Autor Wątek: Auris silnik 1.33  (Przeczytany 69290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maniutek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris silnik 1.33
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Maja 2018, 14:56:45 »
Witam.

Ja jeżdżę aurisem 1.33 jakieś 2 miesiące. Jeżdżę samochodem stale od 18 lat, może porównania najlepszego nie będę miał bo jeździłem dotychczas głownie autami klasy A, czyli głownie uważane za miejskie małe auta, ale jeżdżę zarówno po mieście jak i w dalszych trasach.
Dla mnie auris jest wystarczający. Jeżeli ktoś jeździ jak szaleniec to może rzeczywiście mocy brakować. Na drogach krajowych gdzie prędkość wynosi 90km nie wyprzedzam aut jadących 90-100km, bo to nie ma dla mnie sensu. Po pierwsze nie przyspieszę, bo i tak stanę gdzieś w korku tudzież wjadę w obszar 50km, po drugie jakość wielu takich dróg jest marna zwyczajnie szkoda mi auta. Z wyprzedzeniem "mendy" drogowej, która jedzie 60km tam gdzie spokojnie można jechać 90-100 problemu nie mam. O dziwo ja widzę, że szaleńcy na takich jedno jezdniowych  drogach bez pasów awaryjnych jadą bez kompletnej wyobraźni, tak że ludzie z przeciwka muszą hamować, wjadą na autostradę  jadą 120.... i to obserwuję od lat. Bezsens. Aurisem 1.33 wyprzedzam tak wiele lepszych aut na autostradzie. Moim zdaniem do 160 komfort jazdy jest całkiem ok, później zaczyna się większy hałas i słychać już bardziej silnik. Myślę że dla ludzi emocjonalnie ustabilizowanych samochód jest OK.

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Maja 2018, 17:50:40 »
Witam.

Ja jeżdżę aurisem 1.33 jakieś 2 miesiące. Jeżdżę samochodem stale od 18 lat, może porównania najlepszego nie będę miał bo jeździłem dotychczas głownie autami klasy A, czyli głownie uważane za miejskie małe auta, ale jeżdżę zarówno po mieście jak i w dalszych trasach.
Dla mnie auris jest wystarczający. Jeżeli ktoś jeździ jak szaleniec to może rzeczywiście mocy brakować. Na drogach krajowych gdzie prędkość wynosi 90km nie wyprzedzam aut jadących 90-100km, bo to nie ma dla mnie sensu. Po pierwsze nie przyspieszę, bo i tak stanę gdzieś w korku tudzież wjadę w obszar 50km, po drugie jakość wielu takich dróg jest marna zwyczajnie szkoda mi auta. Z wyprzedzeniem "mendy" drogowej, która jedzie 60km tam gdzie spokojnie można jechać 90-100 problemu nie mam. O dziwo ja widzę, że szaleńcy na takich jedno jezdniowych  drogach bez pasów awaryjnych jadą bez kompletnej wyobraźni, tak że ludzie z przeciwka muszą hamować, wjadą na autostradę  jadą 120.... i to obserwuję od lat. Bezsens. Aurisem 1.33 wyprzedzam tak wiele lepszych aut na autostradzie. Moim zdaniem do 160 komfort jazdy jest całkiem ok, później zaczyna się większy hałas i słychać już bardziej silnik. Myślę że dla ludzi emocjonalnie ustabilizowanych samochód jest OK.
jeżdże 1.6. i uważam, że to muł a 1.3 to muł do potegi

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Maja 2018, 19:01:16 »
Z wyprzedzeniem "mendy" drogowej, która jedzie 60km tam gdzie spokojnie można jechać 90-100 problemu nie mam.
to żeś pojechał  :thumbdown: jak mi się nie spieszy, np. do pracy to sobie jadę te 60 km/h (spalanie mam wtedy w okolicach 4,9-5,2) i co jestem mendą drogową ??  :czerwona:
wjadą na autostradę  jadą 120.... i to obserwuję od lat.
Aurisem 1.33 wyprzedzam tak wiele lepszych aut na autostradzie. Moim zdaniem do 160 komfort jazdy jest całkiem ok,
Uważaj aby podczas tego wyprzedzania przy 160 km/h na autostradzie silnik ci nie wypadł z samochodu  <kawusia>
do 160 komfort jazdy jest całkiem ok, później zaczyna się większy hałas i słychać już bardziej silnik.
W czwartek rozpędziłem karolinę do 195 km/h (na gpsie, bo na zegarach było 200) i muszę przyznać że prowadziła się bardzo dobrze (było bezwietrznie) przy tej prędkości. O hałasie nie powiem, bo byłem skoncentrowany na prowadzeniu i prędkościomierzu, ale fakt że słyszałem żonę, jak mnie opierd..., świadczy o tym, że mega głośno w kabinie nie było.
Dodam jeszcze, że jadąc z prędkością maksymalną, chyba podziłałem na ambicję kierowcy Audi, bo ten nie wytrzymał i zaczął mnie gonić, a następnie musiał mnie wyprzedzić i to prawym pasem, tylko po to aby za 100 metrów wychamować bo na obu pasach było już tłoczno

E18_Prestige_MultidriveS

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Maja 2018, 20:12:39 »
jak mi się nie spieszy, np. do pracy to sobie jadę te 60 km/h (...) i co jestem mendą drogową ??  :czerwona:

Na ograniczeniu do 50 km/h nie jesteś  :grin:  :laugh:

Offline maniutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 05 Maja 2018, 20:14:39 »
to żeś pojechał  :thumbdown: jak mi się nie spieszy, np. do pracy to sobie jadę te 60 km/h (spalanie mam wtedy w okolicach 4,9-5,2) i co jestem mendą drogową ??  :czerwona:

Jeżeli nie ma dużego ruchu na drodze i wyprzedzenie Ciebie stanowi raczej nikłe niebezpieczeństwo dla innych OK, ale jeżeli ruch jest spory, jesteśmy na  DK z ograniczeniem do 90km  a Ty jedziesz 60km, to tak, mógłbyś zostać mendą drogową dla mnie;) Ale bez obrazy.

Cytuj (zaznaczone)
Uważaj aby podczas tego wyprzedzania przy 160 km/h na autostradzie silnik ci nie wypadł z samochodu  <kawusia>

Dopóki jest gwarancja nie będę się martwił, mam wiele innych zmartwień  <kawusia>

Cytuj (zaznaczone)
W czwartek rozpędziłem karolinę do 195 km/h (na gpsie, bo na zegarach było 200) i muszę przyznać że prowadziła się bardzo dobrze (było bezwietrznie) przy tej prędkości. O hałasie nie powiem, bo byłem skoncentrowany na prowadzeniu i prędkościomierzu, ale fakt że słyszałem żonę, jak mnie opierd..., świadczy o tym, że mega głośno w kabinie nie było.

Mam tak samo. BTW teść ma karoline;)
Cytuj (zaznaczone)
Dodam jeszcze, że jadąc z prędkością maksymalną, chyba podziłałem na ambicję kierowcy Audi, bo ten nie wytrzymał i zaczął mnie gonić, a następnie musiał mnie wyprzedzić i to prawym pasem, tylko po to aby za 100 metrów wychamować bo na obu pasach było już tłoczno

Niestety też mnie to spotkało i spotyka.

Offline maniutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 05 Maja 2018, 20:19:28 »
jeżdże 1.6. i uważam, że to muł a 1.3 to muł do potegi

Poradź co powinienem kupić nowego w tych rozmiarach i w tej cenie (20 letnie opłakiwane przez Niemca mnie nie interesują), żeby nie było mułem.

Offline valefor1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 05 Maja 2018, 20:31:16 »
To i ja swoje 3 grosze dorzucę do tematu.

jeżdżę Aurisem z 2016 kupionym w 2017 na wyprzedaży rocznika
wersja Active z silnikiem 1.33 HB.

po przejechaniu ponad 10 tys km. mogę powiedzieć, że dla mnie auto dobrze się spisuje.
Mój przebieg to 80% dystansu w mieście i 20% na trasie.
Auto jest przeznaczone do prywatnego użytku 3 osobowa rodzina.
Do tej pory jestem zadowolony.
Jeśli chodzi o tą ilość "kucy" w moim wypadku w zupełności wystarcza.
po mieście jazda komfortowa (nie ustawiam się na lewym pasie jak nie trzeba)
a na autostradzie też rozbujam się do 120 - 140 km/h i jadę komfortowo.
Szybciej nie jeżdżę nie mam takiej potrzeby.

Zgodzę się z wnioskiem, który już padł w tym temacie:
taki samochód z tym silnikiem raczej dla ludzi o spokojniejszym usposobieniu
i do prywatnego użytku. Zawodowi kierowcy raczej wyciągają z maszyn ile się da aby skrócić czas podróży.

W wielu tematach widziałem komentarz w stylu ze 1.33
jest awaryjny czy może któryś z kolegów/ koleżanek forumowiczów jakieś statystyki przedstawić ?
Jeśli ta jednostka napędowa była by aż tak wadliwa to czy Toyota postawiła by na szali swoją reputacje i robiła go przez tyle lat ?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #97 dnia: 05 Maja 2018, 21:28:39 »
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #98 dnia: 05 Maja 2018, 21:35:11 »
Wolę osobiście 1.33 aniżeli HSD. Jakoś wydaje się bardziej dynamiczna

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #99 dnia: 05 Maja 2018, 23:14:12 »
A ja wręcz przeciwnie. Bałem się wyprzedzać tym 1.3, jeszcze to było w budzie TS.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #100 dnia: 05 Maja 2018, 23:20:13 »
Stivo - Masz racje - wydaje ci sie ;)
Sam start ze swiatel pomiedzi 1.33 a hsd to przepasc.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #101 dnia: 06 Maja 2018, 08:30:51 »
Nie mówię i starcie ale o dybamice. Nie czuć a rośnie fajniej

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Maja 2018, 08:58:08 »
A ja wręcz przeciwnie. Bałem się wyprzedzać tym 1.3, jeszcze to było w budzie TS.
A jaką redukcję robiłeś wyprzedzając np. z 60 km/h?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #103 dnia: 06 Maja 2018, 15:46:00 »
Nie pamietam czy wyprzedzałem przy 60, a nawet jezeli to pewnie nie były one problemem. Większość moich prób to TIR na drodze krajowej czyli od okolo 90 do 110. Próbowałem różnie nawet zdarzylo mi się do 3 ale silnik w pełnym zakresie obrotów ciągnął tak samo. Auto z wypozyczalni około 23tys km przejechane, prod wiosna'17. Na prawdę nie spodziewałem się że bedzie tak słabo. Musiałem robić duży zapas odległości żeby było bezpiecznie. Na pewno nie kupiłbym takiej konfiguracji. Poprzednio jeździłem 8lat mazda 323f BJ z 1.6 (98KM katalogowo) więc wiem co to redukcja przy wyprzedaniu i tam to działało.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2018, 15:49:31 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 11 Maja 2018, 08:02:21 »
A ja zapytam inaczej...
Posiadam Corollę E12 HB 3D z silnikiem 1,4 vvt-i 97KM. Jeżeli przesiądę się do Aurisa I lub II z silnikiem 1,33 99KM to będzie pod względem "dynamiki" gorzej niż w mojej obecnej E12?
Masy :
Corolla E12 - 1195 kg (masa z dowodu rejestracyjnego)
Auris I - od 1220 kg (masa z internetu - być może mało precyzyjna)
Auris II - od 1185 kg (podobnie jw może być nieprecyzyjna)

Nie wiem czym poza masą się tu sugerować bo oba silniki mają zbliżone osiągi...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl