo biorąc po uwagę że kupujesz samochód za 90 tys. ? Łańcuchy ? To jest problem jeśli często z nich korzystałeś. Ja w przeciągu ostatnich 10 lat użyłem ich może 3-4 razy. Alternatywną są markowe opaski śniegowe cena od 189 zł (uwaga: nie są uznawane w Austii pzez policję). Podobno sprawdzając się bardzo dobrze. Zamierzam kupić. Lampy full led - martwi mnie opisywana kwestia zamarzania. Jeszcze tego problemu nie doświadczyłem.

Reasumując: kupując nowy samochód za duże pieniądze - taki samochód ma Ci się podobać a kobiety maja do niego wzdychać ;)

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Grudnia 2016, 12:51:47 »
Na trasach będzie większe spalanie o około 1 litra (porównanie do wersji na 15 calach w kombi )
Łańcuchy na koła, owszem rzadko fakt, ale powiedz to policjantowi w A lub CH, że Ty nie możesz mieć. Uroczo się uśmiechnie i wypisze kwit 😩.
Ja opony kupiłem za 235 euro z przesyłką CC 71 dB , wiec nie drogo i tutaj się zgodzę.
Podobno TMPolska ( ciekawe czy Niemcy już też ) dopuszcza już montaż 16stek to problem zimy zniknie (chodzi o koła ).
Dalej w Niemczech jak i w Polsce nie widzą problemy z zamarzającymi kloszami lamp FullLED, choć TUVNord określił swoje zdanie, że nie spałniają swoich funkcji, a nawet mogą zagrażać.
Parujące szyby wokół kamer ponoć też rozwiązują na indywidualne żądanie ( ja sprawdzę w sobotę ).
Pozostanie poprawka drzwi i będzie prawie idealnie (niestety niesmak pozostanie).

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:24:23 »
Na trasach będzie większe spalanie o około 1 litra (porównanie do wersji na 15 calach w kombi )
Mam taką ulotkę z Toyoty datowana 1 lipca 2014r : "Zużycie paliwa i emisja CO2" .
Według niej Auris TS(Wagon) Hybrid 135 na 17'' pali średnio 4.0l/100km, emisja CO2 92g/km .
Dla kół 15'' i 16'' to 3.7/100km i 85g/km. Sami się przyznają że w ich testach spalanie rośnie o 0.3l/100km.

Offline hieronimza

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Grudnia 2016, 14:48:32 »
0.3 l /100 km czyli ok. 1.5 zł na 100 km. Myślę że to nie jest dramat.  Tylko trzeba się zdecydować czy wyciskamy każdą złotuweczkę i zakładamy do samochodu 15 calowe felgii i modlimy się żeby nie stać w korku bo przecież ma palić w mieście 7 litrów  czy podchodzimy do życia z większą swobodą  bo coś nam się podoba bardziej. Gdyby każdy tak kalkulował analizował  ustlał wskaźniki relacj ceny do jakości  to pewnie nikt by nie kupił alfy romeo. I co i była by wielka szkoda bo to piękny samochód i fajnie jest go spotkać na ulicy. Ciekawe czy jeżdzą nim jacyś nudni księgowi ?

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Grudnia 2016, 15:02:11 »
Adam O. - MAM NADZIEJE ZE ZALOZYLES TEN WONTEK TYLKO POTO ZEBY PODJAC DYSKUSJE I NIE BEDZIESZ NAPRAWDE BRAL POD UWAGE OPINI INNYCH ...  <zalamka>

Napisze cos od siebie zeby nie bylo ...

Po pierwsze: nazekanie na gadgety to jak nazekania na swoja zone ze jest brzydka i gruba (masz wybor i oczy), jak wybrales i nazekasz to jestes "jelen" innymi slowy mozesz zawsze zmienic na mniej i dealer nie powinien doliczac ci za zmiane w dol ...
(chyba ze samochod ktory zamawiasz jest juz na placu i w promocji wtedy bierzesz co jest !)

po drugie: uwiez mi ze Toyota ze swoimi "gadgetami" moze sie schowac porownujac ja do "gorszej" klasy Nissana (mialem dwa Juke i QQ w wersji TEKNA), jezeli ktos ci pisze ze beda sie psuc to pewnie dlatego ze sam ich nie ma, tak samo moze sie psuc silnik, skrzynia, turbo czy filtr DPF !
przez 5 lat nie mialem zadnych problemow z systemami a bylo ich znacznie wiecej niz w Toyotach.

po trzecie i najwazniejsze to TWOJ wybor i twoje pieniodze  - pytasz i dobrze ale czytaj miedzy wierszami, bo to ty bedziesz jezdzil samochodem

problemy w stylu 17' felgi, czy zamarzanie kamery sa smieszne - jezdzilem na 19' i bylo ok, co do kamery to jak juz pisalem jest zamontowana grzalka i nie ma zadnych problemow (chyba ze nie wiesz jak uzywac samochodu), jezeli jest problem proponuje wyrwac podciwego POLONEZA ktory nie ma bajerow i cieszyc sie jazda  <taniec>

JAK NAPISALEM NA POCZATKU WYBOR JEST TWOJ !!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl