Autor Wątek: Roleta bagażnika - ułamany jeden zatrzask/bolec/prowadnik/płetwa  (Przeczytany 6916 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Witam!

Mam taki problem, że w rolecie bagażnika ułamałem jeden z wystających plastikowych elementów, które służą do blokowania rolety na końcu. Oczywiście roleta przestała "działać". Macie Panowie (i Panie) jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? Oczywiście oprócz wymiany całej rolety na nową/inną... Czy ktoś miał tego typu problem i sobie jakoś sprytnie poradził?

Widziałem, że końcówki są wkładane, są też i małe wkręty trzymające. Ktoś wie, czy to są dwa osobne elementy po obu stronach rolety, czy też jeden duży wkładany? Teraz nie mam możliwości sam sprawdzić (Wigilia i Święta - wszystkiego najlepszego!!!), ale sprawa mnie męczy.

Pewnie można poszukać takiej rolety na jakimś szrocie, byleby wydobyć z niej ten "zatrzask", ale może jest jakieś inne sprytnie wyjście? Bo już myślałem nawet o koncepcji wyjęcia wszystkiego z końca rolety i wstawienia na jej długość odpowiednio przyciętego pręta lub listewki... (lame)

Pozdrawiam!
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Roleta bagażnika - ułamany jeden zatrzask/bolec/prowadnik/płetwa
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudnia 2016, 20:53:49 »
Żona zawiozła roletę do gościa od spawania plastiku i połączył za friko. Nie chciał nawet 10 złotych, mówiąc, że 10 by wziął, jakby się trzymało ponad tydzień - on gwarancji nie daje ;)   Zdam raport jak się to spawanie sprawdza w czasie (a ponieważ podparcie rolety cały czas "pracuje" , to rzeczywiście może być krucho).

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2016, 17:16:48 »
Dzwoń do ASO i podaj numer części - ewentualnie opisz im to znajdą w katalogu i sprowadzą jeśli występuje jako osobna a nie całość z roletą.
Jak znam życie to pewnie więcej niż 10pln będzie kosztowało.
Ja tak dokupiłem plastikową część - sprowadzenie zajęło ok. tygodnia.
Druga opcja to szroty...

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2016, 19:47:20 »
I tak pewnie zrobię, dziękuję za podpowiedzi, ale najpierw poczekam jak długo się utrzyma rozwiązanie za 0 złotych (a w porywach 10).

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2016, 08:03:39 »
No i po eksperymencie - przyspawany kawałek ułamał się. Teraz pora na drugie podejście - wyjęcie uchwytu/mocowania/końcówki rolety i wymiana jej na coś swojego lub zamiennik. I nowy problem - jak to odkręcić, te dzyndzle trzymają się na dwóch małych śrubeczkach, które mają wybitnie nietypowe główki, których żadne z moich narzędzi nie dają rady odkręcić (a mam ich wiele, żadne gwiazdki, imbusy, śrubokręty...). Chyba na złość dają takie główki śrubek...

Inne podejście to dowiedzenie się o numer części - ale gdzie? - i kontakt z ASO.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2016, 09:19:43 »

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudnia 2016, 11:50:35 »
OK. W ASO dostępna jest tylka roleta za 2000+ PLN, numer części 64910J. Troszkę drogo... Zostaje używka, lub samodzielna robota, ale nie taka prowizoryczna jak poprzednio... Do dzieła! ;)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2016, 12:15:16 »
Sprawna roleta to jakieś 2 stówki. Ja bym próbował może z jakimś małym wkrętem dwustronnym i dobrym klejem? Ewentualnie spróbowałbym poszukać jakichś uniwersalnych zaczepów - może takowe występują w przyrodzie :)

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Grudnia 2016, 12:36:42 »
Tak, nawet teraz są używane rolety od 150 PLN, czyli jest jakiś backup i można szaleć z tą aktualną. Zaczepów uniwersalnych nie widziałem, ale przemyślę. Najpierw trzeba odkręcić poprzednie, a śrubeczkę zrobili z bardzo tajemniczym wzorkiem, chyba trzeba będzie złapać kleszczykami i tak odkręcać.

Pierwszy pomysł - wyjąć oba zaczepy, złamany i aktualny, i w roletę wprowadzić odpowiednio przycięty plastikowy pręt, profil, od biedy nawet drewniane długie drewienko. Jak szaleć, to szaleć...

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Grudnia 2016, 13:12:46 »
pokaż fote tej magicznej śrubki

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2016, 21:48:28 »
Słabo wychodzą zdjęcia. Małe gówno, łepek do 2.5 mm, okrągłe, z 1.5 mm imbusowa dziura, ale jakaś taka, że moje imbusy nie działają. Próbowałem odkręcić cążkami, nie wyszło.

Nieważne. Nowy dzień, nowy plan - i ten zadziałał. A wyszło to tak:

1. Uciąć równo ostający szczątek zacisku
2. Tam gdzie był zacisk mnie jwięcej na środku wkręcić mały wkręt - by zrobić dziurkę
3. Wkręcić duży wkręcić o średnicy 2mm mocno do środka tak, by z w plastiku rolety było sporo wkrętu (1.5cm minimum)
4. Powtórzyć punkty 2. i 3. wkręcając drugi taki sam grubszy wkręt obok poprzedniego
5. Uciąć oba wkręty tak prawie 3 cm od rolety, na długość tego dobrego zacisku
6. Mamy w ten sposób dwa pręty (wkręty bez główek) wystające z rolety, mocno trzymające
7. Obwiązać cienko taśmą oba wkręty - mamy płetwę 
8. Nałożyć na całość czarną koszulkę termokurczliwą w takim rozmiarze, że ledwo wchodzi
9. "Obsmażyć" lekko zapalniczką, co by koszulka się skurczyła
10. Voila!

Oczywiście proces przymierzania był robiony parokrotnie, w punktach 3. 4. 5. 7.  Efekt końcowy zadowalający, roleta działa zamknięta, otwarta, w pozycji górnej. Wiktoria, hura!

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Grudnia 2016, 22:08:33 »
 :good: zuch chłopak!
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline Sushi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Maja 2021, 18:51:43 »
Można nabyć nowy element drukowany z ABSu : https://www.facebook.com/studioprodukcji/

https://youtu.be/Wgef1k241rM

Offline Paablod

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Maja 2021, 18:23:25 »
Można nabyć nowy element drukowany z ABSu
Jak już się zareklamowałeś, to napisz chociaż ile to kosztuje. Wtedy będzie wiadomo czy warto się w to bawić.

Offline Sushi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Maja 2021, 19:25:43 »
50 zł + przesyłka paczkomatem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl