Autor Wątek: Spalanie hybrydy w dłuższej trasie  (Przeczytany 82973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Spalanie hybryty w dłuższej trasie
« Odpowiedź #135 dnia: 31 Sierpnia 2018, 09:23:55 »
Jedyny duży problem jaki jest z LPG to problem z parkowaniem. Jak ktoś korzysta z garaży podziemnych to w zasadzie LPG nie jest dla niego.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 31 Sierpnia 2018, 09:31:26 »
W takim przypadku przełącznik na benzynę i problem rozwiązany.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #137 dnia: 31 Sierpnia 2018, 09:35:39 »
W takim przypadku przełącznik na benzynę i problem rozwiązany.

Nie ma to związku z ustawieniem przełącznika. Ten zakaz wynika z tego, że jak gaz wycieknie z butli w garażu podziemnym (np.  na skutek jakiejś nieszczelności czy usterki) to gromadzi się on gdzieś przy podłodze i nie ma gdzie się "rozwiać" jak na wolnym powietrzu. Jest więc ryzyko wybuchu.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 31 Sierpnia 2018, 09:36:58 »
Tak masz rację, mi bardziej chodziło o wjazd na parking sklepu.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #139 dnia: 31 Sierpnia 2018, 10:23:35 »
Jeziorko ale to też nic nie zmienia. Samo to że posiadasz instalację LPG w samochodzie, niezależnie czy jej używasz czy nie, czy jest sprawna czy nie, czy masz pełny zbiornik czy nie itp.  parking z zakazem wjazdu nie jest przystosowany (brak specjalistycznej wentylacji - czujki gazu) do odprowadzenia ewentualnych wycieków których pary w przeciwieństwie do innych paliw są cięższe od powietrza i stanowią teoretyczne zagrożenie. Jest to wyłącznie inicjatywa zarządcy terenu, który przyoszczędził na projekcie i nie życzy sobie na swoim parkingu nas i naszego auta z LPG.

Nie jest to takie oczywiste bo nie ma takiego znaku w kodeksie drogowym :cool:
Mandatu za to nie dostaniesz ale jak coś jebnie z Twojej winy i ci to udowodnią, to się nie pozbierasz do końca życia (jeżeli przeżyjesz) i do czwartego pokolenia. Kwestia indywidualna. Ja wjeżdżam do sklepów (max 2h postoju), mam swój kalkulator i jestem pewny swojej instalacji (częściej podnoszę maskę niż otwieram drzwi kierowcy ;) ), kwestii wykrycia i ukarania mnie za złamanie tego "zakazu" się nie boję bo jest to nie od wykrycia i dobrze wie to większość zagazowanych. Od razu jakby ktoś się obruszył na moje cwaniactwo - płacisz abonament RTV? Nie piszcie o ideałach bo moje ideały skończyły się w 1szej klasie liceum.
Natomiast nie kupiłbym mieszkania z parkingiem podziemnym z zakazem wjazdu LPG bo to już samo z siebie daje do myślenia, że developer to czysta złotówa i nie tylko na parkingu przyoszczędził. Poza tym co z tego że ja niby może bym się zastosował i nie wjeżdżał na ten parking pod mieszkaniem z "zakazem", ale zapewne nie będę jedynym, a ktoś inny ma to głęboko w dupie itp itp temat rzeka na oddzielny wątek, bicie piany itp. <zalamka>

https://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/581457-garaz-podziemny-z-zakazem-wjazdu-lpg.html

http://moto.pl/MotoPL/1,90109,6526922,Z_LPG_wolno_parkowac_pod_ziemia.html

Ale po raz kolejny wątek jest o spalaniu hybry(t)dy w dłuższej trasie a my o parkingach  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2018, 11:06:12 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #140 dnia: 31 Sierpnia 2018, 11:15:00 »
Po takim wyjaśnieniu już więcej rozumiem.
Mam garaż indywidualny ale nie w piwnicy i moje drzwi drewniane nie są super szczelne co w tym przypadku będzie ok. Dodatkowo zamontuję czujnik gazu w gniazdku garażu na wszelki wypadek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #141 dnia: 31 Sierpnia 2018, 11:41:25 »
Dodatkowo zamontuję czujnik gazu w gniazdku garażu na wszelki wypadek.

Prywatnie, w domu też bym tak zrobił, koszt to max 200zł. :good:

https://www.ceneo.pl/8388703
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #142 dnia: 31 Sierpnia 2018, 12:00:59 »
W domu mam czujnik taki kupiony w Leroyu tylko było z przeznaczeniem do gazu z kuchenki gazowej. Muszę zobaczyć czy jest też do LPG.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2018, 12:03:05 wysłana przez Jeziorko »

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 31 Sierpnia 2018, 15:27:01 »
Nie jest to takie oczywiste bo nie ma takiego znaku w kodeksie drogowym :cool:
Mandatu za to nie dostaniesz
Na prywatnych parkingach właściciel ustala swój regulamin, opłaty, kary itp.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 31 Sierpnia 2018, 16:55:34 »
Jedyny duży problem jaki jest z LPG to problem z parkowaniem. Jak ktoś korzysta z garaży podziemnych to w zasadzie LPG nie jest dla niego.
Który przepis to reguluje? Z tego co ja wiem to żaden.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 31 Sierpnia 2018, 17:07:00 »
Tak samo jak w nowych blokach nie ma przepisu że cisza nocna jest od 22. A policja przyjedzie w południe i mandat dostaniesz za zakłóca ie spokoju wspólnoty mieszkaniowej.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 31 Sierpnia 2018, 17:07:25 »
Przepis pozwalający prywatnym właścicielom na regulowanie zasad przebywania na swoim terenie.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #147 dnia: 31 Sierpnia 2018, 17:09:07 »
Pewnie żaden, ale pewnie też nie widziałeś jak wygląda pożar w takim garażu i jakie to generuje koszty dla ubezpeczyciela. W moim bloku osobiście dyrektor PZU zatwierdzał kwotę wypłaty, oraz oczywiście nie obyło się bez dodatkowego pozwu. W przypadku gdyby w takim pożarze uczestniczyło auto z instalacją LPG, w sytuacji gdy regulamin zabrania parkowania takim autom ponieważ garaż nie jest do tego przystosowany, to bez wątpienia ubezpieczyciel pociągnął by ten wątek i spróbował obciążyć kosztami takiego użytkownika garażu.

Także przepisy są spoko, dopóki wszystko jest spoko.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 31 Sierpnia 2018, 17:48:36 »
Ale jak to mówią, Polak potrafi. Kolega, jak i wielu jemu podobnych, sobie poiliczy, wyliczy i jego to nie do tyczy. Grunt, że inni nie płacą abonamentu rtv.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #149 dnia: 31 Sierpnia 2018, 21:21:01 »
[1] Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r.
w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów
(Dz. U. 2010 nr 109 poz. 719).
[2] Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków
technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. 2002 nr 75 poz. 690
z późn. zm.).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl