Autor Wątek: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie  (Przeczytany 83026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Spalanie hybryty w dłuższej trasie
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Grudnia 2016, 11:44:17 »
Interesują mnie wyniki przy takich założeniach: - trasa dłuższa niż 100km, ale najlepiej dłuższa niż 300km - prędkość 140km/h lub więcej - średnia prędkość powyżej 100km/h

Regularnie robię trasę 150km z czego ok 25-30km jest po zabudowanym.
Poza miastem śmigam 110-120, w miescie licznikowe 60 (czyli jakies 55 wg gps)
Średnia prędkość kształtuje się w okolicy 90km/h a spalanie waha się od 5,2 do 5,4 w zależności od wiatru i ilości tirów/zawalidróg do wyprzedzenia.
Kilka razy uzyskałem średnią ponad 100km/h ale kosztem spalania 6l i oszczędności <10min.
W 2 stronę podobnie: przy średniej 80km/h spalanie wyszło 4,8.

Przy 150(czyli gps 140) to mi chla 7l+ , ale nie mam gdzie tyle pędzić.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Grudnia 2016, 09:33:08 »
Pisałem już wielokrotnie o moich doświadczeniach, te z prywatnego Aurisa TS są takie:

Zrobiłem trasę do Włoch rok temu, w jedną stronę ok. 1600 km. Auto było wówczas z przebiegiem 2 tys. km. Jechałem głownie na tempomacie między 130-140 km/h. Tryb ECO, opony 225/45 R17. Spalanie liczone matematycznie, nie z kompa - 5,4l z trasy. Komp w trasie przekłamuje mi o 0,1 l, a w mieście o ok. 0,3-0,4 l. Na pokładzie 3 osoby i full bagażu. Średnia prędkośc wyszła coś ok. 110 km/h. Jak poszukasz mojego profilu na fb jest tam więcej na ten temat.

Wiadomo, lato, sprzyjające warunki to spalanie lepsze. Jadąc wolniej - regularnie trasa 100 km za Warszawę, ale średnia prędkośc wtedy ok. 65 km/h i wtedy wynik ok. 4,0-4,2 l/100 km.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Grudnia 2016, 08:06:36 »
Ja chyba musze sie do serwisu wybrac... bo na autostradzie nie jestem w stanie nawet zblizyc sie do wynikow jakie podajecie.
Wczoraj jadac autostrada a1, zatrzymalem sie, zatankowalem na stacji gdzies pomierzy Toruniem i Łodzią.
Do przejechania bylo troche ok 250km do bramek. Predkosc na tempomacie prawie 150km/h - wg gps dalo predkosc 141km/h

Ale wiadomo momentami przyspieszalem, zwalnialem jak bylo trzeba.
Srednia predkosc 130km/h. Srednie spalanie za ten odcinek 7.3l/100 wg komputera.
A biorac pod uwage, ze komputer jednak zaniza to realnie bedzie nieco ponizej 8l.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Grudnia 2016, 08:14:45 »
Dla mnie to normalny wynik te 8L/100km. 150km/h to powoli już kres możliwości HSD. Wolno to nie jest więc pewnie już tylko spalinówka chodzi. Poza tym pełne obciążenie na pokładzie. Moim zdaniem nie masz sie co przejmować. A reszta co podaje swoje bardziej atrakcyjne wyniki pewnie z pustego pokładu i prędkości blizej 120km/h.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2016, 08:17:03 wysłana przez Thing »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Grudnia 2016, 08:38:41 »
llukash, ja też uważam, że takie spalanie jest normalne. Piłując w ten sposób od granicy z Niemcami przez Poznań do Warszawy miałem podobnie.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Grudnia 2016, 10:04:19 »
Ja mam podobne, jak już pisałem wcześniej, ale wiadomo "stara buda". Myślę, że Prius jako typowa hybryda został dopracowany pod kątem niższego Cx (charakterystyczny wygląd...wiadomo - mi się podoba :good:) i stąd wynikają różnice przy prędkościach powyżej 100km/h porównując ją do Aurisa II HSD nie mówiąc o mojej "bułce". W mieście, gdzie opór powietrza nie jest tak istotny, owszem możemy powalczyć uczciwie. Hybryda, hybrydzie nie równa.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2016, 10:07:24 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Grudnia 2016, 10:09:58 »
Jasio, Thing ja wiem, ze mozna uzyskac swietny rezultat.
Na trasie jadac GD-WAW udalo mi sie uzyskac srednie 4,5l ale jazda bardzo spokojna, bez szalenstw do 100kmh.
W miescie podobnie.  W cyklu mieszanym tj. krajowka + autostrada (dajmy 50%-50%) to faktycznie srednia 6l jest osiagalne.
Na autostradzie - to moim zdaniem nie ma szans na spalanie ponizej 6l przy 140km/h, warunki maja znaczenie ale jak mierzylem na samej autostradzie to zazwyczaj 6,7-7,5l.
Mimo, ze to jest odlegle od deklaracji producenta to i tak uwazam za dobry wynik.

Mam za soba trase ok 6tys km, (Z Gdanska przez Niemcy, Holandie, Belgie do Normandii, potem na poludniowe wybrzeze i powrot przez Alzacje, Norymberge, Drezno, przejscie w Kolbaskowie do Gdanska)
wyjezdzajac z Francji mialem srednie 4,9l/100km przejechane ponad 3tys km.
Niemieckie autostrady podbily rezultat (hehe) i ostatecznie w Gdansku skonczylo sie na 5.3l/100km.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Grudnia 2016, 12:36:24 »
Producent nie deklaruje zużycia przy prędkości 140 km/h.  Test zużycia w trasie odbywa się ze średnią prędkością 62.6 km/h.  Maksymalna osiągana prędkość to 120 km/h.  Odpowiada to bardzo spokojnej jeździe po trasach jednojezdniowych o idealnie płaskiej i suchej nawierzchni przy bezwietrznej pogodzie - przyspieszenie od 0 do 70 trwa 41 s.

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Grudnia 2016, 14:43:19 »
Wiesz cos wiecej na ten temat? jak to spalanie jest wyliczane albo mierzone przez producenta? Ponizej 4l "wszedzie" jest odlegle od prawdy.
Mialem wczesniej Renault Megane i co ciekawe tam spalanie w miescie mialem dokladnie takie jak zadeklarowane.
Na trasie nieznacznie wiecej.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Grudnia 2016, 15:04:18 »
Ja w CT na autostradzie też 7,5 litra.

Prius pomimo takiego samego napędu spala mniej ponieważ ma zdecydowanie lepszą aerodynamikę od Aurisa czy CT i testy spalania to potwierdzają. Kiedyś na forum Lexusa był właśnie kolega z Priusem III i miał o wiele niższe spalanie ode mnie jadąc identycznie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Grudnia 2016, 22:18:33 »
Wiesz cos wiecej na ten temat? jak to spalanie jest wyliczane albo mierzone przez producenta? Ponizej 4l "wszedzie" jest odlegle od prawdy.

Tu jest szczegółowo opisane:
https://en.wikipedia.org/wiki/New_European_Driving_Cycle

Cytuj (zaznaczone)
Mialem wczesniej Renault Megane i co ciekawe tam spalanie w miescie mialem dokladnie takie jak zadeklarowane. Na trasie nieznacznie wiecej.
Którą wersję i z jakim silnikiem?

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Spalanie hybryty w d�u�szej trasie
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Grudnia 2016, 07:34:33 »
Megane coupe 09 silnik 1,6 benzyna ;)
Spalal zdecydowanie wiecej :)
Mial kilka rzeczy znacznie lepszych niz Toyota (zdecydowanie fotele, pozycja za kierownica czy dzialanie automatycznych wycieraczek) i przez 7 lat nie doswiadczylem awarii.
Ale w spalaniu, czy glosnosci to Auris ma ogromna przewage.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2016, 07:37:07 wysłana przez llukash »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Grudnia 2016, 07:36:38 »
Megane coupe 09 silnik 1,6 benzyna ;) Spalal zdecydowanie wiecej :) Mial kilka rzeczy znacznie lepszych niz Toyota (zdecydowanie fotele, pozycja za kierownica czy dzialanie automatycznych wycieraczek) i przez 7 lat nie doswiadczylem awarii. Ale w spalaniu, czy glosnosci to Auris ma ogromna przewage.

Coupe to nie miał sportowych foteli w standardzie?  Pamiętam, w 2010 oglądałem Grandtour i ergonomicznie to była zupełna klęska, za to bardzo ładnie się prezentował.  Spalanie deklarowane 9,2 litra po mieście - rzeczywiście niezbyt ambitna wartość i do osiągnięcia.

Offline llukash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Grudnia 2016, 12:43:49 »
Mial takie ala kubelki. Byly swietne. Doskonale trzymaly na boki i byly wygodne.
W Aurisie brakuje tego trzymania w zakretach... kobieta mi z fotela wpada :)
Co do spalania... ambitnie, nie ambitnie... ale zgodnie z deklaracja.
Wole to niz deklaracje ponizej 4l a w normalnej jezdzie 6l lub wiecej.
Bardziej to uczciwe. Toyota powinna zmienic sposob pomiaru spalania bo to co jest obecnie mija sie z rzeczywistoscia.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Grudnia 2016, 20:37:37 »
Toyota nie mierzy spalania w swoich samochodach tylko jakaś ogólnoeuropejska agenda. Cykl pomiarowy jest znormalizowany :) Żaden samochód na rynku europejskim nie ma w katalogu rzeczywistego spalania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl